@Nova немам пишано мени затоа по стоти пат син ми нејаде. Што да пишам? Друго, никој не нападнав само реков дека некои работи и да сакаме не секој може да си ги дозволи. И не држи муабетот зошто сме ги раѓале. Не ми беше поентата да провоцирам туку најдобронамерно пишав. Некогаш имам да купам авокадо, некогаш не и сега што, за џабе го раѓав. Реков дека и јас го хранам здраво и дека не е грев да се даде во каша обично кравјо млеко ако некој неможе АД да купи, а не дека на дете од два месеци да се даде обично кравјо млеко. И јас пак што барам овде и онака погрешно сум сфатена и ете едно мени неам напишано.
Јас го спомнав давањето кравјо на бебе од два месеци но веке кажав не се однесуваше тоа воопшто на тебе туку на друга членка.
Jas napisav za kravjoto mleko na dva meseci oti dava bratucedka mi, i mn dr.majki poznavam sto se pocnale so dohrana od 2-3-4 meseci i sto decata im jadat smoki cokolada i grisini. Jas i stavam kravjo mleko vo kasickite, mozam i da se izmolzam no ne sum sekogas so polni gradi.koga me iscicuva, mozam i ad da kupam za vo kasi, a sto ke i ad na 10 meseci. Me cudi mnogu sto vie se nervirate za toa kako dr majki gi hranat decata, mislis vasite gi hranat. @joy1 epten daleku otide so tvojot post, ne lici taka da zboruvas. Ragjanjeto deca nema vrska so menito na jadenje. Sto mislis ti, mojata drugarka sto dade na bebeto smoki na dva ipol meseci nesakase li da go rodi pa zatoa smoki mu davase?? Bez vrska ti e muabetot, neznam kako ti tekna takva glupost. ( Izvini ama glupost e)
Не е глупост туку реалност.Од моментот кога стануваш родител само ти си одговорен за тоа дете и неговото растење и здравје.Аналогно со тоа секој треба да се преиспита дали е спремен за тоа или не.Ако нема пари за храна,ако несака да се информира ако не е спремен да се жртвува за доброто на детето тогаш ДА тврдам подобро е да не рагаат.Глупост е што другаркати дала смоки на два месеци и со тоа го ризикува животот на тоа сирото бебче.А они невини суштества ке си трпат болки и незнаат да кажат.
@joy1 те сфаќам што сакаш да кажеш, но исхраната е само еден мал дел од (не)грижата за сопственото дете. Еве еден пример само ќе посочам, во моја близина. 2 родители, 5 деца, уште едно на пат. Голи, боси, сигурно и гладни. Куќата скоро им се руши од свлечиште, можеш да претпоставиш во каква состојба живееле. Јас ги сожалувам овие деца и се чудам на паметот на родителите. Така да немој да осудуваш овде на форумов, зошто има секакви случаеви и од лошото има полошо. Не сме ние тие што треба да кажеме кој треба да стане родител и да гледа деца. Не' има секакви. едити Спојлер: трето дете и владава пукна со тоа трето дете. Да сме ги гледале и воспитувале со вредностите на нашите баби. хелллооуууу се слушаат ли што зборуваат. Ги има милион што леб немаат да јадат, а не 3то дете
Знам и за гладни и боси..конкретно храната ја спомнувам бидејки околу тоа се врти цел муабет.Нема врска веке..подобро е да си кјутам несакам конфликт со никого.Знам како ги сакам да ги гледам своите а секако сите останати ке си одлучат за своите.Ако мислат дека смоки е соодветно за бебенце од два месеци онда ок.Нема што веке да пишувам .
Glupost e, da, i toa golema, sto dala smoki na tolku malo dete, nekoj bebinja imat grcevi do 3-4 meseci, ne se slozuvam i jas so toa ama i tvoeto e glupost sto go pisa za ragjanjeto deca. Toccno sekoe dete nosi i odgovornost so sebe na roditelot, ama toa e negovo dete i kako smeta deka e najarno taka ke si pravi.
Сакам да ти кажам дека со некои луѓе, општо, не само овде на форумов, не можеш да се убедуваш што е здраво, а што не. Еве конкретно маж ми би и бутнал се на ќерка ми во уста. Не се разбира и кога ќе му речам несмее тоа, се лути и коментира дека ние така сме израснале и ништо не ни фали. Татко и е, ја сака, не и мисли лошо, ама ете има поинакво сфаќање за исхраната. Не сакав да навредам никого, особено не тебе @joy1 , да не ме сфатиш погрешно
Isto i mm, da e do nego se ke i butne, pa zatoa me prasuva mene smee li toa, smee li onoa. I toj ima razlicno glediste za hranata. Neka jadela pak malata kruska i sliva, sliva i jabolka, ama i nesto drrugo da ja zasituva. I primekjam deka veke taa hrana sto i ja davam i e zdosadena, zatoa od utre supicka dali domasna ili kupena,kompirce przenko na maslinovo,nekoja pavlaka so lepce sredickata da ja jade, pa pri kraj sme so zolckata ke pocneme i belka da davame, pa przeno jajcence i sl. Jas ne se raspravam so nikogo nekoj da ne me svati greska, ednostavno si go kazuvam moeto mislenje sto bi go kazala i nekomu vo oci.
Ние што не споделуваме рецепти и не пишуваме мениа сме немајки нели Ни едните ни другите не сте во право. Јас ретко ја следам темава . Немам време да пишувам детално што давам на мали за ручек ,вечера,појадок. рецепти си наоѓам од една книга . Му давам домашно приготвена храна, кога сме надвор негде излезени му купувам тегличка . и пак погрешно ја сваќате JuLleE , (неможам да ја тагнам) . Ми пречи што одма рипате со коментари , што сте раѓале ако не ви се готви , ве мрзи ...
Ах ЖЕНИ! Доста беше муабетење, да се вратиме на темата Нашето денешно мени: * Доење кога сака, колку сака! - Појадок (11:00-12:00) - Каша/ Банана, јаболко и рогач * Доење кога сака, колку сака! - Ручек (15:00-16:00) - Каша/ Цвекло, брокула и зелена пиперка * Доење кога сака колку сака! - Вечера (18:00-19:00) - Каша/ Кус-кус и кисело млеко (Помеѓу оброците парче круша во хранилка со мрежичка)
Ваши деца-ваши правила на одгледување. Ако сметате дека кравјото е ОК,тогаш од прв ден дајте му кравјо млеко... Или пак исхраната започнете ја со глутенска смоки каша...ма како мислите дека е правлино тогаш така правете. Јас пример си терам по мое. Подранив со глутен, воведов месо во 7 месец и тоа и пилешко и телешко, а и со други намирници имам подрането...ама си реков моето дете јас си го гледам а не мајките од форумот. Затоа не сфакајте се буквално, ако ви чини советето прифатете го, ако не ви чини терајте си по ваше. И морам да кажам дека мене темава ми е многу коирсна, многу совети и идеи добив од мајките кои пишуваат на темата. За тоа сум им многу благодарна. Денешното мени: 10:00 јаболко, круша и третина банана (додадов кокосово масло) (200гр) 12:00 јогурт 16:00 телешко месо, пченка и морков (додадов маслиново масло) (220гр) 18:00 сок од слива Вечерата ќе биде палента со кисело млеко.
1оброк свеж цеден сок од цвекло+морков+јаболко и каша од плазма+кравјо млеко+банана 2 оброк црвена леќа+брокула+карфиол+пашканат+кромид+кокосово масло 3 оброк рижолино
Dorucek: jabolko + sliva+ pcenkaren griz Rucek : pilesko + morkov+ tikvica+ kromidce+ lukce+ karfiol+ intergralen leb ( domasno praven so meleni seminja) + kiselo mleko. Vecera: keksolino+ plazma Uzina: puding od humana so kajsii, hipp biskviti, sokce i voda
Sakav da ve prasam dali davate zivotinsko carstvo na bebuskite? Imam nekolku sto bile vo paketcinjata i dodov malku preska da mozese celo ce go izedese
За чоколадото читав дека се дава по две години. Јас најмалку пред година не планирам да му дадам, како што не планирам да дадам сол и шеќер. Нашето денешно мени: * Доење кога сака, колку сака! - Појадок (11:00-12:00) - Каша/ Јаболко, ц.цимет и хељда * Доење кога сака, колку сака! - Ручек (15:00-16:00) - Каша/ Телешко месо, прокељ, црвена пиперка и пченка * Доење кога сака колку сака! - Вечера (18:00-19:00) - Каша/ Палента и кисело млеко