Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Денови после овулација = two weeks wait

Дискусија во 'Бременост' започната од *Лаванда*, 26 октомври 2021.

1. Makimaki93

Makimaki93 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2022
    Пораки:
    211
    Допаѓања:
    202
    Се пронајдов во пишаното, конкретно за покачен хормон тсх. Мене ми е 3.8, после месец дена 4.5. Сега последно 5 со нешто. Јас и сопругот се обидуваме скоро една година, но безуспешно. Ме чуди матичнава, мислела не е до тоа, почнав да одам и приватно кај еден доктор. И тој исто мислење дели. Од некоја членка разбрав дека само што почнала терапија еутирокс, веднаш забременила. Е сеа: кој дава упати за специјалист, гинеколог или општ матичен?
    Стварно немам више живци да се влечам по лекари

2. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.834
    Допаѓања:
    11.788
    Јас само што почнав да пијам еутирокс, забременив. Не знам дали беше сплет на околности или еутироксот го направи своето. Мислам дека општиот матичен може да ти даде упат за на ендокринолог, а веројатно може и гинекологот ама не сум сигурна. Ако не, оди на приватно, ја фалат многу др. Стефанка од Ремедика.

На Makimaki93 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Makimaki93

Makimaki93 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2022
    Пораки:
    211
    Допаѓања:
    202
    Фала ти мила. Секако ја чекам тетката утре да ми дојде, па да ги повторам пак хормониве. После тоа и се цртам на матичната, и ако не сака упут да пише, ја имам во опција Стефанка.

На Iris-1234 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.834
    Допаѓања:
    11.788
    Не мора да чекаш трет ден за тироидни хормони ама ако си правиш комплет хормпнален статус, причекај си:)
    Со среќа:l:

5. Makimaki93

Makimaki93 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2022
    Пораки:
    211
    Допаѓања:
    202
    Да да комплет правам. Ма да другиве ми биле во ред секогаш освен на последното (кога тсх ми беше 5ка) тогаш и пролактинот ми беше малкуцка покачен. Ама па бев спиена само 3 ипол саати :)
    Ај да се надеваме дека ќе биде топ:l:

6. Löwenzahn

Löwenzahn Истакнат член

Се зачлени на:
    28 април 2020
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    637
    Јас пиев уште од порано еуротирокс но последните 4 години не. Некако се стабилизира вредноста (имам сомнеж дека од Golden Milk). Но овие години сум под редовен надзор и контроли кај лекар. Контролите ми ги водеше мојот матичен општ лекар. Последната контрола имав резултат 4,2 и лекарот повторно ми кажа дека за таа вредност нема потреба од терапија. Наредна контрола ми закажа за 6 месеци.

Потоа дојде желбата за бебе и пред да почнеме со било што отидов кај геникологот на разговор и рутинска контрола. Од тој момент кај мене геникологот го презема понатамошниот третман и ми кажа дека доколку не се обидувам да останам трудна тој резултат од тсх е ок но бидејќи сакаме бебе тсх идеално би било да биде под 2,5 и ми ја даде најпрво најслабата терапија и наместо на 6 месеци контроли правам на еден месец со цел да го спуштиме тсх под 2,5.

Но геникологот ми нагласи и дека многу жени остануваат трудни и со над 2,5. Не било 100% правило..
    Ова искуство ти го пренесувам од Германија.

Јас искрено си мислев дека ако тој месец не успееме, да почнам пак да пијам Голден Милк. Имам читано дека многу жени останале така бремени. Ама некако не сакам уште сега да почнам со се што слушнам/прочитам.. :worried:

7. Suze18992

Suze18992 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.121
    Допаѓања:
    1.594
    Еднаш кога ќе почнеш терапија со Еутирокс не се прекинува само се прилагодува дозата со редовни контроли.
    Јас сум на терапија веќе 10 години, некаде после првата година самоволно ги прекинав можда 6 месеци и следен пат кога отидов на контрола докторката лом ме направи. Прекинот на Еутирокс влијае на целиот организам од срце, бубрези до гинеколошки органи. Се сеќавам тогаш ме праша ти планираш да бидеш мајка ?? Од тогаш ги немам прекинато.
    Со првата бременост месецот пред да забременам ми беше околу 5 ТСХ и после секој нареден месец се намалуваше. Значи може да се забремени и со високо ТСХ али многу е битно да се оддржува ниско за време на бременоста и да се контролира секој месец.

8. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    1.927
    Допаѓања:
    10.687
    Добро те најдов Квинче :inlove:
    Жени борци, ќе успееме сите еден ден :sun: болката е помала кога ја делиш со друг :hug:

Како некој што е подолго време во "борбава" да ти кажам ич да не бараш симптоми, поготово не толку рано. Мхм знам, ќе ми речеш, лесно е да се каже, тешко да се направи ама поминав низ истото првите 2 год, се што можеше анализирав и замисли...низ годиниве сите можни симптоми ги имав, и пак си добивав |( |( така даа, пак ќе си останеш трудна, не се оптеретувај толку :hug:

Јас на пр веќе не бројам денови после дпо, а нај малку па следам симптоми, годините борба си го направија своето, по ладна сум..лагано си чекам :o:

Сега видов, календаров вика за една недела ќе дошла теткица, па чекаме...

9. DoubleK

DoubleK Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2020
    Пораки:
    564
    Допаѓања:
    1.136
    СУПЕР ќе се дружиме значи Честитки од срце:l:

На sheis и Ceneva им се допаѓа ова.
  10. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.254
    Допаѓања:
    11.376
    Срцка :hug:
    Со лесно да ми ти е и со позитивна мисла каква што си имаш ти :l:
    Честитки и со лесно :sun:

Ај да се чисти темава полека, ајдееее

На sheis и Ceneva им се допаѓа ова.
  11. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.660
    Допаѓања:
    7.945
    На DoubleK и DaisyDoo им се допаѓа ова.
  12. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.506
    Допаѓања:
    113.990
    Ko мојот тест ист. 56 ми беше бетата.
    Еве ја бетата спие во креветчето веќе месец и пол :inlove:

На WhiteCat33, Viktorijaaa5, LiquidLuna и 6 други им се допаѓа ова.
  13. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.660
    Допаѓања:
    7.945
    So gospod napred i golema nadez od ovaa idna mama i moeto ke spie narednata godina :inlove:. Inaku betata denes 215. Ubavo porasnala za 48 saati. :hug::l:

На Viktorijaaa5, Löwenzahn, elenaklasik и 4 други им се допаѓа ова.
  14. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.506
    Допаѓања:
    113.990
    Душа :inlove::hug:

На DoubleK и Ceneva им се допаѓа ова.
  15. sheis

sheis Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2013
    Пораки:
    362
    Допаѓања:
    244
    Дали бетата преку крв ја мерите или има некои тестови? Се јавив кај матичната и ми рече да одам на преглед по две недели и ништо друго не ми кажа... дали треба нешто да пијам и слично :^)

16. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.660
    Допаѓања:
    7.945
    Jas na svoja raka si ispitav beta hCG titar vo labaratorija za krv, ne mi kaza maticnata. Jas od koga go dobiv rezultatot i se javiv i i kazav :D Samo taa mi rece da pojdam vo sabota za da mi kaze sto da pijam ponatamu, a za da vidi nesto e mnogu rano za toa mora da si pocekame dve nedeli. Momentalno nisto ne pijam. Piev predhodno.

На sheis му/ѝ се допаѓа ова.
  17. sheis

sheis Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2013
    Пораки:
    362
    Допаѓања:
    244
    Фала ти на одговорот :):inlove: Јас не сум пиела ништо претходно освен Д, Ц и магнезиум. Мислам и дека не е страшно да продолжам со нив до преглед и додека не ми каже матичната што понатаму :D

18. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.834
    Допаѓања:
    11.788
    Фолна можеш да си пиеш. Па после ако треба матичната ќе ти вклучи пренатални. Со лесно:)

На Bejb15, Ceneva и sheis им се допаѓа ова.
  19. sheis

sheis Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2013
    Пораки:
    362
    Допаѓања:
    244
    Фала многу :l:

20. Angella7

Angella7 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    1.769
    Допаѓања:
    3.286
    Имав уште еден тест останато и сабајле кога сакав да го направам ми падна во шоља. (highfive) Тоа само сакав да кажам.
    Ама ај кога сум веќе тука да си кажам и дека многу се нервирам што не знам кој дпо сум и дека многу ме боли кичмата.

На Flooora96 му/ѝ се допаѓа ова.