Ние јадеме се дури и јас се чудам како јаде се без проблем. А педијатарот ме советува да му давам толку колку што му давам заради доењето. поздрав.
Ние пред да му дадеме нешто ново читаме на една страница на англиски маж ми ми преведува во тетратка и за спанаќот баш се спремавме за еновиве да му дадеме ама пишува дека има нитрати многу и го преместивме за подоцна.
Спанаќот се смета за една од најздравата и најкорисната намирница. Се чудам од кај ги вадете податоците. Подобро спанаќ да јаде отколку компир, ама вие си знаете.
А да знаат само компирот со никулци колку отровен може да биде никогаш не би јаделе компир.Два три листа спанак е еднакво на трансвузија чиста крв поради хлорофилот кој го содржи спанакот. Јас не би се водела по странски страници.Они се друго поднебје ,поинаку се хранат.Она што кај нас е јаболкото во америка е грашакот.Другарки ми кога почна со цврста храна почна со грашок по совет од тамошен педијатар.Додека ние го даваме тек после осми месец.
Не се работи за квалитетот на спанаќот туку на нитратите кои тој ги содржи затоа покасно се дава, нормално дека е здрав ама за покасно. Тие се проверени информации а не рекла казала соседи итн. Јас давам точна информација како за помош проверена а не дезинформација. Треба да се дава нешто што е прифатливо за 6 месеци а не нешто несварливо за тоа меше. поздрав. И мене ме советуваше педијатарот не со боровинки а на страната пишува вашите педијатри ќе во кажат дека боровинките се алергни како и јагодите ама тоа не е точно тие се погодни и многу корисни за порано да се воведат затоа на хип ги има од 6 месеци. поздрав до двете.
Нашето мени за денес: Доручек: овесни снегулки, тиква и јаболко Ужина: банана и круша Ручек: компир, грашок, морков и телешко мевце Доење кога сака и колку сака ,мама денес е дома
Кој сака да се информира за секоја суровина посебно (пишува детално се) има и рецепти нека отвори и нека си прочита има се што ќе ви треба.http://www.homemade-baby-food-recipes.com/introducing-solids-at-4-to-6-months.html
Тие јагоди се преработувани и преработувани.. Затоа и не се алергени. Од друга страна, педијатарот на моја познаничка ја советува да почне со органиски кашички на хип заради прскањето кај нас, пример кај јаболките.
Да така ми кажа педијатарот ама овде на странава убаво си пиѓува дека педијатрите велат така ама не е така не спаѓаат во тие berry БОРОВИНКИТЕ.
Интересна страната, посебно што има и рецепти, но има кредибилитет авторот? Немав време да разгледам поподробно (уште не е ни бебето родено, рано е ), па можеби и пишува, а не сум видела... Се надевам дека некој педијатар или авторитет ја одржува, инаку е релевантна колку и било кој друг напис по интернет...
Pojadok-jogurt so praska Rucek-mesavina zelencuk so polovina zolcka. Vecera-oris so jabolko +ad mleko, voda i caj.
pojadok- Jabolko i krusa so dve parcinja keks Uzina- palenta so k.mleko Rucek- pire so mleko Vecera- griz so mleko i banana Sok od jabolko, voda, mandarina vo mrezicka i cicanje koga saka. Ps. Deneska me izrugaa za toa kako sum i davala se edni ta isti raboti, kako ke porasnalo toa dete, bivalo li se jabolka i krusa da se jade, pa i mm se pridruzi na ukorot ( ako ne e jabolka i krusa, togas bilo krusa i jabolka ) da sum i davala mandzi ( jade mandzi ama bez zacini) ama da se ucelo so Zacini, za koga ke trgne na gradinka da nema problemi so nejadenje. Zosto sum i davala vonsezonsko ovosje i zelencuk (sliva, jabolka, patlidzan)
@ddevojce претпоставувам некои од мк те изругаа за хранењето... Какви зачини на толку мало бебе, има време за се. А какво млеко ставаш во кашите? Јас не мислам дека се едно исто даваме, на лето плус ќе има неколку овошки кои сега одвреме навреме ги добива од готови кашички. Нашето мени за денес: - киноа и јаболко - батат, авокадо и млад кромид - органска модра слива варена и три лажички гриз варен со вода.
Da, da od MK, veke bila golema i trebala da se uci.Tetrapak mleko stavam vo kasickite, ne mnogu kolicinski otprilika 20,30 ml kolku da se napravi kasa. Seuste ne sum i dala zolcka, se mislam dali od utre da pocnam.
Па можеш, скоро 10 месеци е малата, ние воведовме скоро пред 8, така тука ме советуваа и фала му на Бога се е во ред. Постепено воведувај, преку ден или два по малку.