Денешното мени (за бебиња до 1 година)

Дискусија во 'Бебе' започната од girl1985, 9 август 2012.

1. taurus25

taurus25 Активен член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    0
    Еве го нашето мени па кажете ми ве молам дали е доволно или треба нешто да изменам

8-8:30 млеко(Лактовит-сеуште не сме почнале со кравјо ама наскоро планирам) 90-100 мл (не сака и не сака повеке и на секое пиење млеко по толку пие)
    10-овошна кашичка-домашна-со ориз или житарици па спие
    13-14-зеленчукова кашичка-компир,тиквица,морков,брокула,карфиол,пченка,боранија,грашок(разни комбинации) со месо пилешко или телешко(телешкото некако не ми го сака па сега сме на пауза од телешко некои 2-3 дена),и кисело млеко или павлака или јогурт
    16-млеко па спие
    потоа зависи кога ке се разбуди грицкаме некое овошје или плазма,до кај 19 па јадеме млеко со бисквити попара и, или пак спие или не,зависи кога како(ако не преспие кај 19 до кај 20 и 30 заспива порано навечер до кај 22 а ако преспие си играме или шетаме до кај 23-24)
    Измеѓу пиеме вода,сокче по малку(не го сака мн) јогурт
    Малку покасно почнавме со жолчка со кисело млеко(пред 10 дена)затоа што педијатарот ни рече дека ако има некој алергичен во семејството на јајце да и дадам покасно од препорачаното( и не знам кога треба да почнам да и давам и белка)
    Ова е горе долу менито.Имаме 9 месеци и 3 дена,се роди 3 150,на 6 месеци беше тешка 6 500 а утре ке одиме на систематски па ке видиме до каде сме,последниов месец некако мн ми има натежнато а ми се случило да ми кажат дека е слабачка,па тоа мн ме нервира а детево си е здраво среќно и насмеано,не плачи за јадење дури и некогаш не ни сака да јаде па плачи затоа што и давам да јади.
    И ќе заборавев,дали е проблемот до забчињата(сеуште немаме) или што е ама последно време мн ми одбива храна а за вода сок или млеко нема проблем си пие доволно. Мајки совет и мислење??? :^)

2. TeaB

TeaB Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    543
    Мамички да ве прашам нешто... кашите што се потготвуваат со млеко или житариците со какво млеко ги правите? Моето бебе уште го дојам и не му давам никакво млеко. Само еднаш има пробано адаптирано млеко и се згрози, не сакаше ич да пие. Дали може барем еден оброк на ден да се потготвува со кравјо млеко?

3. stefi23m

stefi23m Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771

житариците можи и со ад млеко да ги правиш, поинакви се во мирисот и вкусот ама можи......
    можиш да земиш и од житариците на хип или милупа или хумана, во нив има ад млеко, со вода се прават.
    јас почнав со кравско млеко да му ги правам после 8ми месец.

4. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    697
    Допаѓања:
    156
    Ај јас да ве прашам нешто ги блендирате ли овесните снегулки имаме 11 месеци јас не и ги блендирав бидејќи се омекнуваат отсекогаш така сум правела, но вчера прв пат ми се закашла од нив, многу ми е страв да не и залетало некое зашто сеуште поткашлува ама и носот ни тече ?

5. billyy

billyy Истакнат член

Се зачлени на:
    22 декември 2009
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    15
    Од кога може да им се додава суво овошје, на пример суво грозје во житариците ... И уште нешто, какво маслиново масло користите, јас никако да си погодам некое...

6. saseiefi

saseiefi Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2012
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    79
    Turus nie imame 8 meseci i 10 dena go imame slicnoto meni i mojava ne e nekoj jadac denes ja merevme 7 kila i 600 rodena e 3060 i mene mi vikaat deka e slabicka pa se zalev kaj doktorkata i ona mi rece ne ja sporeduvaj so drugi i baska e mnoogu aktivna lazi niz cela soba sama se kreva i se faka da stoi taka da decata sto se mnogu aktivni pomalce kacuvaat isto kako nas dur se veseli nemaat gajle i mi rece bebe i dete ne sedi gladno pozz ne se sekiraj ;)

7. saseiefi

saseiefi Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2012
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    79
    p.s zapcinjata pravat problem so jadenjeto nas apetitot ni se popravi odkako pocnav vo mlekoto da i stavam bevipleks granuli

8. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.449
    Допаѓања:
    5.411
    денешното мени
    од 9-10 доручек јапонско јаболко +банана
    се во меѓу време цица на мајчино млеко сме и околу
    15-16 ручек ете денес ке правам карфиол +компир +тиквичка со путер
    и пак млеко
    имаку имаме 6 ипол месеци

На mamavonajava му/ѝ се допаѓа ова.
  9. saseiefi

saseiefi Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2012
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    79
    7 i 30 hipp 2 100ml
    9 i 30 ovosna kasa Hipp 190gr
    13 i 00 palenta so sirenje pavlaka i vait krem 190 gr
    16 i 30 zelencuk i pilesko 170 gr
    18 i 00 hipp2 120gr
    20 i 00 grizz 190 gr
    22 i 00 hipp2 120ml
    2 i 00 hipp 120 ml
    4 i 30 hipp 120 ml
    preku den mleko slabo pie ama navecer stanuvame ova e odprilika ovaa nedela morame da se popravime prethodniot mesec ic ne stavivme ni gram zosto samo mleko piese 3 zaba gore ni niknaa

10. maleckataa

maleckataa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2011
    Пораки:
    158
    Допаѓања:
    44
    Pozdrav do site imam edno prasanje se uste sum bremena ama pri kraj sum i baska prvo dete mi e me interesira nekoj ako moze da mi kaze od kolku meseci se pocnuva da se dava kasicki na bebeto i vodicka od kolku meseci se dava izvinete sto isuvam na latinica od mob sum pozdrav

11. nevesta

nevesta Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2010
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    110
    Мајки ајде совети за исхрана од 6месеци.
    Имаме 5 ипол месеци, на ексклузивно доење сме, што се вика ни вода не и давам. Е од 6ти месец треба да почнеме со воведување на цврста храна, па ве молам за совет со која храна се почнува и колку пати на ден, колку количински? Кога стана муабет за ова со матичната, нешто не обрна многу внимание, а мене ми е шпанско село тоа хранење ;(
    и во поглед на блендер, имам еден што повеќе е сецко него ли блендер, а имам уште еден рачен со кој никогаш не сум пробала да направам кашички со него, каков блендер вие користите? Имаште еден на топ шоп специјален за бебиња со чашки за складирање на кашички- беби булет како да се викаше- го користи некоја него, искуства?
    Фала ви мајки однапред!!! :*

На maleckataa му/ѝ се допаѓа ова.
  12. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.616
    Допаѓања:
    777
    Deneska ruckavme:
    10h ovosna kasa sliva so plazma 130g.
    14h kiselo mleko so zolcka i lepce 100g
    17h pola banana i kinder cokolatka
    20h cokolino so lesnak 150g.
    Pomegu sekoj obrok cicnuvavme po malce,a navecer se budime da cicame na skoro sekoj 2 saata. Imame 8 i pol meseci :P

На maleckataa му/ѝ се допаѓа ова.
  13. MiAmor

MiAmor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2013
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    2.570
    нашето мени за денес:

11h :овошна каша -јапонско јаболко,кива и банана 180 мл
    15h :зеленчукова -компир,спанаќ,морков,пашканат,жолчка,лебче домашно и кисело млекце
    19h :бисквити со овошје

+цицање 2-3 пати,и сокче од морков+јаболко меѓу оброк

14. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    Нашето мени:

11ч-млекце НАН 2 -180 мл.
    13ч-овошна каша (1 банана,1 печено јаболко,парче печена тиква и ленено семе)- 200 гр.
    15ч-кисело млекце со лепче (и понекогаш жолчка)
    18ч-зеленчукова каша (компир, морков, прокељ,целер, спанаќ,карфиол, брокула...понекогаш и телешко мевце...) -200 гр.
    20ч-сокче-150 мл
    22- кашичка со житарки, или чоколино со банана- 120-130 гр.
    23:30/00ч - млекце 180 мл.

15. saseiefi

saseiefi Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2012
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    79
  16. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.015
    Еве што најдов на интернет, само што ова е до 3 години

17. diorsa

diorsa Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2012
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    66
    Нашето мени (имаме 7 и пол месеци)
    8:00 овошна кашичка (почнав да купувам готови)
    13:00 зеленчукова каша (компир тиква морков грашок брокула)досега само ова
    18:00 или 19:00 млечни житарици од ХИП мелен ориз ама некако нескака да ги јаде
    Се мислам за гриз да и дадам..но тој со млеко треба да се прави а ние сме на доење..па несакам кравско да употребам.хммм што да и давам за навечер :?: ??? И нормално меѓу оброците цицање и сокче :)

18. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Мамички не е некој мени ама да пишам и ке ми дадете и совет-имаме 5ипол мес...

Вчера-наутро од будење млекце 210мл
    После 3/4сати 150г овошна кашичка (јаболко,праска,банана)
    После 3/4сати 180мл млекце со пченка(во шишенцето додадов мелена пченка за бебиња4+)
    После 3/4сати овошна кашичка од 100г мешавина
    За спиење млекце исто некогаш преку ноќ.

Денес наутро млекце 210мл
    После 3/4ст слива 100г
    Ппсле 3/4 орис со млекцето 200мл
    Пптоа ке дадеме слива 100г
    Па пак млекце

Се случува некогаш и после 4ипол сати да бара да јаде,некогаш знае во 22ч да заспие до 8/9наутро некогаш во 00ч се зависи од неа,затоа не пишав точно сат.
    Инаку пробуваме зеленчук па сега за сега не го сака толку и само пробува фкусови.

Мислења и совети се добро дојдени.

19. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
    girl-miri neli e rano za meni i ti toa samata go kaza iako nasive si gi racuname prema vozrasta sepak koga ke poglednam bebe od 6 meseci i moevo ima vidna razlika taka da i ne brzam za voveduvanje na dnevno meni i nie recisi sekoj den.probivame od se sto e dozvoleno za vozrasta no sepak glavno ni e majcino mleko i cicame na sekoj h denes zemav blitva da mu napram kasicka no ne znam so sto da ja kombiniram oriz nemam vovedeno i ne mislam maka macime so kakanje se sme so klizmi i maloka na 5-6 dena pieme i sirupcinja no ne pomagaat

20. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Мила како ти напредува бебуш со килажа?
    Мене педијатрата ми кажа дека веке можам да почнам со зеленчук и намирници,така да еве со намирници ги сака и нема мака а малце со зеленчук мака имам бидејки не сака многу.
    Инаку не и давам секој ден ориз и сл некогаш само млекце е тоа така да пие до 4пати млеко и по една две кашички овошни,со овошјето ни напомена дека е добро да јаде двапати на ден а сме почнале пред месец со овошје,исто малава не и достасува млекце бидејки сме од 2месец на ад.
    Малава е влезена во 7кг и во листата на термини родена,малава кака нормално така да......
    Некое др мислење?...