Да Ви се пофалам,наместо шеќерна паста си направив карамела... Изгледа повеќе време од потребното ја варев смесата и на крај скоро ја испеков...се стврдна за 2 мин и добив скаменет карамел... Толку од моите експерименти во кујна...дефинитивно сум антиталент за таму... Туку кажувајте каде може да се купи готова и од која марка ако некој знае...
За да се депилираш со шеќерна паста прво мораш да ја оставиш да се олади смесата за да се стврдне. Па не гледам како некој би можел да добие изгореници.
Резултатот е ист, амо и не е ист. Сум пробала и дома и во салонот за кој се зборува, и дефинитивно резултатот не е ист. А да ти депилираат нозе, интима, раце, пазуви, лице, стомак, грб за 1700 денари, со материјал кој е за една употреба, плус еден куп средства пред и после депилација, па мислам и дека не е скапо, туку е ефтино. Безобразно е тие што те депилираат со претопен восок за 200 ден интима, а го користеле на 50 жени пред тебе, тоа е безобразно. Амо како што кажа Лилит, кој како сака, мој избор е дефинитивно салон.
Да ти кажам незнам како се вика марката, чини 50 денари (околу 150 грама), и не се топли во вода туку се меси смесата со раце за да омекне и да може да се нанесе како лентичка.Ама како што кажав ништо не ми извади па ја фрлив.
Па не знам што е поразлично од пудра во прав,три капки лосион за намалување на растот на влакната и гел алое,евентуално невен со д пантенол.Во најмала рака се ова го имам дома и го мачкам секој ден. Може ќе прежалам 1700 (не било ни 1500 ц ц ц ц ц) и ќе појдам чисто за споредба,ќе си ја прежалам и интимава,мајке ми. Абе татко ми нема фабрика за правење на шеќер,нит шеќерна репа одгледувам,ниту топам шеќер за пари,ова ми е чисто добра воља,мазноча без болка,а зачувана интима. У секој случај се се токмам да напишам,некоја девојка пред една година го спомна ова,ама не знаеше како се прави,па буричкав по видеа на шпански,од логика го склепав рецептот.Зошто гледам мислите јас го смислив и го донесов тука,не сакам да земам туѓи заслуги.
аа... звер, да те прашам, колку плати за тоа? Затоашто моите братучедки сами си праваат шеќерна паста! Би можела и ти да научиш, па да не се мачиш, а и покомотно ке ти биде дома
веќе сте помислие на тоа (Epic embarrasement) -.- а ај кажи како го направи, јас знам дека штосот е дека треба да корисиш лимонтоз... или лимон
Девојки, да не заборавиме- бидејќи се натрупаа многу страни а тоа е важно, па да повторам- додека ја пржите смесата, капнете капка од истата, во чаша со вода. Ако се направи топче, значи смесата е готова и може да се тргне од оган, ако не- продолжувате со пржење
Денес за прв пат пробав да ја направам шеќерната паста и не ми успеа Најверојатно сум ја препечела, бидејќи не ми беше со светло-жолта боја како што пишува дека треба да излезе, туку бордо, многу темно.Ја префрлив во една чинија да се излади,и за 5 минути веднаш се стврдна како камен, па беше невозможно ни да се меси ни да се мачка.Покрај се си го изгорев и прстот и изгледа ја уништив чинијата бидејки пастата ми се залепи за неа и нема шанса да ја отстанам.Каде ли згрешив ???
Чинијата не ти е уништена, само залеј ја со топла вода, и смесата ќе омекне после некое време, и ќе ја измиеш чинијата на вообичаен начин А сама си кажа кај си згрешила Совет за да не ти се повтори? Види погоре
Ако ја препечете не фрлајте ја Направете си карамел, измелете го во машина за мелење ореви и направете колачи или торта
Не, јас уште не ја пробав депилацијава, само се спремам. Ама знам дека мајка ми прави едни колачи со таков карамел па си викам да ви кажам да не ви оди "фира" ако го изгорите Едит: Лилит ова ќе е сосем офтопик, ама стави во карамелот пред да го извадиш лешници, истури го на хартија за печење и кога ќе се стврдне измели го. Ептен убаво е за над колачи.
Не знам која е разликата помеѓу шербет за депилација и шеќерна паста, а ме интересира ако може некој да ми објасни. Можеби ако се различни тие две работи, да станува збор за горење од шербет за депилација. Како и да е за да почнам дома да правам марифети за да ја погодам пастата, сигурно бајаги ќе се помачам и за правењето и за чинот на депилација на интимата, па не би трошела време и нерви кога има сигурна опција.
Составот е ист шекер вода лимонтус/лимон... Шербетот треба да е топол за да се нанесе во течна состојба во правец на растење на влакната и да се отстрани со крпче спротивно од растот на влакната (исто како восок), а за шеќерната паста се остава да се олади и потоа се меси, се нанесува спротивно од растот на влакната, а се вади без крпчиња и во правец на растење на влакната. И затоа заради топлината на шербетот понекогаш можеш да се изгориш исто како со топол восок. А јас никогаш не успеав да ја направам пастата во голема количина и затоа сега одам да направам на 3 пати по малце (пола чаша шекер, малце вода и малце лимонтус- некаде порано во коментарите напишав точно треба да се вратам да проверам како беше) и после сите 3 тури во една кутијаи тоа ми трае за 2 пати