А од авокадото колку количински давате? Јас денес првпат дадов ама многу малку. Одвај половина лажичка. Знам дека е доста јако и ми беше страв повеќе да ставам. Инаку го искомбинирав со банана и малку кисело млеко оти без тоа ништо не поминува.
И јас на почетокот давав по малку, па постепено зголемував. Сега јаде пола мало авокадо на оброк односно едно авокадо неделно.
Pojadok-praska so jogurt. Rucek-domasna supa so morkov +zolcka. Vecera-mesavina od ovosje-kasa. +banana preku den jadese okolu polovina. +ad mleko,voda i sok.
@Cacuvche каков е тој гриз со чоколадо? Совет: За доручек давај овошје, а за вечера палента, јогурт и сл. Овошјето се дава наутро за да може организмот да ги искористи од него сите хранливи состојки.
Појадок: Банана, авокадо и кисело млеко Ручек: Батат, телешко месо и тиквичка Вечера: палента, кисело млеко и малку тиква. Да не е многу два пати во денот кисело млеко? Ама ако не ставам синко не јаде ништо. Вака барем по неколку лажички до 50тина грама ми јаде од кашичката. Вечерата ептен му се бендиса, изеде скоро 100гр.
Два дена сме само на ручек. Никако не сака да појадува, ниту да вечера. Вчерашниот ручек: Боранија, морков, тиквица, брокула и карфиол (прв пат) Денешниот ручек: Спанаќ, компир, морков и карфиол. Спојлер 10 месеци
Јади се што мама ке спреми и се што баба ке бутни во муцето ( се разбира со одобрение на мама ) авокадо со банана обавезно еднаш во неделата , телешко месо еднаш неделно , пилешко ми препорачаа да се избегнува- било хормонско... Домашни овошни кашички и зеленчукови - што ми падне на памет тоа комбинирам со малку путерче. Сокчина , чајче по потреба Касни -порасни
Denes za pojadok sakav da i dadam amarant so krusa i jabolka, ama koga ja.izlupiv krusata za nikade. Gorcliv vkuss tvrda ko kamen, abe katastrofa. Namesto krusa, banana staviv. I sto sega od ssezonsko ovosje sto da davam vo zima. Ne sakam slivi da kupuvam, ne sakam krusi, kajsii, jagodii, se ima, ama nisto neee sezonsko.
Dorucek: Biskviti so mleko Rucek+ Telesko + kompir+ tikvica+ paskanat+ celer + morkov+ kiselo mleko Vecera: griz+ jabolko + praska UZINA: ovosen jogurt- Humana Sokce okolu 50 ml i voda do 100 ml
Од која возраст го дадовте целерот? Јас си спремив еден го замрзнав, но прочитав дека е 12+ па се мислам...
Месо и компир не се дава заедно. Скроб со протеините од месото се тешки за варење а и не се искористува ништо хранливо така. Се си викам нема да коментирам ама ... Појадок: Јаболка, авокадо, урма и брусница ( над 10 месеци смее ) Ручек: црвена леќа, кромид, лук, морков, пашканат и маслиново масло Вечера: пченка со круша
Ne znam dali da i vovedam magdanos deneska, deka pocnavme so zolcka, ne mi se voveduvaat novi namirnici. Vtorata nedela ni e so zolckata. Sto velite vie? Za pojadok imavme lepce i kiselo mleko Rucek kje bide mlado kromidce, kompirce, karfiol i patlidzan so kinoa Za vecera ne znam, najverojatno mleko so biskviti.