Od moe iskustvo so rodeno dete od prv brak, od vtoriot 3 spontani, eden induciran porogaj poradi anomalija na plod vo 21va nedela, site tie prirodni bremenosti bea dodeka ne si pravev filmovi vo glava ajde pobrzo pobrzo, bez razlika kako zavrsija bitno fakase. Koga pocnav da se forsiram sto neli i e sfatlivo posle tolku neuspeh edno po drugo, doziveav godina ipol sekoj mesec folikulometrii sose klomifeni i letrazoli da ne fati, pa neuspesno ivf sose nad 30 inekcii, pa pak posle par meseci bez niedno apce da fati od inseminacija. Biohemiski ne ni brojam kolku imav. I mi zdosadi od soveti ispitaj ova ona, se zivo sto postoi sme ispitale i osven trombofilii koi da napomenam nemav pojma deka gi imam koga rodiv prvo dete, se dr e ok. Za istite kleksani aspirini primav pa pak neuspeh, taka da ama bas nisto ne mi e veke verno. Sega resiv da si ja teram rabotata bez apcinja i ke pravam inseminacii dodeka bidne ama onaka opustena sum kako da e toa nesto propratno, izgleda mi pukna film. 43 imam i par meseci ke probam vaka, kolku saka neka misli nekoj deka zaradi godinite treba da trcam na ivf ne trcam zatoa sto celo ova forsiranje mene mi deluva loso, a sekoj si go znae teloto. Ke odam koga jas ke osetam deka treba. Poentata mi e, pred se najdi si go mirot sama so sebe, ne e lesno da se kaze toa no moras, veruvaj mi batali sumplementi trevi se batali, odi meri folikuli ko da odis na masaza cisto ete da trefnes ovulacija i ke bide. Mnogu raboti sami si gi zakocuvame od toj pust grc vo koj sto sme. Od citanje doktorirav se za nasive problemi, abe nalet neka bide kako gospod ke dade. Ok so pomos i od dr ama mind setot veke ne vo stres i grc. Ti ja pustam cela sreka na ovoj svet❤️ Referat napisav hahhahaa
Девојки ве следам будно,па сакав да споделам со вас,бидејќи досега нема налетано на овој помагател за следење на овулацијата,најчесто ги користиме тестовите.Јас случајно слушнав за овој микроскоп кој има неограничен рок на траење доколку се чува уредно и со кој се утврдува овулација преку плунка.Може да се најде во аптеката на Промедика и чини околу 800-900ден не ме држете за збор.
мене ми се случи минатиот месец фоликулот што требаше да овулира прерасна во циста немав овулација туку само болна и обилна менструација, тоа прв пат ми се случи и се надевам нема повеќе (и не знам зашто така ако некој знае нека ми каже додека не отидам на гинеколог)
Па да може да се случи. Некогаш наместо да прсне, преминува во фоликуларна циста, така се вика, и изгледа во менструција се распаѓа. Немам поточно објаснување за тоа, просто се случува да не пукне фоликулот. Битно се губи во менструација. Колку ти траеше мензисот?
исто како и секогаш 7 дена само што беше многу обилна и болна башка цистата голема беше на ехо ја видов
@elenaklasik мислам дека мене ме читаше ти за цистата. Моментално имам јас бааги голема, болки како тегнење, ми се шири накај ногата и малку накај половината. Некое време осеќав така и на ехо се виде дека всушност е циста. Осеќам дека менструација ќе ми доцни баш заради неа. Немам ниеден симптом за мензис. Не знам зошто мислиш дека и ти имаш.
Од страв што ме јаде. Се спремав да ми доаѓа и еве нема ништо. И одма мисли на лошо. Па и тревки дека земав, си ја имам мувата на капата. А бе и однос да немавме пак ќе ми зуеше мувата. Таква сум скроена. Јас немам некои болки, обични менструални повремено. Тебе те боли таа страна кадешто се наоѓа? Некои и покрај циста забременуваат и при породување пука. П.с видете ја месечината каква е голема
Si imala folikularna cista ili vodena cista koja si puka neposredno pred ciklus i ne e nisto opasno se slucuva. Toa e koga ne doaga do pukanje na folikulot i ne ja osloboduva jajce kletkata. Isto ima luteinska cista ili cista na zolto telo. Taa nastanuva od koga ke dojde do pukanje na folikulot i osloboduvanje na jajce kletkata, a folikulot treba da se resorbira od koga ke ja ispusti jajce kletkata ama toj namesto da se resorbira se zatvara i se polni so tecnost i nastanuva takov vid na cista. Tie se cistat nekade za dva ciklusa.... A zosto se desava ova se e rezultat na dva hormona FSH i LH( koj gi laci hipofizata) ... FSH gi stimulira jajnicite i doprinesuva lacenje na estrogen. A LH pridonesuva do sozrevanje na zdrava jajce kletka i nejzino pukanje. E sega koga ne se izlacuva dovolno LH togas ne doaga do pukanje na folikulot. Vo momentot na ovulacija LH treba da bide povisok od FSH, a najverovatno ne doaga do toa pa zatoa se stvaraat vodeni ( folikularni custi). Se nadevam malku vi razjasniv.
I jas stiskam palci za test so dve crtki, ama ova nasevo elence ne saka da pravi test tuku i letaat mislite na losi raboti... Ajde elence skrsi go mrazot ovde da se izraduvame site
Фала ви друшки на охрабрување. Ај уште денес, па ќе напрам еден. Нема да знам како да реагирам било позитивен или негативен. Ќе ми се трча на лекар и за двете, позитивен кај се наоѓа, негативен зошто доцни. Јас така за првата бременост, таа правата кога беше, гп направив 3 или 4 дена пред да добијам, веќе ми се збоктиса од чекање, две години собирав храброст. И излезе една ултра невидлива, ама отпосле, по поминатото време. И тогаш ми беше страв и ако и ако нема. Еве сум пак истата. Кај се менувале луѓето...
Ти доцни ли? Колку дена ти доцни? Си се уплашила, наш што не читаш и секое нешто си си го препишала . Секој е приказна за себе, не заборавај. Мене денес треба да ми дојде по календар, осеќам ќе ми пробие.
Здраво девојки, вака јас на 27/28 треба да добијам. Овулацијата ми беше на 11ти месецов и имам редовни циклуси. Пред еден месец се оперирав од ендометриоза и полип на матка и си спремам документи за ивф кај и да е ке ги пратам . Но пред два дена во понеделникот забележав две три капки светло кафеаво и толку прекина, вчера и денес немав ништо освен некој жолт исцедок а се чуствувам како секој момент ќе добијам ме болат градите, горниот дел од грбот и блага болка во стомакот. Дали тоа би било имплантациско или ја си умислувам хах со оглед на тоа што симптомите што ги имам се баш како за пред добивање? ❤️
Како потврди дека овулацијата ти била на 11ти? Може било овулациско крварење. Оти мене ми се чини рано да имаш имплантациско крварење два-три дена по овулација. Дааај боже да грешам.
Оффф грешка сум напишала хахахха на 1ви јуни ми беше овулацијата имав позитивен тест за овулација .. целата сум измешана
Два дена не ми доаѓа. Ако се смета за доцнење. Ама претходно не доцнела вака, и да сум се нервирала или стрес да сум имала, сепак идела точно или малку порано. А пак може има 10 месеци како почна на 27 ми ден или 26ти да доаѓа. Затоа реков што е финтава. Некако не ми е верно да е бременост. Иако реално година се обидуваме, мене ми изгледа како така лесно да нема да забременам пак. Пареењето да има нешто удел хм... Тебе денес а? Знаци имаш баш за добивање?
кога ти е последен циклус и колку ти трае? малку ме измеша дека викаш први овулација, а 27-28 чекаш мензис. Или јас посабајле не разбирам многу