Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Денови после овулација = two weeks wait

Дискусија во 'Бременост' започната од *Лаванда*, 26 октомври 2021.

1. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.661
    Допаѓања:
    7.951
    Malku ajde pozitiva. So placenje, so treskanje glava nikade ne se stignuva. Nema nie koga sakame , tuku koga treba da bide ke bide. Nase e samo da se borime i da probuvame. Plus kaj vas se e vo red opusti malku taa dusa otvori toa srce i da vidis deka se ke se sredi. Ne si pravi grc na teloto, se cuvstvuva toa i si pravis precka i kocnica veruvaj mi. Jas so PCOS so nemanje ovulacii pa ne krevam paniki, ne placam, ne velam deka ne placev, placev i toa mnogu. Ama uvidov deka so toa ama bas nisto ne se meniva tuku samo poloso si pravam i si iznajdov izduvni ventili za pomalku da mislam. Najdi si nesto sto ke ti gi trgnuva mislite. I samo napred hrabro i borbeno i ke dojdat i nasite 5 minuti mila i ke ni se nasmevne liceto, i na site sto kopneeme ovde. Pozdrav

На Flooora96, Kikikikiri0405, Campanula и 4 други им се допаѓа ова.
  2. Bebce ❤️❤️❤️

Bebce ❤️❤️❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2021
    Пораки:
    930
    Допаѓања:
    1.385
    Мила само да те утешам по секое лошо иде добро истото го минав моите две први братучетки ми се пофалија дека се бремени исто и јас бев сите три во исти месец среќа не видена но многу наскоро за жал јас имав спонтан потоа уште еден па уште еден бев целата избезумена и не правев ништо потоа си почнав со испитувања и на крај се откри проблемот сега сум бремена со инв и за уште некој месец си го чекам моето сонце, направи си ги сите испитувања ке се најде причината и после ке биде се полесно направи кариотип и на имунобилогија за мутации на гени, спермограм, спермолултура да не има некоја бактерија, ХСГ обавезно и хормони верувај дека ке се најде причината и после за се има терапија :l:

На Flooora96, Campanula и Anomis11 им се допаѓа ова.
  3. Tsukinory

Tsukinory Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2019
    Пораки:
    1.103
    Допаѓања:
    5.864
    Драги со кој залет сум тргната со планови што одма се сопнав алал да ми е :lol: ќе си закажував брисеви и пап ама еве ме со јако тровање од храна и сега колку чини воопшто овој месец на изреметен систем да гледаме и јајници и матка. Да одложам ако не...идат ладни денови па ќе се грееме со маже :inlove: се разбира ако ни дозволи синко. Вие што броите како оддржавате љубовна искра? Јас сум си привлечна и орасположена два можда три пати месечно хаха со ова темпо поголеми се шансите да добијам седмица на лото.:^)

На Kikikikiri0405 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Hilari899

Hilari899 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2016
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    59
    Девојки пак јас, ден пред добивање сум и имам класични менструални болки како во секој момент да ќе пробие... не знам дали има надеж и не знам дали и овие болки се можеби симптом на рана бременост?? Последниот тест од вчера е негативен и ако не добијам утре во Вторник ќе правам одма тестче.

5. Saba08

Saba08 Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    1.666
    Сé додека не добиеш секако дека има надеж. Така боли и во рана бременост.
    Чекаме вторник :sun:

6. Hilari899

Hilari899 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2016
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    59
    Девојки ве молам за совет, сепак добив но во моментот се соочувам со невидени и неподносливи болки на десниот јајник значи буквално како напади не можам да ги издржам имам чувство како да ќе пукни во секој момент. Не знам дали е за паника но до солзи сум дојдена од што е не подносливо. Ве молам за совет или доколку знаете денес во Недела некој дежурен гинеколог во Скопје за да се јавам бидејќи со болка од ваков тип прв пат се соочувам и не можам да станам од кревет. Ви благодарам ;(

7. Mar11

Mar11 Активен член

Се зачлени на:
    26 август 2022
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    37
    Мила јас секогаш кога добивам имам такви јаки болки не паничи, напиј се метафен барем на мене ми помагаат и шише со топла вода лежи и не станувај за пола саат најмногу треба да ти помине.

На Hilari899 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.834
    Допаѓања:
    11.788
    Можеш во било која болница или клиника да отидеш со такви болки, ќе те примат, има дежурни гинеколози.

На Ceneva и Hilari899 им се допаѓа ова.
  9. babybubu

babybubu Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2014
    Пораки:
    1.029
    Допаѓања:
    1.100
    Другарки прв пат пишувам на темава, но гледам дека споделувате и вакви мислења, па сакав да ве прашам едно прашање поврзано со тоа како се чувствувате кога сите блиски околу вас имаат pregnancy announcements? Особено блиски луѓе? Пред да започнам да го одам овој пат (2ра година одиме по патот на инвитро), навистина бев човек што ептен изразуваше чувство на среќа и радост кога ќе споделеа ваква вест, а сега не дека не се радувам, но сепак ми врти во главата помислата- Ќе дојде ли ден и јас вака ќе се пофалам?
    Особено ми е чудно што вакви вести споделуваат другарки/ роднини/ жени на другари на сопругот, а дознале дека се во 3та недела од бременоста, немаат слушнато срцева реакција, а одма кажуваат вакви вести. Чудно ми е дека според мене е премногу рано за споделување на ваква вест, дека нели не се знае што ќе биде (секако на сите им посакувам успешна бременост), но дали дека воопшто не виделе тешкотија за бременост па споделуваат одма и се сигурни дека ќе биде се во ред… Незнам дали само јас вака се чувствувам, дали е ова чувство на празнина нормална…
    Како да сум одсечена од нешто, што всушност треба сите да го имаме и доживееме, па милион прашања во глава- Зошто јас поминувам низ ова, зошто ми се случува мене, ќе биде ли и кај мене… итн.
    Ве прашувам чисто за да знам дали е нормално ова чувство или пак јас сум станала себична и неемотивна на темава…

На Flooora96, BayernKa, Viktorijaaa5 и 4 други им се допаѓа ова.
  10. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.289
    Допаѓања:
    2.836
    И мене ме погодуваа вакви работи. Не дека не бев среќна за другите ама психата ми беше на нула. Затоа решив и заради мое добро да се дистанцирам од некои ситуации. Ќе честитам, ќе поразговараме не е проблем, ама имав ликови околу мене ко само околу нив да се вртеше светот се однесуваа и за друго не знаеја да зборуваат (да напоменам и дека имав спонтан во поодминати месеци во тој период). Јас сожалување не сакам, тоа уште повеќе ме нервира. Исто и не сакам да зборувам за тоа што ми се случи освен со 2,3ца ептен блиски што можам да си отворам душа со нив. Само очекував мала доза на емпатија од страна на некои а кога не ја добив јас се повлеков. Се што чувствуваш е нормално, и некоја пред тебе сигурно се чувствувала така. Стави се на прво место ти и твојата психа и твоето добробитие. Посети психолог, вежбај, читај, шетај, било што, што ќе те дигне психички. Кај мене тоа помогна, и мала дистанца од сите и се :)

На Minnna, Ceneva, Rosberi и 6 други им се допаѓа ова.
  11. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.263
    Допаѓања:
    20.529
    Сме зборувале и претходно, ама сепак уште еднаш сакам да те поддржам како некој што доста поминал на оваа тема. Потполно се согласувам и го потпишувам секој збор на @Thinkerbell.

За првата бременост, иако и тогаш се помачивме, некако среќата беше толку голема што ни доаѓаше да викаме на цел глас и уште во 4та - 5та недела кажавме на најблиската фамилија и другари. Не бевме свесни дека може да не снајде тоа што не снајде, а и не дека кажувањето порано или покасно имаше некаква врска.. Овој пат е друга приказна, знаат само родителите и тоа не им кажавме одма туку откако слушнавме срце и двајца мои и негови ептен блиски другар и колешка. На други решивме да не кажуваме некое време..

Мораш да разбереш дека луѓето за жал многу често се себични и емпатијата за другиот, особено кога тие имаат на што да се радуваат трае многу кратко или воопшто не постои. И јас исто на почеток се нервирав. Пишував и погоре за тоа дека во ист период кога го изгубив бебето, три другарки наскоро се породија. Мојата тага и болка како да испарија за околината. Со сите луѓе во кои не осеќав емпатија почнав да ги ладам односите, зборам за блиски луѓе. За жал во вакви ситуации, кога човек изгубил, се бори за дете и слично, сфаќаш кој вистински се грижи за тебе.

Немој ни најмалку да се обвинуваш за чувствата што ги имаш, и повеќе од нормални се. Колку и да ти викам пробај ова, пробај она знам дека не е така лесно. Знам како до скоро ме болеше и уште ме боли секоја средба со бебе и трудница. Како одев на први родендени и крштевки цела година, а душата ми плачеше и нозете ми се враќаа назад. Уште потешка е борбата кога околу тебе како за инат секоја втора чека бебе, знам. Дај Боже да се раѓаат многу деца живи и здрави, ама кога чекаш тоа твојата празнина ја прави уште поголема…

Биди силна како што си до сега. Селектирај го опкружувањето, ама сериозно. Дружи се со луѓе што не зборат цело време за деца, бремености и слично. Ние тоа почнавме да го практикуваме и далеку полесно ни е. Знам дека има коментари, ама искрено ми е гајле. Кога они не мислат на мојата душевна состојба и нивното влијание врз неа, јас нема да дозволам да ми ја разнишуваат. Со лесно по патот, верувам во тебе зошто знам колку си силна, упорна и сигурна сум дека наскоро ќе успеете!

На Macemece, Mom's_life, Minnna и 10 други им се допаѓа ова.
  12. Dzoka

Dzoka Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2022
    Пораки:
    187
    Допаѓања:
    169
    И јас истото прашање си го поставував деновиве.
    На маж ми братот беше пред нас женет. Но, немаа деца. Кога останав трудна за прв пат се осеќав многу лошо за нив, мислев леле сега ќе им се повредат чувствата. Абортирав два пати од тогаш. Од тогаш цело семејство беа фокусирани да ми најдат чаре за моите абортуси и за да останам пак трудна.

И одеднаш, пред некој ден дознавме дека неговата жена е трудна. Бев пресреќна за нејзе, стварно. Ама почнав да плачам за себеси. И тогаш веќе се загрижив дека нешто не е во ред со мене. Дека станувам лош човек.
    Замисли почнав да правам филмови кога ќе прави baby shower или кога ќе се породи како ќе се чувствувам јас. Значи веќе сум станата себична, мислам на себеси како јас ќе се чувствувам, што ќе кажат другите, како сите ќе ме сожалат пошо знаат низ се што сум поминала.
    Од дента кога дознав до денес колку и да сакам да ја сокријам тагата, мислам дека од очите ми се познава. А работата е, што вика Бела. да се оддалечиме од тие луѓе, немам како да се оддалечам пошо ни се домашни.

На Minnna и BayernKa им се допаѓа ова.
  13. BelataMasai

BelataMasai Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2019
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    1.083
    Bash ova istoto go minuvam cela godina
    Samo dushata mi znae kako
    So montirani cuvstva i nasmevki
    Ne deka ne sakam da se raduvam
    Ama ednostavno mi e teshko
    Ne sum sebichna
    Neznam kako da se izrazam
    Boli mnigu boli
    Posebno
    Ete vo vakva situacija
    Dodeka jas denta dobivam negativen test od ivf vecherta moram da odam na mekici
    I eden kup drugi takvi primeri

На Minnna, BayernKa, Viktorijaaa5 и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.263
    Допаѓања:
    20.529
    Ете сега кога пишувате една по една гледате ли колку не има со истото чувство? Зарем сите сме себични и лоши? Не бе девојки, кој сака нека дојде на наше место верувајте потполно исто ќе се чувствува. Моите прашалници во глава дали сум себична што тагата за моето надвладува над среќата за туѓото, многу кратко беа присутни. Потрудете се да го тргнете тоа чувство на вина, имате право да страдате и секогаш треба да ја ставите на прво место вашата состојба. Ако не можете да одите негде нема да одите, просто и едноставно. Не дозволувајте да имате уште толку тригери околу вас ве молам.

На SunnyHoney, Minnna, Ceneva и 9 други им се допаѓа ова.
  15. babybubu

babybubu Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2014
    Пораки:
    1.029
    Допаѓања:
    1.100
    Искрено се трудам да не се нервирам, да не дозволам да се жалам и да дозволам да ме “сожалуваат” особено 4те другарки кои ми се другарки од деца а се моментално бремени, да осетат дека не се радувам со цело срце за нив, а всушност не дека не се радувам туку се нервирам за себе!
    За тргање од тие луѓе, па искрено и не се гледам често, но сепак ми се дел од окружување не секојдневно но имаме чести заеднички настани па и да сакам неможам да ги избегнам…
    И не се само они бремени, се живо околу мене е, колешки, козметичарка, познаничка итн итн. Одиме на свадби пола и повеќе од гостите чекаат бебе, абе како за инат се се врти околу тоа.
    Инаку не, не се откажувам, ќе одиме заедно со сопругот напред и ќе ја војуваме војната и понатаму, само еве во вакви моменти, се чувствувам дека имам се, (буквално сѐ од страна на финансии, интелектуално и кариерно подобрување сум постигнала доволно до сега, и уште барам начини да се надоградувам) но неможам да се израдувам на тие успеси дека тоа дека го немам тоа што најмногу го сакам и ми треба- да бидам родител! Се чувствувам како да сум неблагодарна за другите работи, а всушност се борам со нешто што не зависи од мене. Тоа е тоа што ми паѓа најтешко, дека ако зависеше од мене до сега ќе беше и тоа завршено и сторено. Ама ете Господ сакал да е вака како што е…

Ти благодарам мила на тоа што веруваш во мене! :hug:

На Minnna, BayernKa, H.VAGA и 6 други им се допаѓа ова.
  16. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.900
    Допаѓања:
    6.010
    Еве од другата страна мислење. На сите ви посакувам што побрзо да си видите две цртки и догодина со бебе в раце.

Сега кога останав бремена имаме неколку парови околу нас што роднини, што другари кои неколку години чекаат дете и сеуште немаме соопштено. Се ајде овој преглед да помини, ајде оној и си врват месеците. Баш од тоа како тие би се чувствувале.

Од друга страна јас сум комплетно несигурна и само што ќе прочитам некое искуство за изгубено бебе во поодмината бременост комплетно се затворам во себе и не знам ни за моето да се радувам.

На BelataMasai му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Angella7

Angella7 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    1.769
    Допаѓања:
    3.286
    Немам проблем со бебе, бременост, ни кај блиски ни кај далечни. Знам дека кога-тогаш ќе дојде и моето. Мојот пат е таков, нивниот поинаков и тоа е.
    Не кријам што ми се случило само за да знаат жените што поминале низ тоа дека не се сами. Неуспешните бремености се се почести. Ќе си помуабетиме, размениме совет, мислење, решение, било што. Ама луѓе, сожалувањето колку ми сметаше, уф, ќе полудев. Периодот после втората неуспешна бременост, штом се појавев, одма монтираа тажна фаца. Сакам да зборам на оваа тема ама без да ме жалат.

Од друга страна пак, една моја што се бори со неплодност (имаше една биохемиска пред две години) вториот пат кога останав трудна не ми рече ништо, ни со лесно, ни честитки, ништо ништо. Толку гадно се осетив...како нешто да сум и дужна, како нешто да сум и згрешила. Не беше таква, целата нејзина борба ја направи поинаква и не и зимам за зло, ма да не ми е сеедно. Еве на свекрва ми и е мака ако слушне дека некоја е трудна. Е не сакам такви луѓе и .

На Mom's_life, Minnna, Yowannty и 3 други им се допаѓа ова.
  18. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.728
    Допаѓања:
    11.297
    Како и сите други што ти пишаа, ќе те поддржам и јас во тоа што ти го чувствуваш.
    Чувствата се состојби на кои не можеме и многу да влијаеме. Да, можеме да наместеме насмевка, да изглумиме радост, но дома излегуваат на површина.
    Се имам осетено многу неубаво во една ситуација. Една од поширока фамилија направи неубав муабет, уште кога немавме дете и се трудевме да го добиеме.
    Бевме собрани на ручек, поминаа сите разговори, ајде пробав да се отворам дека маж ми наредно направи спермограм, па и таа си кажа за нејзината сестра која исто има потешкотии. И после сѐ, додаде еден крајно крајно глуп коментар, мислев отпрво дека за нас се однесува, а таа на неа мислела. Рече вака "ееее па ајде в година да трчаат овде уште деца, ако не од другиве, од нас" Ова крајново ме столчи. Таа веќе имаше уште тогаш две деца, и цело време зборуваше како не би раѓала, глупости и на оваа средба го тресна ова. Јас помислив дека е бремена и ја прашав, а таа само ми рече ммм ќе видиме. По тоа помислив дека или не знае што ѝ се случува или крие. Свекрва ми рака ѝ стегна, широко се насмеа, а мене ептен ептен ме здоболе. За 5 минути си заминавме и плачев по пат. На крај испадна дека имала хормонско некое изместување, ваљда. Значи има и бетер од тие што споделуваат уште неслушнато срце, еве како оваа што не ни знаеше што ѝ е, пред нас кои немавме дете и само пред пола сат зборувавме, го избра тој начин да го каже. Сите треба со повеќе осет и разбирање, емпатија човечка треба.
    Така што, знам како ти е, не се стегај што не ти доаѓа да се радуваш од срце, кога си ја имаш својата тежина засега. А знам дека ќе успееш и ќе си забремениш.
    Па не е во ред ни од твојата другарка или што ти е, што така се оставила без збор. Ама сепак ако ја сфатиме и неа, како ѝ се случува зошто така се однесува, има позадина. Човек не може да биде комплетно среќен за друг, ако самиот не е исполнет со тоа што го сака.
    За свекрва, аман! Уште пред првиот пат да забременам, кога ќе слушнеше за некоја трудна, одма мене ме погледнуваше. Леле аман тие погледите, ко ужалени. Аман жено.
    И друго. Кога има кажавме првиот пат дека сум бремена, тоа беше одма после тестот, стана жена ме изгушка, се израдува ептен. Убаво ми дојде. Човечки. Ете вонматерично и го изгубив тогаш.
    Вториот пат кога кажавме дека сум бремена, тогаш веќе поучена од траумата, кажав околу 14та недела, си остана да седи на кауч рече као демек нешто осетиле дека има и додаде "јас сакам женско" и тогаш како ме изнервира ко јас на желботека да сум. Ама едно фаце мислиш пред дедо мраз стои и липа.

Јас тогаш кажав на сите кога веќе бев 4ти месец. И сега во оваа бременост кажав така, и на мајка ми и на сестра ми. Едноставно како што рече @Miss_S не можам крајно да се израдувам и опуштам. Сѐ уште не ми се кажува ептен.
    На некои им изгледа глупо и чудно, јас си знам како се осеќам и зошто така постапувам. Не мора да ме разберат, ама затоа се оддалечувам.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.900
    Допаѓања:
    6.010
    По сопствена волја и од лични причини со сопругот еден период после веридбата не се ни обидувавме.
    Од золвата тогаш бремена добивавме коментари како неа и е жал што брат и нема дете. Од свекрвата коментари да не имаме некој проблем, ако треба да оди таа со нас по доктори.

И за првата бременост која испадна биохемиска и до ден денес не знаат дека беше така, баш од коментари и сожалување. И овој пат некаде околу 8-9ма почнавме со кажување само на најблиските. И тука застанавме. Освен нели кај мене на работа што знаат со цел да се прераспредели работата навремено.

20. babybubu

babybubu Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2014
    Пораки:
    1.029
    Допаѓања:
    1.100
    Коментари глупави има 10001 особено од тие што слушнале а недослушнале дека го одиме овој пат ( мал град сме, и кај нас за повеќето се зборува иако може 90% да не е точно) и тие на тие таквите не сум се објаснувала а и немам намера. Меѓутоа ме нервираат блиски па и роднини што знаат низ што поминуваме, а немаат осет и само споделуваат како останале бремени, дека од прв пат кај нив се се случува, и на контрола што им рекле, како, зошто итн.
    Но тоа е тоа… се надевам дека еден ден и јас ќе можам да споделам среќна вест.

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.