Појадок: Банана, круша и слива (неуспешен) Ручек: Брокула, телешко, зелена пиперка, пашканат (170гр) Вечера немавме (цел ден не преспа и одвај дочекавме капење и кома)
180ml ad mleko 1 obrok kasa griz so vanila (humana) malku cajce kasicka od kajsija 150ml ad mleko kasa od telesko,paskanat,celer,morkov,kompir +maslinovo maslo cajce 180ml ad mleko i veke spie
Појадок: Банана и јаболко Ручек: Компир, морков, спанаќ и карфиол. Ужина: Една круша. Вечера: Палента со јогурт.
Јас знам дека погрешно е мислењето дека бананата предизвикува запек. Напротив има лаксативно дејство и помага при опстипација. Ја регулира работата на цревата и ја омекнува столицата. Знам дека некои нема да се согласат со мене, но јас така знам. Банана му давам доста често на син ми и фала Богу до сега не сме имале ама баш никаков проблем со столицата.
Син ми обожава банана па му давам скоро секој ден и никогаш и ние не сме имале проблем со столицата -значи го потврдувам твоето мислење
Jas pak namerno i davam banana sekoj den po edna i pol moze demek da namali so kakanjeto ama gjabe. Po 4-5 pati na den menuvam pelena i sekoja polna so kaki. Poveke pati se olesnuva otkolku sto jade. Dorucek: Banana+ jabolko+ griz Rucek: Telesko+ karfiol+ celer+ morkov+ tikvica+ domasno lebce+ kiselo mleko. Vecera: najverojatno plazma so mleko
Нашето денешно мени: * Доење кога сака, колку сака! - Појадок (10:30-11:30) - Каша/ Киноа, авокадо, круша и рогач * Доење кога сака, колку сака! - Ручек (14:30-15:30) - Каша/ Телешко месо, боранија, морков, црвена пиперка, кромид и лук * Доење кога сака колку сака! - Ужина (18:00) - Каша/ кус-кус, кисело млеко, мелени семки од тиква и малку ладно цедено масло од тиква - Вечера (20:00-21:00) - Млечна каша со кекс
Ќе се вмешам во муабетот неповикана . Јас давам замрзната пченка од Фриком. Претпоставувам можеи таква да се дава . Или???
Јас зедов таква и пробав еднаш да и дадам, ама некако не ми се блендираше убаво, лушпата се остана и малава се давеше. Пробав и јас и беше многу жилаво, дури ни јас не можев да ја џвакам. Како ја подготвувате вие?
1 оброк сок цеден од цвекло+морков+јаболка и каша од кајсија со круша 2 оброк црвена леќа+карфиол+лук+тиква+црна репка+маслиново масло 3 оброк палента со јогурт
Тиквата се вади од лушпа, исечи ја како за тебе за јадење без лушпа, се вари на тивко со малку вода и многу ја сакаат.
-pojadok- orizovo mleko na nestle - jabolko+ morkov+ meleni plazmi ( edvaj mnogu malku jadese i toa posle go povrati, ne e aren nastinat e) - kasicka na hipp so sliva caj od kamilica na hipp i sok od banana na hipp, doenje samo ednas cel den zatnat mu e nosot se nervira place posle
Dorucek: kasa od sliva+ jabolko+ zitarici Rucek: pilesko meso+ kompir+ celer+ paskanat+ kiselo mleko. Vecera: zitarici so mleko.
Ова е точно. И син ми имаше проблеми со нередовна столица, и какаше баш тие денови кога му давав банана. Слободно давајте, тоа е мојот совет!
Брокула, морков и риба- омиленото јадење на моето сонце! http://ennavegetariandelights.blogspot.com/2014/08/diy-baby-food.html
Не се бленда убаво ама добра е да се научи малото на малку текстура. Ќе видиш по 2-3 обиди ќе се научи. Малиот мој на 11 месеци почна неблендани да ги јаде зрнцата, сака сам да си ги става во уста. Е после му ги наоѓам скоро цели во какито ама нема проблеми при какање.
Јас од поодамна и давам пченка од Фриком комбинирана со друго, и навистина остануваат мали лушпички. Затоа кашите од пченка ги блендирам малку подолго,исто и ги правам потечни и како такви полесно ги голта. Досега не сме имале проблеми од типот на давење (не дај Боже), напротив, имам впечаток дека омилено јадење и е. Исто се плашев и од овесните снегулки, и од нив остануваа ,,лушпички,, без разлика колку долго ги оставам да отстојат во јогурт, ама бебушка без мака си ги јаде и затоа продолжувам да и давам. Блендирај подолго и прави ги потечни, можеби така полесно ќе ги голта.