@QweenSM сите ми викаат еее ќе родиш ќе заборавиш се. Се прашувам дали е можно тоа!? Можно ли е да се заборават овие моменти!? Тешко. Мора да сфатиме дека оваа борба била одредена за нас. И мора да бидеме јаки, најјаки Туку да се вратиме на темава. Кога почнуваш со обиди?
Паааа тебе те чекав мила моја, ти си меѓу наааајсилните жени на форумов, за восхит си! Мила, уште 2 факинг циклуси да поминат. Зошто оди вака бавно? Ама кога ќе видам и не е така бавно, еве го Септември каде е, па можеби ќе имаме овој пат летен бебуш, здравје. Ти како си ми мила, кога ќе почнете вие пак?
Обично за еден спонтан не даваат дополнителни испитувања, но можеш барем за тромбофилија да бараш испитување. Кај мене се претпоставува дека тоа било причината, а една бременост истерав без да знам дека имам мутации. Доколку имаш мутации барем ќе бидеш со терапија за нив покриена .
Јас би ти препорачала да ги направиш сите испитувања, барем да си имаш мирна глава, бидеш спокојна и да уживаш во следната бременост. Јас после првата неуспешна бременост, исто матичната ми кажа дека нема потреба од дополнителни испитувања, дека било природна селекција, или како последица од ковид, и ја послушав. После шест месеци останав пак бремена, и пошто не знаев зошто првиот пат ми се деси тоа, не можам да ти опишам со зборови колку бев анксиозна, колку плачев и колку очекував дека секој момент ќе ми се деси нешто. И навистина ми се деси пак. Сега веќе ги направив сите испитувања ми испадна дека имам тромбофилија и дека ќе треба да се боцнам со клексани, ама па сега имам проблем и со зачнување. Битно кога ќе останам трудна (ако даде Господ) јас мислам дека овој пат ќе бидам по спокојна. Затоа додека чекаш сега, најдобро направи ги сите испитувања. Сепак битно е тоа што е во наши раце ние да го направиме, а другото што - како ќе се деси, пак останува на Господ. Те гушкам
Те гушкам Сигурна сум дека за брзо ќе ти се исполни најубавата желба и домот ќе ти се исполни со најубавиот мирис на светот
Многу ми се допадна мене Верица и јас бев кај неа еднаш. Пријатна и баш охрабрувачки ми делуваше. Инаку кога имав спонтан пред 3 години, прво што прашав во Ремедика е “што треба да сторам следно?“, мислев на испитувања. Ми рекоа дека праќале на испитување после два или три последователни абортуси. Нелогично за мене. Јас и покрај тоа неодамна направив испитувања на трансфузиологија, испадна дека имам една генетска мутација (не дека тоа е 100% причината) ама чисто имам потенцијална причина и третман за идна бременост.
Инсистирај да направиш барем испитување за генетски мутации за тромбофилија, не се оставај така. Тоа е барем лесно и после раат ќе си бидеш
Мислам да си испиташ тромбофилија, како што вика Ирис. Кога ќе стигнат резултатите да почнеш со обиди. Јааас ако се прашувам би почнала со обиди одма. Чекам уште некои резултати и да ме види Хаџи Лега, па се надевам ќе ми даде зелено светло што побрзо.
Фала ви златни прееемногу. ❤️ Дефинитивно ќе испитам тромбофилија, па да знам на што сум. Ако испадне дека имам мутации, ќе примам терапија пред да останам бремена или тоа е одпосле?
Доктор ќе ти каже, мила. Ама секако ќе си знаеш точно на што си. Едвај чекам позитивни тестови од тебе, од @Angella7, @Bella_Stella и @DaisyDoo
Те сакам наааајвеќе на свет, си знаеш. А тоа златно чедо што го носиш во утробата да му кажеш дека има форумски тетки што едвај чекаат да се родииии.
Метилирана фолна, метил Б12, аспирин и клексан. Ова се опциите, ништо страшно. Докторот ќе одреди што треба од ова да примаш, според твоите ако ги имаш и кои. Пред бременост само суплементи и аспирин, а клексан од позитивен тест. Ќе направиш вака: за на трансфузиологија ќе бараш упат за тромбофилни состојби, хемостаза, д-димери, крвна слика. На имунологија ќе бараш стекната и вродена тромбофилија (антитела и мутации). Јас два пати ги испитав истите, на трасфузиологија и на имунологија, само на имунологија поопширно
За жал тој што не изгубил дете никогаш нема да ја разбере нашата болка. Можеби ќе звучам глупо, знам дека на секого неговата болка му е најголема.. Ама верувајте ми дека во целата несреќа имате ‘среќа’ што бременоста завршила на почеток. Верувајте дека не постои поголема празнина од оваа што ја чувствувам секој ден. И знам дека за жал не сум единствена.. Бебе што требаше да се роди за месец дена, моето бебе.. Мојата душа, мојата прва љубов на чие што секое мрдање јас се топев… Сега се чувствувам како да нема дел од мене, а и нема.. Дури немам прави зборови за да ви опишам како се осеќам.. не наоѓам начин да опишам колку боли.. При секоја средба со бебиња е уште пет пати потешко.. Како некоја лудача се загледувам во колички низ град додека нашата стои неотпакувана во кутијата.. Срцето ми плаче секој Божји ден по него. Не знаев дека постои ваква голема, а тажна љубов. Не пресушуваат солзите по него, не оди.. Само се молам да бидеме живи и здрави и еден ден да дочекаме барем едно сонце што ќе не грее.. Толку измешани емоции имам, на моменти чувствувам вина што сакам пак да сум бремена.. Ама знам дека син ми знае дека секогаш ќе има еден дел од срцево и нема да го преболам дур сум жива.. А ‘ајде ќе си имате друго млади сте’ е најглупиот муабет што некој може да ти го направи. Подобро нека ќути зошто моето бебе не е нешто, туку е душа што друго бебе не може и нема да ја замени!
Sekoja bolka e golema ama taa ti sto ja cuvstvuvas e mnogu pogolema. Togas koga slusnav sto ti se slucilo placev kako malo dete zosto ti si od prvite osobi ovde sto me podrza i mi davase soveti i te osekam mnogu mnogu bliska iako ne te poznavam. Znaes kako velat koga ke izgubis roditeli stanuvas sirak, koga ke izgubis soprug stanuvas vdovica. Ama koga ke izgubis dete za toa nema poim zosto taa bolka ne se opisuva. Gospod e golem ke vi podari edno sonce, i nema zosto da se cuvstvuvas vinovna za toa sto sakas da ostanis bremena. Tvoeto angelce ke te podrzuva od tamu kade sto e sega. Duso mila ti ja posakuvam seta sreka na ovoj svet za da ti se ostvari najgolemata zelba sto site ovde ja imame. Te guskam