Не се тестирај и не барај симптоми, правиш стресови на организмот. Тест само на ден пред да добиеш, најрано. А овулација за да ја погодиш точно можеш со тестови за овулација, ги имаш по аптекиве. Само опуштено и те чекаме со позитивен тест!
Јас да се исповедам затоа што може ќе помогне на некоја девојка мојава приказна. Година дена трае моево патишествие за тие што ме следат, знаат. А темава ми е најдрага од сам старт па тука ке споделам. Направив хистероскопија пред некој ден, отстранет ми беше септум од 20мм. Доста голем простор затварал и моја среќа во несреќа што не сум забременила, ќе завршело со спонтан многу брзо. Фала му на Господ што не било така. На ХСГ се гледа тој септум наводно, на ГАК рекоа дека не е никаков проблем за мене, да не го чепкам. Е, кога појдов конечно во Мај кај специјалист, Трајковски од Њуборн, одма тоа го потенцираше. Не ми беше мирна душичката после неговиот коментар. Направив уште една ИУИ, после тој неуспех, одма закажав. Да, дур не се види внатре не може да се знае дали е мал, голем, крив, прав, затварал, не затварал, позиција.... ама и да постои мал сомнеж дека ќе направи проблем понатаму, подобро е да сте брзи во одлуките. Само ќе кажам да не се откажувате и да не оставате на случајност ништо! Прашувајте, барајте второ, трето мислење, информирајте се и реагирајте. Ако нешто од внатре ви вика дека не чини, во право сте! Сега останува да се опоравам и од следен месец се враќаме во акција, живи здрави. Бидете ми така, убави! И дајте некој позитивен тест, да се размрдаме!
Здраво девојки! Би сакала и јас да ги споделам последните случувања со вас. Да почнам прво од почетокот, мојот пат трае нешто повеќе од година време, 14 месеци ако треба да бидам прецизна. После некои 9-10 месеци се впуштивме во основните испитувања, кај мене беше се океј, сперматограмот на маж ми исто беше нормален. Неколку месеци после тоа, сеуште без успех, се упативме на клиника. Јас немав направени ХСГ и најмногу инсистирав на тоа, меѓутоа докторката инсиситраше прво да се повтори спермограмот. Овој пат резултатот покажа намалена подвижност на сперматозоидите. Помеѓу двете испитувања има поминето нешто помалку од 3 месеци, сега се чудам дали навистина е можно квалитетот да се намали толку многу или првите разултати воопшто не се точни. Резултатите се навистина многу различни, првиот пат подвижността е 71% а неподвижни околу 25% за сега неподвижни да бидат цели 67%. Ептен се разочарав. Знам дека не е толку страшно, дека не е безнадежно ама искрено многу тешко ми падна сето тоа. Како и да е, борбата продолжува, следно треба да одам да испитам ХСГ па да испратам документи и да почнеме со инсеминација. Ви посакувам среќа на сите!
Амби каде ги правевте спермограмите? Кај нас после 4 месеци имаше значително подобрување, инаку исто многу намалена подвижност имаше, ама со пиење спергинн, многу јаткасти со мед, активност обавезно - се среди. Обавезно да си направиш ХСГ да се осигураш дека ти се проодни двата канали (и дека се друго е ок) и да си одите на инсеминација, ништо не губите баш напротив може да се зголемат и убрзаат шансите за успех, ќе се темпира се тоа убаво. Јас порано да знаев за септумов одма тоа све ќе решев и немаше да идам на толку инсеминации. Ама ко да ти каже Ивана.. Ма да не доцниме со ништо... баш вака требало да биде.
Никој не ти треба за хсг, ако сакаш идеш закажуваш кај толовски 5 мин работа и толку. Имаш резултати уште одма.
@Rozevata @Ladyme Не сме во Македонија ние, сега секако не водат специјалисти од клиника, овде e тоа Kinderwunsch Klinikum. Претходно јас моите испитувања си ги направив кај мојот гинеколог, мм правеше спермограм кај уролог. Секако дека ќе направам сега следно ХСГ, зборот ми беше дека докторката сакаше прво да се повтори спермограмот, и еве веројатно во право била.
Хеллоу, јас да се пријавам денес, од сабајлее ми се качила базалната на 36,7 леле викам бравооо, кејфовиии!! Одам до вц нели момент на вистинатааа!!!!! Иииии и овој пат ништо! Дал да плачам ил да пеееаам!!!! Рече докторот ако добијам овој месец да пијам некој апчиња ми ги препишаа ии да одам на 10ти ден на фоликулиметријаа, па ќе видимеее. Чекам да ми дојди!
Ambi probav da ti pisam privatna poraka, no ne mozam. Ako sakas da mi pises i jas bev vo Kinderwunschzentrum i ne sum zadovolna.
@LiquidLuna и јас чекам исто, тест еден направен негативен, три дена касни, ама некако немам симптоми ни за добивање ни за бременост
@LiquidLuna и @Elen4e89 абе ко за беља да си подигра умот со тебе, иначе не е интересно .. ама дур не добиете јас стискам палци за вас! А а другите, што? До кај сте? Дајте апдејт, како ќе се одржуваме?