1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дете од донор на јајце клетки

Дискусија во 'Дете' започната од Lija.ska, 25 мај 2022.

1. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    Брат ти знае сигурно и други работи за тебе, што не сакаш да ги сподели со твоето дете, па не се крева фама околу тоа, нели:)

На mssuniquee, buba4e89, Stressed Out и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.412
    Допаѓања:
    90.624
    Да,така е,од себични причини раѓаме,но
    ова е друга ситуација.
    Дали би избрала јас да живеам оптеретено со “вистината” или да го оптеретам детето за цел живот, за да јас да бидам раат, го бирам првото.

На mssuniquee, mal.ecka, Lija.ska и 8 други им се допаѓа ова.
  3. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    42.394
    Кога подобро ќе размислам, знае, ама нема да ми се преврти светот ( ниту нејзиниот) ако и каже.
    Оти, јас си стојам зад своите одлуки.
    Ќерка ми е секако пред брат ми. Исто како што неговите ќерки за него доаѓаат пред мене по важност. И тоа ми е нормално. Иако ако ми каже и тој мене тајна, нема да и ја кажам нејзе...

На Lady D ❤️, Annath и Alexandrite им се допаѓа ова.
  4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.905
    Допаѓања:
    203.124
    Не верувам дека би кажала, брат имам иначе. Доволно е да знае ако постапката е ин витро, другите детали не се толку битни. Јас да имам сестра што добила дете со медицински потпомогнато оплодување не би прашувала за детали, битно ќе ми е да е среќна. Не сум тип што прашува за ситници, освен ако другиот сака да сподели. Ако ми каже во доверба, тајна и ќе остане.

На Таа сум де, Madrugada, Lija.ska и 4 други им се допаѓа ова.
  5. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Trebalo bolnicata preku koja odel uvozot pri izbor na donor i toa da vi prezentira. Prasajte si ja bolnicata sto vi posreduvala.

На Lija.ska му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Ambitious

Ambitious Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    11.786
    Во право си, кога би имала деца веројатно би тргнала и од нивните карактери, затоа што сепак сите сме различни. Познавајќи ги би имала некаква претстава како би можеле да реагират. Ама сепак, никогаш не би била 100% сигурна за нивната можна реакција.
    Така да верувам дека сепак би кажала. Сакале или не тоа е вистината.

На Dentina и Annath им се допаѓа ова.
  7. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.529
    Допаѓања:
    17.605
    Јас не би споделила со никој кој не е инволвиран во процесот, но би кажала на детето.

Сакам полна информација, и процедирам по ист начин со секој друг. Тоа дете има право да знае се за себе, и да има реакција при процесирање.

Ако некој ден генетиката е клучен проблем, најмалку да знае како да процедира и да се бара соодветно решение.

На Dentina, Celltica, theowndemon и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. kockakockica@

kockakockica@ Активен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2022
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    249
    Старите велат - НЕ чачкај мечка!
    Воопшто нема потреба да кажуваш, ти си го родила, таткото е тој и чича мича готова је прича.

На Stressed Out, Indiegurl, Kate Rina 93 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. kalinaka

kalinaka Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    623
    Допаѓања:
    2.073
    А која му е семејната историја на тоа дете, нормално ќе му кажува за своите роднини, што да му рече пример за детето од брат, сестра ова не ти е братучед, твоите братучеди се во Русија зошто ти си настанат од донирана јајце клетка на друга жена.

Не е моментот да не се разговара со децата, туку дека нема потреба да му го објасниш и раскажеш моментот како настанал.
    Еве јас сум моментално бремена и кога ме праша постарато синче од каде дојде бебето во мојот стомак му реков ме дека јас и тато многу се сакаме и дека решивме да имаме уште едно бебе за да си има он братче. Или требаше да му го раскажам моментот како настанал, како сме имале секс во другата соба дури тој спиел. Еве и јас сум возрасна и пак не би сакала мајка ми да ми раскажува како и каде ме зачнале. Може да ми каже како поминала на пораѓај или дали имала мачнини или колку сум мрдала во стомакот ама стварно не ме интересира интимниот живот на моите.
    Исто е и со инвитро и со донирани јајце клетки што ќе му смени на тоа дете ако знае точно како е зачнато.

10. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.892
    Допаѓања:
    23.516
    И ти не разбра што ми беше поентата:drunk:(facepalm)

На Lady D ❤️ му/ѝ се допаѓа ова.
  11. _Naumche_

_Naumche_ Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    461
    Допаѓања:
    1.758
    Вакви работи се кажуваат на 25-30г, кога веќе детето созрева.

А не на детенце мало, или на пубертетлија.
    Пошто може да му мавне на психа, и од општи дешавки во животот. Може да си мисли дека никој не го сака пошто сите знаат дека е донирано, посвоено.

На Cactus997, Srckata28 и Bananki023 им се допаѓа ова.
  12. Lady D ❤️

Lady D ❤️ Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    1.283
    Допаѓања:
    5.420
    Da, pa da misli deka cel zhivot zhiveel vo laga.
    I ako mu kazhesh na tie godini, ke se somneva vo se sho si mu kazhal do sega.

На Серотин и Ambitious им се допаѓа ова.
  13. _Naumche_

_Naumche_ Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    461
    Допаѓања:
    1.758
    Не верувам баш дека со тој податок ќе се сомнева во се друго, баш напротив мислам дека ќе биде благодарно за сѐ што направиле за него.
    Сепак за мене ова е ситница, кое дете реално го интересира како било "направено"?

14. Ambitious

Ambitious Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    11.786
    Мене.

На ReinaDeCielo, Dentina, theowndemon и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. _Naumche_

_Naumche_ Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    461
    Допаѓања:
    1.758
    Секако али покасно малце а не на 5-15-20г.

16. Lady D ❤️

Lady D ❤️ Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    1.283
    Допаѓања:
    5.420
    Ke se posomneva, veruvaj. Shtom kriele od mene tolku vreme, sigurno i drugi raboti krijat.

17. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    7.428
    Imam prijatelka koja posle mnogu godini I obidi zachna bebe so invitro.Devojkata e polnoletna I znae kako e zachnata. Koga I kako I kazale neznam no vo opusteni situacii si pravat smeshki na toa.Se e tolku normalno bez potreba za misterioznost.
    Dedo mi bil posvoen, pred pubertet doznal od negovite roditeli deka strikoto I strinata mu se bioloshki roditeli.

На Dentina и Lady D ❤️ им се допаѓа ова.
  18. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.851
    Допаѓања:
    41.110
    Стручни лица баш викаат дека треба тогаш.

На Lady D ❤️, Munchmallow20 и theowndemon им се допаѓа ова.
  19. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.179
    Допаѓања:
    175.566
    +1 и зато сум прашвала уште од ко дете и уште прашвам некогаш, интересно ми е. Сакам да знам. Некогаш ко ќе подзаборам информација која ми споделила мајка ми, па учам нешто и сакам да споредам свое искуство и пак наново и наново препрашвам и ми кажва. Наново и нановно.

Не ми менва мене биологијата многу и дали мајка ми ме роди/ само ме носеше ама не сум од нејзино јајце - не ми менва. Поќе пати кажав, за мене родител е тој шо те расти и сака. Никој друг. Ама би сакала да знам. И сега да дознам, долго после адолесценција дури, лута ќе сум. И ќе барам лага во апсолутно се шо се има случено и ќе заврши со хостилен однос пошто знам дека моја фамилија нема да стапни на терапија со мене за да го разрешиме. А лута? Прелута. Можи ќе се смирам некогаш, па ќе збораме посериозна тема и ќе е ситуација кај шо нема да можам да ветам дека ко ќе се караме нема да ја префрлам како нешто шо длабоко ме повреди.

Накратко: Мислам и во поќе теми сум пишала. Не ме повредва шо ми прајш. Ме повредва лажењето.

На Ambitious, Dentina и Snow-Star им се допаѓа ова.
  20. tanjita

tanjita Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2010
    Пораки:
    1.345
    Допаѓања:
    4.214
    Да се надоврзам, во случај на развод кој да го добие детето. Па татково да се вади на таа карта.