Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Денови после овулација = two weeks wait

Дискусија во 'Бременост' започната од *Лаванда*, 26 октомври 2021.

1. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    3.712
    Допаѓања:
    8.796
    Денес 13 дпо. Три дена веќе многу ме мачат јајниците со тапа болка, а од време на време и поостра. Мислам дека ми е од дабростонот. Направив денес тест од радозналост, негативен беше ама искрено штом почнаа болките како за добивање овие денови скроз изгубив надеж за месецов и сум сигурна дека ќе добијам. Денес ми е последен ден со дабростон, очекувам утре вештерката да се појави.
    Предвреме сум разочарана, имам мигрена денес и едвај функционирам.;(

2. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    3.712
    Допаѓања:
    8.796
    Денес добив, прва инсеминација неуспешна.
    Многу многу неутешително се чувствувам. Цело лице ми е потечено од плачење.
    Да не зборам дека ми е една од поболните и обилни менструации.
    Не сакам да губам надеж, ама се чувствувам одвратно.

3. Marang

Marang Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јуни 2020
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    343
    ♥️ Иако кратко време се обидувам можам да го разберам разочарувањето.Можам само од медицински аспект да ти кажам дека процентот за успешна инсеминација е многу малку поголем од природното забременување,ама со секоја наредна шансата се зголемува.Ќе биди,мора да биди медицината е толку напредна што решение има за секој,некој порано некој подоцна ама исходот е ист- голема награда и успех.

На Freckles. и baguf4e им се допаѓа ова.
  4. Campanula

Campanula Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2020
    Пораки:
    158
    Допаѓања:
    236
    Сосема те разбирам. Јас не сум со инсеминација, ама бев со стимулација. И мене ми беше доста болна и обилна менструацијата. Не можам да најдам начин да продолжам. Месецов правам пауза, зошто психички сум здробена. Можеби од следен месец ќе пробам пак.

На WhiteCat33 и baguf4e им се допаѓа ова.
  5. dead.flower23

dead.flower23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2019
    Пораки:
    463
    Допаѓања:
    850
    Пробајте intermittent fasting како јадење во одреден период во денот. Али во вид на 22:2 односно јадење само 1 на ден здрав обилен оброк . Тоа ќе го рестартира вашиот организам и ќе ги оптимизира и хормоните и сите функции и созревањето на јајце клетките . Ќе си речете нема врска али ова е многу здрав начин на обновување на телото освен тоа ќе се ослабе неколку кила тоа и те како ги регулира хормоните со тоа што масното ткиво лачи повеќе естроген. Јас два пати кога ја држев диетата останав бремена а не ни пробував. Ова е особено за лица кои немаат причина за неплодност. Со среќа.

На Hopeeee му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.948
    Допаѓања:
    4.832
    Со тоа нејадење, може самод а се створи хормонален дисбаланс, за стварање на хормоните се потребни масти, плус не сите што имаат проблем со плодност или забременување се дебели, и што треба анорексични со овој фастинг да станат? Сешто да се кажувало... Недостиг на минерали витамини и калории ќе доведе до бременост...

На Noemi му/ѝ се допаѓа ова.
  7. dead.flower23

Се зачлени на:
    2 јули 2019
    Пораки:
    463
    Допаѓања:
    850
    Ти како сакаш сфати го ова јас ти давам медицински совет нигде не навредив никого. Нејадењето одреден период од денот не може да наруши хормони туку напротив го рестартира телото и хормоните ги воведува во ред има многу случаи каде што луѓе со инсулонска резистенција па дури и диабет биле излечени на овој начин . А за недостиг на витамини и минерали е само од несоодветна исхрана ти можеш и 3 пати да ден да јадеш у 7ца и пак ќе имаш недостиг на минерали. Не реков дека лечи неплодност туку за луѓе кој што имаат без причинска неплодност можат да си пробаат на овој начин исто така споделив дека и мене ми делуваше позитивно. Секое добро.

На Hopeeee и WhiteCat33 им се допаѓа ова.
  8. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.948
    Допаѓања:
    4.832
    Ова се е само медицински совет не е. Пушти студии да прочитеме каде е докажано. Со јадење на еден оброк во ден повеќе од 1000 калории здрваа храна ако изедеш те частам, минимум за одржување телесна тежина е околу 1500 кај жена просечна зависно од ниво на активност може да е повисоко... Убаво што сподели искуство, ама не сум баш убедена.

9. dead.flower23

Се зачлени на:
    2 јули 2019
    Пораки:
    463
    Допаѓања:
    850
    Немам потреба да те убедувам ти пишав медицински совети по книга ако те интересира провери си на интернет .

10. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.284
    Допаѓања:
    8.591
    Не ширете опасни информации, интермитент фастинг е опасен за жени и мажи во фаза на обиди за бебе!!!

https://www.thebump.com/news/intermittent-fasting-fertility

На Snowflake92 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. dead.flower23

Се зачлени на:
    2 јули 2019
    Пораки:
    463
    Допаѓања:
    850
    Опасен е за бремени жени да. Но како е опасен фастингот не разбирам. Една од главните причини за неплодност е Пцос тоа е најчесто од инсулин резистентност. Кога во телото се пости одреден период во денот да речеме 18:6 во телото се случува автогагија односно чистење на стари неупотребливи клетки. Вишокот на масно ткиво лачи адипокини материи кој штетно влијаат врз нивното на шекер инсулин и хормоните во телото. Со фастинг се подобрува и нивото инсулин и матурацијата на здрава јајце клетка односно се добиваат јајце клетки со подобар квалитет. Исто така фастингот придонесува за намален оксидстивен стрес и инфламаторни процеси во телото со што се подобрува овулацијата и процесите на создавање адрогени хормони па и подобрен квалитет на спермата. Фастингот не лечи ендометриоза но помага при метаболен синдром кој е една од главните причини за инсулин резистентност, пцос и идиопатска неплодност. Не мора да се пости при обид за бременост но е добар начин на припрема на телото кон истото. Секој си има свој биоритам и свест за своето тело ако за некого е подобро да има 20:4 бидејќи при процес на кетоза чувствува поголема енергија и ментална чистота за друг се потребни неколку оброци во текот на денот зошто има низок шекер и притисок и не може да го издржи таквиот начин на исхрана. Ова сепак е субјективно и секој треба да се држи до своето тело. Јас ви кажав придобивки од фастингот и мое лично искуство и секако дека не е за секого.
    Еве научен труд од пуб мед. Поздрав и секое добро.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5845358/
    https://zerolongevity.com/blog/fasting-fertility/

12. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.284
    Допаѓања:
    8.591
    Ако си жена, посети го својот гинеколог и ендокринолог да ти објасни подетално каков ршум на хормоните прави фастинг со еден оброк дневно и општо било какво гладување.

Ако не си жена, напушти ја темата и не трови со глупости.

На Snowflake92 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. dead.flower23

Се зачлени на:
    2 јули 2019
    Пораки:
    463
    Допаѓања:
    850
    Се гледа дека апсолутно ништо не си разбрала. Само да се препукуваш на празно знаеш. Ниту имаш некакво познавање . Иначе сега се вратив од гинекологија каде што и сум на пракса 5та година.

14. Hilari899

Hilari899 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2016
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    59
    Здраво девојки, еве ме и мене после малце по долг период на пауза. Повторно се обидуваме за бебче и од последниот однос кој беше за време на плодните денови пред овулација од вчера постојано мокрам што е за мене доста необично бидејќи претходно максимум 3 пати мокрев. Последните два дена ми се случува дневно да одам и повеќе од 5-6 пати. Чисто ме интересира ваше мислење дали можеби значи нешто ова или е прерано за било што.

15. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    1.945
    Допаѓања:
    1.692
    Mokrenjeto ne e znak za bremenost, barem vo prvite nedeli iako ima isklucoci. Ili si prehladena ili nekoja infekcija.

16. Hilari899

Hilari899 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2016
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    59
    А кога сметате дека е најдобро да направам тест за проверка? Мислам кога најрано после овулацијата??

17. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    1.945
    Допаѓања:
    1.692
    Pa najdobro da pocekas do den za dobivanje ili eventualno den pred toa. Porano dzabe stres ke si pravis.

18. mom to be

mom to be Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2023
    Пораки:
    519
    Допаѓања:
    724
    Мое лично мислење после 14 дена.Јас од искуство ти кажувам сум правела и 2 3 дена пред добивање секогаш е негативен после си даваш надеж дека можеби рано ди го направила па пак се разочаруваш.И престанав со тоа.Ако треба да биде ќе биди ни смптоми барам ни тестови правам не можиш ништо да смениш.Мисли позитивно дека еден ден ќе видиш две црти дали.Дотогаш не си прави стрес.Ти посакувам две црти

19. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.004
    Допаѓања:
    33.822
    Дами мои:l:

Уште една помината година без успех, уште помината година тука по овие тешки теми без преминување на поубавите.

Минатата 2022 година и годинава, освен свадбата што ја правевме и што ми беше како од бајка, тоа другото што го очекував не бидна, па можам да кажам дека ми беа прилично тешки години, пола во плачки, пола во радост.

После големото разочарување од минатиов месец, си обеќав на себе дека нема веќе да си го мачам умот со овулации, дпо, симптоми и еве сега за сега си стојам на зборот.
    Сега иде Нова година, па решив да влезам со некој нов mindset, да престанам да се замарам до толку како што се замарав годинава, дека се напнав многу и ми створи само стрес, плачки, нервоза, не спиење. Навистина неможам веќе, почна да ми смета, едвај станував од кревет, умот ми беше само таму и искрено веќе сакам малку да сменам понашање.
    Не дека не ми е тешко далеку од тоа, нормално дека пак во денот мислам на тоа, ама веќе апликација не отварам, не се замарам со овулации и темпирани односи, си тераме како што ни е ќеиф, а до кога ова ќе трае - незнам, ама сакам да потрае и ќе се потрудам околу истото.

На некоја од нас ни беше среќна годината во ова поле, на некоја не, ама тоа е, продолжуваме напред и нема никако откажување!

Ако не успеам утре да ви напишам дека ќе бидам во трка, еве сега да искористам шанса и да ви посакам среќна, најсреќна Нова 2024, да сте ми живи и здрави лавици, и останите ми такви борци како што сте до сега, упорни и одлучни за до целта!!!:inlove:

Среќни празници милички, ве гушкаам!!!:hug::hug:

На Hilari899, Hopeeee, Vinyl и 13 други им се допаѓа ова.
  20. Hilari899

Hilari899 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2016
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    59
    Девојки ви посакувам во новата година сите за што сме овде да ни се оствари она кое најмногу го посакуваме и очекуваме. Нека биде исполнета само со здравје, среќни и убави моменти!!
    Јас сакам да прашам во однос на симптоми до сега имам константни пецкања во десниот јајник и такс некоја нелагодност чувствувам, дополнително подуеност продледено со гасови, јадам поприлично доста од вообичаено и што е чудно обично имам доста обилен слуз и пред и после добивање а сега тоа е многу намалено. Дали некои од симптомите ве асоцираат на можна промена или сеуште е рано за претпиставка?? Датум за доаѓање на вештерката е 09.01 па мислам дека е пре рано за тест. Исто сакав да ве прашам дали е морално да има мало крварење како знак за успешност??

На izabela.nik и La-loca им се допаѓа ова.