Биолошка мајка е мајка кој го родила детето. Сурогат мајка е мајка која го родила детето од генетски материјал на други лица- родителите. Донор на јајце клетка е донор на јајце клетка. Генетскиот материјал кој го дала не ја прави мајка на тоа дете. Ја прави човек кој поради Х причини решила да помогне некому да се оствари како родител. По мене детето од дониран генетски материјал си има свои родители и јас искрено мислам дека во таква ситуација не би кажала на детето. Си го носела во меше 9 месеци и ТИ си го родила. Го растеш, воспитуваш, школуваш и го правиш човек. Чија била јајце клетката по мене не игра улога во приказнава. Мислам дека само би го збунила. Излегло од твојата утроба и ти си му се на светот. За него ти си мајка и за тебе тоа е твое дете. Се дуго е сувишно.
Јас би му кажала. Нема премногу да чекам, да стане возрасен човек, како што напишаа дел од вас, туку кога ќе проценам дека може да сфати. Дете не би сфатило што значи тоа. Нема што да се прават филмови дека ќе ја бара биолошката мајка, прво, не може да ја најде, второ, нема потреба да ја бара оти си има мајка што го родила. Штом сум го носела 9 месеци и јас сум го родила, мое си е. Би му кажала чисто заради гените. Секој некогаш ќе се заинтересира за гените и што наследил од родителите. Заради тоа би му кажала, фер е да знае. И да, како мислите дека од друг ќе дознае дека настанало од донор на јајце клетки, не зафркавајте.
И подводните деца си ги сакаат највеќе родителите што ги исчувале ама пак си ги бараат биолошките,да дознаат нешто за нив.Верувам дека и дете добиено со дјк би го интересирало која е особата што донирала.Од друга страна ти неможеш да му помогнеш и да му дадеш било каква информација.
Mnogu mi e drama muabetot imal pravo da znae pa.familijarni stebla pa ne znam sto nedoverbi isl Koga bev mala mi kazuvaa edniot dedo deka bil umren i si terav zivot so toa info. Posle nekoe vreme ne pamtam koga mi kazaa deka ustvari bile razvedeni baba mi i dedo mi. Deka toj bil pijanica gi maltrretiral tepal i slicno. Nikogas ne pomisliv ej baba mi i tatko mi me lazat za se drugo pa sea jas ke idam ke go baram dedoto i ostali rodnini od taa strana. Razbiram zosto taka kazuvale,im go pocituvam pravoto i si teram so zivotot bez maka. I na nekoj nacin toj e umren za niv i mene jer si se otkazale preku vesnik od nego...slicno kako donorot sot se otkazal od materijalot...mene niso ne mi smeni infoto osvne sto dobiv nova pocit za hrabrosta na baba mi da se razvede so 2 mali deca vo 60tite godini... Pak ke kazam nema air od spodeluvanje na toa info