Лелеееее не сте свесни колку ме израдувавтееее Урлам низ дома од среќа, жими сееее Јас мислев дека треба да чекам резултати и треба да пијам што и да треба и ако треба некое извесно време пред да останам пак бремена. Ама ете, колку сум била информирана. Ако не бевте вие ќе си чекав како некоја шљакната без потреба. Фала ви мнооогу. Епа тогаш држете ми среќичка да биде што поскоро, и јас ви држам на сите што сте низ ист пат како мене.
Девојчиња. Ми стигнаа резултатите од тромбофилија. За жал, имам мутации девојки. Ама барем сега го знам проблемот што беше за спонтаниот, па здравје следен пат кога ќе останам бремена, ќе си бидам на време покриена со терапија. Ама иако ќе бидам покриена со терапија, секогаш ќе ми биде страв, барем ќе ми биде се додека не си го родам чедото здраво и живо, тогаш ќе ми падне камен од срце. Од овој месец почнуваме со обиди, дај Боже сѐ да биди во ред и да си се гушкаме со бебуш што побрзо.
Затоа те советувавме за да знаеш на што си и следна бременост да бидеш покриена А кои мутации ги имаш? Дали разговараше со доктор во врска со терапијата?
Фала ви за сѐ, да не бевте вие немаше ништо да знам што треба да испитам после спонтаниот, ама сега кога веќе знам, за следен пат ќе биди сѐ во ред. Во врска со мутациите, овие ги имам мила: хетерозиготност во ITGA2, MTHFR 1298, MTHFR 677, MTR и хомозиготност во PAI-1 Што мислете, за каква терапија сум?
Имаме слични мутации. Ја имам MTRR и ми е хомозиготна, ја немам MTHFR 1298 и PAI-1 ми е хетерозиготна. Овие MTHFR правеле проблем ради тоа што не дозволувале фолната и витамините од група Б да се преработат ама во повеќето случаеви, затоа што е само еден алел мутитан (од еден родител), другиот алел (нормалниот) ја превзема целата работа. Кај мене е тој случај. Испитај хомоцистеин на клиничка биохемија. PAI-1 е малку зафркнат и за него мислењата се поделени. Тебе ти е мутиран и од двајцата родители и ради него можат да ти дадат клексан. Се на се не е страшно. Времињата, протеин С и S, д-димер добри се?
Ти благодарам многу, секако ќе се консултирам со доктор за терапија, важно ми падна камен од срце дека го дознав проблемот што е. Инаку, еве ги другите резултати, во нормала се како што гледам?
Сепак да ги види трансфузиолог, активирано парцијално време ти е скратено. Знам дека и тоа не е нешто страшно. Направи правилен чекор што ги испита и мило ми е
Благодарам мила за твојата помош. Ќе си бидеме сега покриени со терапија и заедно ќе си ги гушкаме бебушите
Вака да прашам, ме интересира. Добро, има некоја без мутации? Без ниедна мутација? Сите шо испитавме имаме по некоја.
Не ми е баш јасно стварно. Или бараме влакно во јајце. Колку коцки треба да се поклопат за да се зачне мајка му стара, па мани тоа и да се одржи бременост. ТСХ под 2 да било, Пролактин под 15 да бил, соодносот ФСХ:ЛХ онаков да бил, прогестеронот волку, естрогенот онолку, тестостеронот, андростендионот, антитела, кортизол, нема крај листата. Еве тука знаеме отприлика како сме, зошто сме, си препраќаме резултати, се консултираме, споредуваме, сите имаме по нешто. Според тоа шо прибрав информации читајќи ве, добри 90% имаат високо ТСХ, а ако не и 100% имаме мутации. Исто така чест е проблемот и со покачен пролактин. Значи ли тоа дека жените што без некои потешкотии остануваат трудни и имаат бај д бук бремености, немаат ниеден проблем од овие шо ги спомнав? Не ме сфаќајте грешка ве молам, за research purpose ми е само прашањево
^ Сакам да се надоврзам со прашања и јас после Деизи. Има ли трудници со мутации а воедно не примале терапија за нив, родиле здрави прави бебиња? И имале нормална бременост, без никакво крварење и без никаков спонтан предходно?
Имало такви, за првата бременост не знаеле дека имаат мутации и се поминало ок, па откриле по некоја счучајност пред втора бременост. Сепак кога се откриле мутациите им се давала терапија бидејќи сепак е голем ризик, иако брвата бременост поминала без проблем.
https://www.fakulteti.mk/mobile/new...-trombofilija-procentot-e-drastichno-zgolemen Стара, но одлична статија на др Јани која ќе ви даде одговор на многу прашања околу мутациите.
Има, другарка ми. Во Германија и кажале дека е среќа што со првото немало никаков проблем. Со второто си беше покриена со терапија. Иако немаше никакви проблеми за зачнување со второто и покрај мутациите..
Убава вест. Мислам дека мутациите повеќе имат врска со одржување/задржување на бременоста, а хормоните со зачнување.
Година дена после пораѓајот со првото. Испитуваше од незнам кои причини ама не беа поврзани со бременост
И јас така мислев ама веројатно има врска и со зачнувањето. Кога бев прв пат кај Јани ме праша колку време се обидувавме. Му кажав дека околу една година, тогаш само ми рече "Аха, па брсо сте го направиле со оглед на мутациите што ги имаш". Не го препрашав ништо понатаму ама по коментарот сфатив дека изгледа има врска.