На 5,5 месеци почнавме со цврста храна и еден оброк и е околу 100-120 гр. Во право си, би можело после еден месец од воведувањето на првиот оброк да се воведе втор оброк
Следи го детети, ќе осетиш кога ќе дојде време. А и по теорија е така, од воведување на дохрана после месец или месец и пол се вкл.2 оброк. А после месец дена и трет.
Biskviti so mleko Grasok mandzicka so telesko (plus morkovce i kompirce vo mandzata i c.kromid) Proso so jabolka i banana - pomegju obroci buskviti i mandarina Si najdov nova matematika za jabolkata. Si ja rendam i posle kako sto e izrendana vo kupce ke ja iseckam nekolkupati i spremna e za krkanje.
Нашето денешно мени Доручек: Круша и овесни снегулки. Ручек: Спанаќ, ориз и жолчка. Вечера: Палента со јогурт.
07:00 ad mleko 180ml 10:00 kasa hipp oriz so banana i praska cajce okolu 50 ml 13:00 kasa domasna od jabolko i dve suvi crni slivi 15:00 kasa humana pcenka so ovosje 16:00 cajce 50 ml 19:00 domasna kasa od kompir morkov zolcka(poveke od polovina)+ maslinovo maslo 21:30 ad mleko 180 ml ke imame uste edno mleko kon 3 casot posle polnok
Што @Nova ? Ако е во врска со воведувањето на оброци така е по теорија а јас лично го следев бебето....
Ааааа не е за неа, иако е под нејзиното мислење, кај неа има 'ми се допаѓа'. Како да кажам....а бе не ми се допаѓа што читам таму , од некои постови.
Нашето денешно мени: * Доење кога сака, колку сака! - Појадок (11:00-12:00) - Каша/ Банана и сливи со цељонски цимет * Доење кога сака, колку сака! - Ручек (15:00-16:00) - Каша/ Телешко месо, модар патлиџан, црвена пиперка, корен од целер, морков и лук * Доење кога сака колку сака! - Вечера (18:00-19:00) - Каша/ овесни и 'ржани снегулки со јогурт (Помеѓу оброците парче круша во хранилка со мрежичка)
Денес баш и немавме некое добро мени, цел ден шеткавме по гости па јадевме она што можеше да и се даде на гости. Па и термините на јадење ни беа испореметени. Ајде од утре се враќаме на нашиот режим. појадок: банана ужинка:тиква ручек: јаболко со морков (хипп) Вечерата ќе биде палента со кисело млеко. Цицаве, пиевме вода и сок од праска.
Нашето денешно мени Доручек: Банана и јаболко Ручек: Морков, тиквица, брокула и урда. Вечера: Oвесни и `ржани снегулки со јогурт. Спојлер Идеја превземена од @Jagoda123
@leona83 претпоставував ама ај си викам да прашам може некаде сум утнала, не сум како безгрешните мајки. Ние денес штрајк со глад имаме. Вади два заба одеднаш и не го пишувам менито, само овошјето сабајле го изеде. Праска, банана и јаболка.
Оффф душиче кај нас никна и 4 запче, ама и др.две се на пат. И јаде ама не отвара уста како претходно, треба јас со лажичето да ја потсетувам. Ќе помине и тој период. Да не бидам оф топик: - каша од просо и банана и ептен малку кокосово масло - каша од тиква варена и јаболка - каша од бифтек, боранија, пашканат, кромид и црвен патлиџан ( трет ден денес го воведувам) а пашканатот и кромидчето се во мали количини, нешто како зачин - каша од пченкарни снегулки и кис.млеко. Доење до заспивање околу 4 пати.
Доручек во 10 ручек во 3 отприлика се саатите може да има разлика од 1 саат и вечера во 7 30 а цицаме на 2 ипол саати преку ден и 3 пати преку ноќ имаме 8 ипол месеци.
1 оброк жолчка+палента+јаболка+маслиново масло 2 оброк црвена леќа+карфиол+морков+кромид 3 оброк банана+праска
отплика секој оброк се воведува после секој месец ние јадеме по 50гр на оброк а 1 оброк на 5 месеци втор на 6 ипол и трет на 7 ипол.
@Cacuvche не мораш да пишуваш неколку различни мислења едно по друго, се можеш да напишеш во еден пост! Нашето денешно мени: * Доење кога сака, колку сака! - Појадок (11:00-12:00) - Каша/ Банана и круша + кокосово масло * Доење кога сака, колку сака! - Ручек (15:00-16:00) - Каша/ Телешко месо, кус-кус, карфиол, зелена пиперка, келераба и кромид + маслиново масло * Доење кога сака колку сака! - Вечера (18:00-19:00) - Каша/ палента со кисело млеко (Помеѓу оброците парче јаболко во хранилка со мрежичка)
Мајки јас не свесно не сакам да се тргнам од темава. Дури сега приметив дека правилата на темата биле за мени до 12 месеци, а ќерка ми веќе е 12,5.
Ќе фалиш на оваа тема. Многумина црпат идеи од вашето мени, така да мислам дека не страшен прекршок ако продолжиш да пишуваш на темата, само нагласувај дека менито е за дете поголемо од 12 месеци. Или не бидува така...м? Денешното мени: 11:00 мелен ориз со круша 13:00 жолчка со кисело млеко 17:00 телешко месо, пченка, морков и брокула Вечерата ќе биде во 21 часот, јогурт со овесни снегулки. Пиевме вода, малку јогурт и цицавме.