Дете од донор на јајце клетки

Discussion in 'Дете' started by Lija.ska, May 25, 2022.

1. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Брат ти знае сигурно и други работи за тебе, што не сакаш да ги сподели со твоето дете, па не се крева фама околу тоа, нели:)

2. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Да,така е,од себични причини раѓаме,но
    ова е друга ситуација.
    Дали би избрала јас да живеам оптеретено со “вистината” или да го оптеретам детето за цел живот, за да јас да бидам раат, го бирам првото.

3. Dentina

Dentina Форумски идол

Кога подобро ќе размислам, знае, ама нема да ми се преврти светот ( ниту нејзиниот) ако и каже.
    Оти, јас си стојам зад своите одлуки.
    Ќерка ми е секако пред брат ми. Исто како што неговите ќерки за него доаѓаат пред мене по важност. И тоа ми е нормално. Иако ако ми каже и тој мене тајна, нема да и ја кажам нејзе...

Lady D ❤️, Annath and Alexandrite like this.
  4. Annath

Annath Форумски идол

Не верувам дека би кажала, брат имам иначе. Доволно е да знае ако постапката е ин витро, другите детали не се толку битни. Јас да имам сестра што добила дете со медицински потпомогнато оплодување не би прашувала за детали, битно ќе ми е да е среќна. Не сум тип што прашува за ситници, освен ако другиот сака да сподели. Ако ми каже во доверба, тајна и ќе остане.

5. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Trebalo bolnicata preku koja odel uvozot pri izbor na donor i toa da vi prezentira. Prasajte si ja bolnicata sto vi posreduvala.

Lija.ska likes this.
  6. Ambitious

Ambitious Популарен член

Во право си, кога би имала деца веројатно би тргнала и од нивните карактери, затоа што сепак сите сме различни. Познавајќи ги би имала некаква претстава како би можеле да реагират. Ама сепак, никогаш не би била 100% сигурна за нивната можна реакција.
    Така да верувам дека сепак би кажала. Сакале или не тоа е вистината.

Dentina and Annath like this.
  7. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Јас не би споделила со никој кој не е инволвиран во процесот, но би кажала на детето.

Сакам полна информација, и процедирам по ист начин со секој друг. Тоа дете има право да знае се за себе, и да има реакција при процесирање.

Ако некој ден генетиката е клучен проблем, најмалку да знае како да процедира и да се бара соодветно решение.

8. kockakockica@

kockakockica@ Активен член

Старите велат - НЕ чачкај мечка!
    Воопшто нема потреба да кажуваш, ти си го родила, таткото е тој и чича мича готова је прича.

9. kalinaka

kalinaka Популарен член

А која му е семејната историја на тоа дете, нормално ќе му кажува за своите роднини, што да му рече пример за детето од брат, сестра ова не ти е братучед, твоите братучеди се во Русија зошто ти си настанат од донирана јајце клетка на друга жена.

Не е моментот да не се разговара со децата, туку дека нема потреба да му го објасниш и раскажеш моментот како настанал.
    Еве јас сум моментално бремена и кога ме праша постарато синче од каде дојде бебето во мојот стомак му реков ме дека јас и тато многу се сакаме и дека решивме да имаме уште едно бебе за да си има он братче. Или требаше да му го раскажам моментот како настанал, како сме имале секс во другата соба дури тој спиел. Еве и јас сум возрасна и пак не би сакала мајка ми да ми раскажува како и каде ме зачнале. Може да ми каже како поминала на пораѓај или дали имала мачнини или колку сум мрдала во стомакот ама стварно не ме интересира интимниот живот на моите.
    Исто е и со инвитро и со донирани јајце клетки што ќе му смени на тоа дете ако знае точно како е зачнато.

10. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

И ти не разбра што ми беше поентата:drunk:(facepalm)

Lady D ❤️ likes this.
  11. _Naumche_

_Naumche_ Истакнат член

Вакви работи се кажуваат на 25-30г, кога веќе детето созрева.

А не на детенце мало, или на пубертетлија.
    Пошто може да му мавне на психа, и од општи дешавки во животот. Може да си мисли дека никој не го сака пошто сите знаат дека е донирано, посвоено.

Cactus997, Srckata28 and Bananki023 like this.
  12. Lady D ❤️

Lady D ❤️ Популарен член

Da, pa da misli deka cel zhivot zhiveel vo laga.
    I ako mu kazhesh na tie godini, ke se somneva vo se sho si mu kazhal do sega.

Серотин and Ambitious like this.
  13. _Naumche_

_Naumche_ Истакнат член

Не верувам баш дека со тој податок ќе се сомнева во се друго, баш напротив мислам дека ќе биде благодарно за сѐ што направиле за него.
    Сепак за мене ова е ситница, кое дете реално го интересира како било "направено"?

14. Ambitious

Ambitious Популарен член

Мене.

15. _Naumche_

_Naumche_ Истакнат член

Секако али покасно малце а не на 5-15-20г.

16. Lady D ❤️

Lady D ❤️ Популарен член

Ke se posomneva, veruvaj. Shtom kriele od mene tolku vreme, sigurno i drugi raboti krijat.

17. mira.mira

mira.mira Популарен член

Imam prijatelka koja posle mnogu godini I obidi zachna bebe so invitro.Devojkata e polnoletna I znae kako e zachnata. Koga I kako I kazale neznam no vo opusteni situacii si pravat smeshki na toa.Se e tolku normalno bez potreba za misterioznost.
    Dedo mi bil posvoen, pred pubertet doznal od negovite roditeli deka strikoto I strinata mu se bioloshki roditeli.

Dentina and Lady D ❤️ like this.
  18. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Стручни лица баш викаат дека треба тогаш.

19. theowndemon

theowndemon расипана играчка Staff Member

+1 и зато сум прашвала уште од ко дете и уште прашвам некогаш, интересно ми е. Сакам да знам. Некогаш ко ќе подзаборам информација која ми споделила мајка ми, па учам нешто и сакам да споредам свое искуство и пак наново и наново препрашвам и ми кажва. Наново и нановно.

Не ми менва мене биологијата многу и дали мајка ми ме роди/ само ме носеше ама не сум од нејзино јајце - не ми менва. Поќе пати кажав, за мене родител е тој шо те расти и сака. Никој друг. Ама би сакала да знам. И сега да дознам, долго после адолесценција дури, лута ќе сум. И ќе барам лага во апсолутно се шо се има случено и ќе заврши со хостилен однос пошто знам дека моја фамилија нема да стапни на терапија со мене за да го разрешиме. А лута? Прелута. Можи ќе се смирам некогаш, па ќе збораме посериозна тема и ќе е ситуација кај шо нема да можам да ветам дека ко ќе се караме нема да ја префрлам како нешто шо длабоко ме повреди.

Накратко: Мислам и во поќе теми сум пишала. Не ме повредва шо ми прајш. Ме повредва лажењето.

Ambitious, Dentina and Snow-Star like this.
  20. tanjita

tanjita Популарен член

Да се надоврзам, во случај на развод кој да го добие детето. Па татково да се вади на таа карта.