Дете од донор на јајце клетки

Дискусија во 'Дете' започната од Lija.ska, 25 мај 2022.

1. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    @Celltica еве според страна за донирање на јајце клетки:

The short answer is that if a baby is conceived by an egg donation recipient, the mom-to-be is considered the biological mother of the child in all respects.
    From the pregnant mom’s body, the baby receives the fluids and other compounds for 40 weeks of its development. This is delivered through the mother’s blood via the placenta – and so the mom’s flesh and blood literally grows the baby’s body. For this reason, regardless of the origin of the egg cell, the pregnant mom is considered the baby’ biological mother. And the baby is her biological child.

На kukla21, Biljarkata, Kate Rina 93 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.871
    Значи и сурогатите се биолошки мајки според ова? Пошто и они го растат детето со туѓ генетски материјал. Во смисла на природа, не правно?

На Серотин и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  3. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.162
    Допаѓања:
    20.563
    Остај тоа, па и ова донориве како ги бираат сите со генетски аномалии... штом е од донор - гарант има аномалија и ќе се дознае кога тогаш :rofl: ко донориве никој да не ги испитува, ај дај што даваш.
    А па вака и јас што знам кои ми се родители, чиниш си ги знам сите генетски предиспозиции и можни идни заболувања од прабаби и прадедовци. Знаеш, знам дека прабаба ми имала чир на желудник, да му кажам на децава мои, да си знаат во иднина партнер ко ќе бираат, да му кажат, оти сепак потомство ќе имаат, генетика е ова.

На Rtulka, kukla21, Oneo и 8 други им се допаѓа ова.
  4. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.154
    Допаѓања:
    124.248
    Мене ми боде очи болдираната реченица. Зашто потенцира го сакам како мое.. Го носела 9 месеци под срце, го родила .. Чиво е ако не е нејзино.

На Rtulka, Oneo, Srckata28 и 7 други им се допаѓа ова.
  5. tanjita

tanjita Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2010
    Пораки:
    1.345
    Допаѓања:
    4.210
    Ако му каже еве како тоа го решава проблемот со генетските болести?
    Само ќе му каже дека е преку јајце клетки на жена од Русија и толку.
    Како што разбрав ни мајката не знае ништо за женава. Се чудам како ќе го реши проблемот да не се соедини со полу сестра? Освен што ќе му предизвика психички трауми друго нема.
    Подруг ќе беше муабетот ако знаеше за женава малку повеќе, ама вака ништо.
    Муабетот ќе им биде донираше една жена ј.клетки и толку. Така сине си зачнат. Тоа. И да сака не знае да му каже фазла.

На mimiiiii и jacqueline.s им се допаѓа ова.
  6. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.871
    Секако е нејзино, и да не го носела и да не го направила. И родителите со посвоени деца што не ни учествувале во правењето и носењето се вистински родители и за тоа нема никаква дилема.

На IRBBB, Lady D ❤️, Biljarkata и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.843
    Допаѓања:
    41.067
    Човечињата се еквивалент на тоа како би изреагирала во реален живот.
    Озбилно? Ова е чиста манипулација, и прикривање спаѓа во лага.
    Луѓе кои имаат искуство? Посочив детски психолози, и во првите мислења многу луѓе дадоа таков совет.Можеби погрешно се изразив, признавам не постои најправилно, но дефинитивно постои поправилно и помалку правилно.Ваљда не се раѓаме учени и може некој друг да нѐ посоветува како да разговараме за вакви работи. Знам дека ова е новост за македонските родители кои се раѓаат со енормно знаење, ама да, така е.

На крајот, точно така, одлука на родителот е, не е закон, само прашањето е дали таа одлука ќе биде донесена во интерес на удобноста на родителот или во интерес на доброто на детето и возрасната личност во која што ќе порасне тоа исто дете. Ако аргументот е не знам како да му кажам на детето, глупо ми е, срамота е, тоа ама ич не е валидно.

На Lady D ❤️, Munchmallow20 и Celltica им се допаѓа ова.
  8. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.890
    Допаѓања:
    23.505
    Не е муабетот за чир на желудник или висок притисок.
    Јас мислев за болести како хемофилија, цистична фиброза, фенилкетонурија, ихтиоза и слични кои ги имаш цел живот и не е лесно да ги имаш и можеш да си носител ако имаш во фамилија.
    Да, имам во фамилија болни од срце или хипертензија. Ама од моногенски како овие набројаните немам. А да имав, не би имала дете на слепо.
    И пак пред да рипнеш, не викам иди испитај се до последен ген. Работата е ако имаш во фамилија роднина, да си видиш за секој случај зашто тогаш ризикот си стои.

На cresa-jagoda, Lady D ❤️ и Angie1432 им се допаѓа ова.
  9. jacqueline.s

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.162
    Допаѓања:
    20.563
    Па се испитува за тоа пред да донираш јајце клетка, не може туку така да се донира.

Egg are screened to: Prevent passing infectious diseases to the recipient. Minimize the chances of passing genetic disease or defect to the child. Ensure the psychological and emotional stability of the donor.

На joy1, H.VAGA, Didajo и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.890
    Допаѓања:
    23.505
    Муабетот ми беше дека некако се исмевате со тие што им е битна генетска историја пред да имаат дете, без разлика биле од донор или посвоени или си ја знаат фамилијата. А не е мала работа рецимо маж ми да скрие од мене дека е хемофиличар оти срам му било да каже.

На cresa-jagoda, Lady D ❤️, mal.ecka и 3 други им се допаѓа ова.
  11. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.154
    Допаѓања:
    124.248
    Темава ја однесовте во погрешна насока. И препорачувам на @Lija.ska да не се потресува од сега а за мислите што и како понатаму да си посети детски психолог и да ја води низ проблемот.

На didi1982, Lija.ska, AnnaLichtbloom и 2 други им се допаѓа ова.
  12. jacqueline.s

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.162
    Допаѓања:
    20.563
    Тоа нема врска со темава тука... Значи донорите и јајце клетките се испитуваат пред време, значи се помалку ризични од да речеме моето природно зачнување, оти јас појма немам која јајце клетка и со каква информација ми се оплодила. Ама и се запнавте на женава оти морала да каже на детето оти којзнае кои филмови ќе се десат, неизлечливи болести, леле мајко.
    Премолчување на генетски болести е секако лошо, и не смее да се случи, ама тоа нема НИКАКВА врска со темата донирање јајце клетки.

На Rtulka, kukla21, mimiiiii и 10 други им се допаѓа ова.
  13. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    42.394
    Направив генетски извештај. 250 евричи. Шио ми га Ѓуро се е во ред со мене, само покачен ризик за....
    Ама оди утре објасни му се на детето кога онлајн ќе си најде полу брат/сестра...
    Јас сине, само сакав да те заштитам од вистината.:(
    Ако сакате вас да ве лажат, и вие лажете си ги децата. Не поштовам. Ама не сум судија да "судам".

На Estranged, cresa-jagoda, Lady D ❤️ и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    Кажи ми, ти, сите твои тајни си ги кажуваш по луѓе. Целосно си транспарентна за се? Или не е исто тоа, бидејќи работите што те болат и те афектираат тебе може да се сокријат и се валидни, ама туѓите, мора да се кажат, затоа што според тебе па и не се валидни да се сокријат. Ќе се послужам со твојата реченица ,,Ако аргументот е не знам како да му кажам на..., глупо ми е, срамота е, тоа ама ич не е валидно,,. Ја гледаш иронијата претпоставувам.
    Интерес нема секако детето да има. Еве ти дознаеш дека си настаната со донирана јајце клетка. Што интерес ќе имаш? Што тоа ќе ти смени и значи? Мислам дека за болестите убаво расчистивме. Секако ќе бидеш во предност од останатата популација од тој аспект. Ни малку не гледам како тоа би се манифестирало позитивно врз детето или па општо како би се манифестирало и врз него и врз мајката. Прашања ќе излезат, а нема да добиеш одговор, затоа што не го знаеш. И цел живот сакала не сакала ќе живееш со таа мисла, дали имаш уште браќа, сестри, кај се, што се, каква жена била таа што донирала. Наместо да си живее некој живот, ќе му дадеш подарок информација да си го исполнува денот со секакви мисли и прашања.

На Rtulka и Kate Rina 93 им се допаѓа ова.
  15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.899
    Допаѓања:
    203.094
    Ама како ќе дознае? Не е општо познато дека мајката направила ин витро со јк од донор. Тоа го знаат само родителите. Кој ќе му каже?
    Настрана муабетот дека може да има генетска болест или крвна група што не се совпаѓа со родителите. Пошто мали се шансите за тоа.

Вие од форумов ќе кажете?

На Rtulka, kukla21, Oneo и 10 други им се допаѓа ова.
  16. jacqueline.s

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.162
    Допаѓања:
    20.563
    И тоа што викаш, поарно сега на 3 години да му се каже, отколку кога ќе е возрасно и ќе се интересира за генетика (евентуално ако дојде до тоа, инаку како би открило негде дека има полу брат или полу сестра). А најверојатно и никогаш нема да најде брат или сестра онлајн, ама ако. Биди искрен, тоа е најважно, истрауматизирај дете за цел живот - да живее вистината!!!!

На kukla21, Oneo, IRBBB и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    42.394
    Јас ама апсолутно не реков на 3 години.
    Која факен траума?
    За второто, ехееее, доста амери си нашле браќа сестри по татко обично од превари. Или усвоени од мајка им која родила на 16 и го дала.
    Кријте . Јас не ви бранам. Not my circus, not my monkeys.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.695
    Допаѓања:
    13.992
    Јас искрено не знам како би постапил, доста комплексно прашање е.

Ама би дал еден пример: Во Америка и општо во светот доста популарни се веб страните шо нудат услуги од доменот на genealogy, каде што преку ДНК можиш да најдиш блиски или далечни роднини доколку и тие ја донирале сопствената ДНК и се во базата на податоци. Имаше случај каде таткото бил во потрага на некои роднини, па за со цел поголема успешност во пребарувањето, својата ДНК ја донирале и децата со што се испоставило дека децата не се негови, т.е. дека жената имала афери итн… You get the point. Значи ИМА начин да се дознае, а тоа да не биди од комшиите.
    Инаку ова со БИОЛОШКА мајка и цитираното погоре “considered to be” сметам дека е од правен аспект, а не од медицинско-биолошки аспект.

Во однос на болестите и важноста да се соопшти за со цел да се вршат превентивни прегледи. Прво, сигурно не би бил некој донор ако има болест шо би се наследила, а друго кај нас превентивата на болести е екстемно лоша и освен за 3-4 заболувања за ништо не се прави рутински превентивен преглед кај лица под ризик/со предиспозиција.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  19. jacqueline.s

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.162
    Допаѓања:
    20.563
    Oд каде знаеш ти дали немаш братучеди, вујковци или тетки во странство пример? Еве мажот ми вели дедо му бил женкар, а живеел во Германија долги години кога бил помлад. Вика за жал сигурно оставил генетски материјал таму. Прадедо ми беше коцкар, женкар и се најлошо - долги години беше Австралија сам, без жена. Колку од нашите прабаби/баби биле силувани за време на војните, знаеш? Знаеш колку француско, германско, италијанско и турско има во нас. Кој од нас може да гарантира за нашите предци (мајки, татковци, баби, дедовци) колку биле верни и дали ја измешале нашата генетика, или оставиле своја на друго моесто?
    Па еве не, не сме истрауматизирани, живееме нормално без да знаеме што било тогаш и каде се може имаме роднини. Па така ваљда и нејзиното дете може да живее, нормално... како и сите ние. Не знам што толку се запнавте за генетиката при донорирање на јајце клетки, ко светот да е едно морално место, каде никој никогаш не изневерил и сите си знаеме точни семејни дрва до шеесто колено.

На Rtulka, kukla21, Oneo и 8 други им се допаѓа ова.
  20. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    42.394
    Точно , не знам. Не знам зошто толку те тригерира ова. Јас зборувам за себе, јас би кажала на свое дете, исто како што би сакала и мајка ми да ми каже вакво нешто. ( не може,почината е).
    Не ја фатив за гуша членката: кажи, та кажи. Нејзина ствар.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.