Нашето денешно мени: * Доење кога сака, колку сака! - Појадок (09:30-10:30) - Овошен јогурт/ Банана, круша и вишни + јогурт * Доење кога сака, колку сака! - Ручек (13:30-14:30) - Каша/ Пастрмка, морков, брокула, младо лукче и пченка + маслиново масло * Доење кога сака колку сака! - Ужина (18:00) - Кус-кус со кисело млеко, семки од тиква и масло од тиква - Вечера (20:00-21:00) - Палента со урда
Како така се дрзнува да ти каже? Уште сега да се нервираш...ок, сигурно нема да и даде луто или сл,ама од манџите и смоки ќе дава.
ad mleko kasa oriz so praska i banana na hipp cajce ad mleko kasa banana cajce kasa telesko morkov kompir lukce brokula maslinovo maslo cajce kon 20:00 ke jade mlecna kasa na hipp i kon 22:00 ad nokno ad mleko
Нашето денешно мени: * Доење кога сака, колку сака! - Појадок (09:30-10:30) - Каша/ Киноа, јаболко и авокадо * Доење кога сака, колку сака! - Ручек (13:30-14:30) - Каша/ Пастрмка, модар патлиџан, морков, мелен ориз, млад кромид и француски магдонос + маслиново масло * Доење кога сака колку сака! - Ужина (18:00) - Печено јаболко и просо - Вечера (20:00-21:00) - Макарони без јајца и кисело млеко
Нашето денешно мени: кајсија (hipp, бидејќи немам свежи) и јаболко / каша спанаќ, компир, кисело млеко и маслиново масло / каша Секој ден јадеме кисело млеко За вечера ќе видиме како ќе сме расположени
@leona83 до сега од тестенини му имам дадено само јуфки, вечер прв пат ќе му направам макарони. До сега избегнував зошто се плашев дека блендирани ќе ми излезат како тесто, но штом јуфките ми излегоа супер, се надевам и макароните ќе бидат. Купив посни макарони (без јајца) од Таково еве сликичка: Вечер или утре ќе ти пишам како ми испаднале и дали се вкусни!
Што ново да воведам во исхрана на син ми? 7,5 месеци сме. Јадеме јаболка круши банани праска кајсија тиква блитва спанаќ брокула компир ориз морков млеко кисело бисквити и млеко палента... од кога се почнува со тестенини? Само ги варите и блендирате? А жолчка од кога? Ви благодарам мамички редовно ве следам ама дека од моб ретко коментирам
Супер се! Син ми без приговори изеде полн тањир! Јас ги блендирав јуфките и супер испаднаа, како ептен ситно сецкани. Воопшто не беа лепливи како што очекував, исто сега и макароните ги блендирав и тие ми излегоа како и јуфките. До сега ги комбинирав со кисело млеко, идеја за друга комбинација? Инаку @Smiley11 тестенини јас воведов на 10 месеци, жолчка почнав по малку да давам на 8 месеци (1/8, па 1/4, па 1/2 и на крај цела) Можеш да воведеш: Кромид, лук, батат, келераба, карфиол, пиперка, телешко месо, овесни, 'ржани, пченкарни, пченични, јачменови.. снегулки, јогурт, вишни, сливи, авокадо..
Јас еднаш со јуфките сварени направив и како сос болоњезе, со месо изблендирано и сварено секако, кромид, лук малку и свеж патлиџан и јадеше малата. Сличен ручек имавме и ние па добив идеја и за неа. Или со крем сир ги давам, да не е се со кисело млеко. Денешното мени: - суви варени сливи, гриз и рогач ( изблендирано како пудинг беше) - тиква варена и цвекло - риба ослиќ ( прв пат дадов), морков , карфиол, брокула - палента со малку јаболка.
@Smiley11 подобро прво воведи повеќе житарици отколку тестенини, похранливи се, ете Јагода ти наброја кои све можеш. Жолчката оди над 8 месеци. Нашето мени денес: Доручек: просо, пола авокадо, малце тиква и пола банана. Ручек: сладок компир, црвена пиперка, целер, пола јаболче и масло од репка. Ручекот не ми го сакаше, изгледа имаме проблем со пиперката.....или со забите Рогач каде купувате и колку кошта? И од кога почнавте да давате? Не сум користела никогаш до сега, ама ме бендиса пудингов на Леона
Да воведам житарици како трет оброк? А како ги правите,ги блендирате? Комбинации? Извинете нова сум во овие раб, прво дете ми е па само распрашувам
Некои ги варам па ги блендирам: просо, киноа, кус кус, а овесните снегулки само ги покиснувам па ги цедам и блендирам. А после ги мешам со кисело млеко. Палентата само ја варам и ја комбинирам со кисело млеко. Тие ги користам јас засега, за останатите нека кажат другите.
@zuto зошто вариш кус-кус? Јас само го потопувам со врела вода неколку минути и толку. @Smiley11 сите житарици што ти ги набројав погоре само ги потопувам во кисело млеко или јогурт околу 20 минути (така пишува и на ќесичките) и спремни се за јадење. Кога ги блендирам заедно со овошјето претходно ги покиснувам во вода, па дури некогаш и воопшто не ги покиснувам да бидам искрена. Додека беше помал ги мелев со машинка за кафе, зошто не сакаше поинаку да ги јаде. Безглутенските житарици, хељда, киноа, амарант и просо се варат и претходно не се покиснуваат. (Некои ги покиснуваат и нив, но јас сметам дека нема потреба, а мислам дека ниту во упатсвото не стои такво нешто) Амарантот се вари околу 30-40 минути, а од него можеш да направиш и пуканки. Киноата се вари околу 15-20 минути, исто и просото и хељдата. Како и да е на секоја од ќесичките си стои и упатство за употреба.
Dorucek: Banana-+ zolcka+ palenta Rucek+ Pilesko meso+ oriz+ spanac+ morkov+ tikvica+lukce+ kiselo mleko. Uzina biskviti od hipp 3-4 i sokce. Vecera: Keksolino + plazma
Јас од Биокулт го купив, во кутија од околу 200 гр.ама не се сеќавам за цената, мислам дека поскап од 100 мкд.