Ај зашто не се разбирам мн мн, кажи ми што е разликата? Јас знам сурутка има мн протеини, друго ништо не знам....каква е таа млечна урда?
Ако најдам, ќе кажам. Тешко се наоѓа, сите млекари почнаа од сурутка да прават. И затоа се ефтини. Мислам дека видов некаде дали Осоговска или на Вемилк, ќе побарам пак низ маркетите.
Мајка ми кога правеше козја урда од домашно наше млеко, сигурно ставаше 5-6 литри млеко за варење и се добиваше околу 1кило урда. А сурутката е течноста што се добиваше додека се цедеше свареното млеко. Порано го фрлаше, после некое време почнаа да бараат сурутка, претежно за некои болести, па ја собираше. Здрава е, не викам не, ама јас цел живот сум научена на домашно и можеби затоа не ми е вкусно тоа ако нема млеко. Инаку, сите фирми скоро продаваат урда од сурутка, пише во состав, тешко да пише млеко.
Д: просо со авокадо и слива Р: деконструирана проја ( палента, спанаќ, жолчка, урда и грчки јогурт) В: ноќна каша Хип @merriel0 пробано авокадо со урда намачкано на галета, не викам дека е лошо ама го немам ентузијазмот за авокадо како син ми дефинитивно
Вчера 11+++ Д: овес, жолчка и банана Р: телешко, тиквица, морков, брокула и путер У: шмукалче на Бебивита В: ноќна каша на хипп
Пак само 2 лажички од цела каша, и нормално го завршивме оброкот со четврт авокадо. @Tea SK путер не си ставила, грубо ти било сигурно.. за дециве врв е, особено мојава само авокадо што јаде
Е не ставив...ама ги лапнав две галетки, три беа ама третата заврши на ѕид, па на паркет зашто летнав по мали, реши на стол да виси тогаш
11+++ Д: мусли и јаболко Р: кашичка нудли, шунка и зеленчук на бејбилов У: шмукалче на Нутрино В: ноќна каша на хипп
10+ Завчера Д: Овесни со шмукалче Р: Телешко со тиквица и морков В: Ноќна хип со бисквити Вчера Д: Шмукалче+ некојс лажица гриз со јаболко и слива Некоја галета Р: Каша хип со пилешко, грашок и домати В: Хип ноќна со какао Денес Д: Мултигреин со круша, јаболко и банана Р: Компир, тиквица и цело јајце У: неколку смоки В: Каша со боровинки и јаболка на ДМ + банана+ ад И пола кифла на роденден бевме.
11+++ Д: овес, жолчка и банана Р: телешко, сладок компир, тиквица и пашканат У: шмукалче на Бебивита и ресана зема од мојата В: бисквити каша на хипп