Ијас мислам дека време за жолчка бидејки содржи многу железо и јас ја воведов некаде околу 8 месеци и сега јаде еден ден жолчка еден месо и еден само зеленчук. Ах и јас колку критики добивам дека не давам смоки,чоколади и шоти јас знам ама барем фала богу не е од домашните туку од лујге од страна ама брига ме.
Се додека можам максимално ќе се трудам да не јаде 'џанк'фуд, грицки итн. Ништо корисно нема во тоа. Можеби дека и дома здраво се храниме и некако мислам дека ќе успеам.
Значи коса ми се дига од вакви муабети. Незнам колку пати до сега свекрва ми ме има прашано за тие смоки. Аманн Што здраво има во нив јас незнам. Сигурно не сум добро информирана. А за сол да не зборам, сол стави, па стави. Па уште кога ќе ми речат е ај јади го така ти блуткаво. Ама мерак ми се прави кога она слатко си јаде ( пу пу да не ја урочам), и нема потреба ништо повеќе да се објаснувам. Он топик Доручек Круша и банана Ручек Грашок, морков и домашно пилешко месо. Вечера Печено јаболко и слива
Истиот муабет и кај нас врти - Ај ти јади го блуткаво, до кога вака ќе го ИЗМАЧУВАШ детето! Па следи фаца на мрштење, демек колку е грозно тоа што му го даваш на детето. А бебето како за инат на нив си јаде без мака. Нека си кажат а ние ќе си тераме по наше. Денешното мени: -10:00 банана со бисквити измешено со сок од круша (180гр) -12:00 кисело млеко со жолчка (60гр) -16:00 пилешко месо, пченка и морков (200гр) -18:00 гриз со бисквита (нестле 100гр) -21:00 палента со кисело млеко (180гр) Цицаше 4 пати (од кој едниот пат само се галеше на цеце а не пиеше млекце), пиеше сок од круша Хипп 100мл и вода околу 200мл.
И ние се спремаме за жолчка за 2 дена по палета. Исто и јас ставам млако тетрапак со витамини битолско во кашите претежно за плазма.
Nee, nemoj! mnogu e za 4 dena cela. Najdobro e poleka poleka da ja voveduvas. Mnogu e teska za varenje i alergena e. Idealno bi bilo otprilika 3,4 nedeli da ja voveduvas kako sto pisa. Prvo 1/8 pa 1/4, pa 1/2 i cela.
Се согласувам со @ddevojce Полека со жолчката. Ние веќе месец ипол откако првпат проба жолчка, а само 2 пати имам ставено цела во кашите. И обавезно домашни давам, наши.
За денес: - круша и јапонско јаболко - бифтек, келераба, лукче, морков, брокула и малку тиквица ( личи дека се многу намирници ама дел од нив се помалку демек како зачини) - палента со авокадо - овесни снегулки со кис.млеко. И многу цицање, барем кога сум дома.
Сега го прашав педијатарот може и 4 ден цела жолчка а понатаму по цела на 3-4 дена во оброк со кашички. Поздрав.
@Cacuvche jAs ti pisav najdobronamerno bidejki i jas sum majka i ti si majka. Kako sto se grizam za moeto dete, taka bi mi bilo zal ako nekoe drugo dete ima alergija od hrana. Ti ednas se izgore so alergija sega skoro trcavte po bolnici, tvojot bebus e osetliv treba da vnimavas. Ako se ispostavi alergicen na jajce (nedaj Boze) maka ke teglite. Koj e toj pedijatar sto ti rekol moze 4 dena po red zolcka, a veke na 4ti den pa cela zolcka za bebe??? Sekoja namirnica se dava po 2-3 dena, no toa ne e slucaj so zolckata. Silen alergen e i teska za varenje. Zatoa jas mislam koga se voveduva jajce (zolcka ili belka) nisto drugo novo da ne se voveduva, barem prvite dve nedeli. Nie sme skoro 10 meseci pa uste ne sum dala od sto mi e strav, a veke dva dena sme so rasteceno nose, mrsoli na site strani, pa ke pocekam da se oporavi malata i ke i vovedam zolcka. Taka da nemoj da se ljutis Ili da go svakas mojot post kako nekoja kritika. Site se borime za zdrava i pravilna ishrana na najmalite. Nekogas brzajki moze i da zgresime.
Денешното мени: 11:00 каша од круша Хипп (190гр) 13:00 малку јогурт со овесни снегулки (прв пат јогурт пробавме) 16:00 ориз,спанаќ и кисело млеко (200гр) 21:30 палента со кисело млеко (150гр) Ете сега забележав дека многу млечни производи сме имале денес, јогурт еднап и двапати кисело млеко. Пиевме вода и цицавме 3 пати.
Се согласувам со тебе за жолчката.И ние го имаме проблемот со дерматитот па педијатарот ми кажа за жолчката да почекаме барем уште 1 месец а исто така и за глутенот баш заради алергијата.Сега сум особено внимателна со воведување нова храна.
Колку ми е корисна темава толку и се нервирам некогаш...ама секој со својот памет. поздрав до сите, туку @Nova ја нема одамна...