Не би кажала, зошто да го изложувам на стресни ситуации, нит зрело нит незрело дете, си има мајка и татко и тоа е тоа. Барем јас вака размислувам, да сум детето не би сакала да знам.
А со децата кај геј парови, шупрајме? Еве да речеме две лезбејки сакаат дете и едната забременува со сперма од непознат донор. Или тука ќе се праат на Тошо за да и тука не се осеќа помалку сакано?
Пак никој не одговори,што конкретно ќе му смени на детето ако дознае дека е делумно створено од донорски материјал? Без мантрањето за некоја вистина и не знам што. Што ќе предизвика кај детево еве на 7 год.да му се каже? Бидејки дете на 3 нема капацитет да го сфати овој сложен процес. Женава всушност е негова биолошка мајка. Додека ембрионот растел секоја клетка се развивала во нејзиното тело, ги користело протеините на оваа мајка,калциум, витамини и минерали за да ги изгради органите,коските ,нервните клетки,детето пораснало и се развило во таа жена,можеби не му е генетска но таа е негова биолошка мајка. Многу се поистоветува со посвоени деца темава.
@Lija.ska веќе премногу информации даде, го опиша детето, години, роднини.. Би ти дала совет да не објавуваш повеќе лични податоци. Ги доби мислењата, најубаво ќе е да не го користиш веќе профилов за други теми, некој може да те препознае, па да нема проблеми. Најдобронамерно ова
Мајка ми е АБ, татко ми Б а јас нулта. И викаш да си проверам дали сум посвоена а? Добри познавања имаш по биологија и генетика.
Може не си посвоена, туку твојата или на мајка ти да е згрешена. Во многу редок случај да си бомбај фенотип (тн. петта крвна група) ама тоа е статистички многу ретко. Ама да, не е можно нулта од АБ зашто немаат заеднички алел. Чисто ти кажувам генетски како иде. За другото не знам. И да, имам познавања
Не верувам дека ни е утната затоа што сме сите крводарители и проверена ни е по повеќе пати. Ај еднаш да се згреши ама повеќе пати... Ништо или сум јас феномен или сменета у болница ама па тоа што личам на татко ми као глава да сум скинала ми ги меша лончињата. Инаку, памтам на вежбите генетика баш го кажував мојот случај и професорот кажа ретко ама можно е.
За мене МАЈКА е таа што 35 години ме чува, ме пази, бдее над мене, ме мисли дали јадам,пијам, спијам, кога плачам- плаче со мене кога се смеам и она се смее со мене. Мајка, без никакви придавки пред и после. Како ме добила ми е небитно па макар и Марсовец се симнал од друга планета да ме донесе во нејзиниот живот. Не разбирам женава што толкава животна дилема има. И да каже и да не каже живот тече даље. Детето нит ќе дознае за роднини нит за потенцијални болести. Синкир само од наследни болести си патиме. Малиот ни прв ни последен нема да биде без браќа и сестри па толку да го жали -Леле пустиот никад нема да ги запознае. Е де голема работа, во светот со 7 милијарди луѓе он у Гана ќе отиде и баш у сестра му ќе се заљуби. Него женава поише ја копка душата што она неуспеала со нејзин материјал да остане бремена него ли нешто друго. Наместо да си ужива во животот со семејството што на ваков или онаков начин го оформила таа "тажи" за некои фиктивни браќа и сестри што можеби ги има син и а никад нема да ги запознае. Јас имам ќерка и утре ако ме праша како дошла на овој свет ќе и кажам онолку колку што мислам дека треба да знае. Ене и ја лузната на стомак по цел ден ако сака нека ја гледа. Ама и да немаше лузна и по пат на ин витро да ја добиев или преку сурогат или да имав посвоено па и на улица да ја најдев она ќе ми биде ќерка зашто јас за нејзе додека сум жива ако треба душата на ѓаволот секој ден по 5 пати ќе му ја давам само да не и фали влакно од главата. Родител не те прават 9 месеци трудноќа, родител те прави љубовта према детето без разлика како си го добил тоа дете. Тоа е тоа што синот на членката што ја отворила темава треба да го знае.
@Lija.ska прочитајте ја книгата ”Сите деца на Луи", во издание на Славика Либрис е. Инспирирана е од вистинска случка за деца од ист донор на сперма. Раскажана е од аспект на децата, кои по пат на днк анализи се пронаоѓаат низ државата и светот и убаво се доловени нивните емоции и реакции по сознанието.
Оти ако му кажеш на 40, цел свет ќе му се сруши. Ќе испадни дека цел живот ти бил лага. Се' што е поврзано со нашето зачнување и одгледување, е дел од нашиот идентитет. Ќе се изгубиш себе си. Јас би сакала да знам. 'Вистината' ич не е мала работа.
Ај просветли ме молим те, како делот со зачнувањето е дел од нашиот идентитет. Како можеш воопшто да ги ставиш во една реченица заедно зачнувањето и одгледувањето? Како тргна муабетов со флоскули, уште малку и во телегонија ќе заминеме
Sekogas treba da se kaze vistinata zasto sekogas postoi opcija da se doznae namerno Ili nenamerno. Nikoj ne smee da bide skraten od vistinata.A koga I kako ke se kaze treba ubavo da se razmisli I so sovet so struchni lica koi ke go procenat deteto. Site deca vo odreden period se somnevaat dali im se roditeli Ili se posvoeni,posebno vo pubertet koga si pravat filmovi. I jas sum ja isprashuvala majka mi I sum si pravela krvna grupa iako bev po lik na tatkoto. Mnogu e teshko da se doznae deka nekoj vo koj si imal potpolna doverba ne bil iskren so tebe. Ili tajnata da odi vo grob so roditelite a potoa osoznavas deka imalo tajna. Moi prijateli obajcata A grupa a deteto pred vozachki doznava deka e 0 grupa. Dodeka konsultiraa Kako e mozno I doznaa deka se recesivni nositeli za 0, drami se sluchuvaa. Ne e tolku ednostavno. Grizata na roditelite so doniran materjal Ili na posvojuvachite e realna I razbirliva.
Синко, јас ти сум мајка ама не ти сум. Јас те носев, јас те родив, те доев, те пораснав, ама не ти сум мајка друга ти е што не ја знаеме и никогаш нема да ја дознаеме оти е анонимна. Татко ти ти е татко ама јас ти сум полумајка, ама те сакам, не ми се лути плис. Енд д трут вил сет ју фрииии, нека се чуди после 3, 4 или 7 годишно дете, битно ти си кажа ти олесна. Па после тинејџер во пубертет кога не знае што зборува на секоја кавга да ти префрла, да те мава в срце, ко шо кажа @Biljarkata , и да ти вели ме нејќиш оти друга ми е мајка, затоа вака ми правиш ме малтретираш домашно да пишам. Па ајде да не се осеќа така гали го, да не го нервираш, да не го караш оти те боли на секое што ти спомнува, тинејџер ко тинејџер ќе ти ја најде слабата точка, па направи нечоек од него. Оти па животот бајка е, никој нема дома муди тинејџери што немаат осет што ќе кажат на моменти, ќе лупнат врата оти си му рекол да учи за тест да не игра игрици, сите имаат деца полни разбирање, пубертетот го скокнале и директ од пелени доктори на науки по генетика станале па да разберат и да сфатат со многу љубови разбирање. Школски мој во средно секој ден им ја користеше картата дека е посвоен на неговите за да им набие вина да биде по негово, јеби га зелен пубертетлија ама тие си знаеа како им е. Остај што ова не е ни посвоено, мајкава слики од болница кај шо го родила има… ама вистината…….
Јас не би сакала да знам,уствари да бев дете од донирани и ако ми кажеа немаше да им простам зошто ми го искомплицирале животот,ми го зеле мирот засекогаш,не сакам да знам,премногу ги сакам и воопшто не би ми било гајле ако едниот не ми е биолошки родител,така да и ова е можно од аспект на детето,став: "подобро никогаш да не дознаев".
Ај кажувај ми кога бев мала. Ај кажи ми кога се родив. Дедо, ај кажи ми за во старо време. Сакаме да знаеме од каде да потекнуваме. Сакаме да го знаеме животот на нашите предци. Кои биле, какви биле. Сакаме да знаеме генеологија, историја. Оти тоа не граундува, не прави припадници на нешто поголемо од нас. Мајчинството е многу повеќе од раѓање. Мајчинството е одгледувањето. Децата кои се израстени во домови, имаат мајчински и татковски фигури. Мајчинството е со кој си врзан емотивно, а не од чија вагина си испаднал.
Е арно де, то не беше предмет на дискусија во мојот пост. И го родила и му се посветила целосно, значи мајка е во секоја смисла на зборот. Чуму сега комплицирања?
И што, цел живот единствени муабети со децата ви се дали денес ќе врне за да не комплицираме без веза и да не се потресуваат? Ја океј, ве сфаќам ама поназад една вика па ќе преживееш и без да знаеш како те родила мајка ти. Па добро, без воопшто да збориме за било што ќе преживееме.
Бидејќи сум прозвана. И пак не си ми јасна. Што теми имате па вие по дома што доколку темата за тоа како те оплодиле не е прескоклива? Ако немаш теми за разговор освен за моментот на оплодување на јајце клетка, можеби треба да се запрашаш зошто не располагаш со општо познавање на други теми. Не воопшто не разговарам само за тоа како е времето. Ама воопшто и не разговарам на темата како мајка ми затруднела, затоа што, верувала или не, не сакам да знам и не ме интересира, а и што корист би имала. Пробај да разговараш и на друга тема со твоите, ќе се зачудиш колку имаат за кажување.