Јас на учење генетика душата си ја имам оставено. Многу добро знам како се наследуваат крвни групи. И само кажувам дека на пример ако мајкава што го родила има нулта, а детето АБ или обратно (по некоја случајност) тогаш ќе се посомнева дека не му е генетска мајка. Ако не е ваков случај, може некогаш на друг начин. Буквално имам читано баш за случај каде дете така дознало дека татко му не му е татко.
Моево нема никаква генетска поврзаност ни со мене ни со маж, а има ист белег на увото како мм. Руса е како мене и исто збори и исти гримаси има како мене. Личи на мајка ми кога била мала тотално иста нијанса на зелени очи има. Талент за спорт и сликање како маж ми. Иначе има, некаде низ МК полубрат и "мајка" мноооогу помлада од мене. Ама има СЕСТРА, генетски иста со мене и мм, која ја обожава и ја тепа и ја бара и не ја сака исто како секоја сестра на светов и веков. Не го мисли генетскиот момент, мисли го синот, колку ти е најважен на свет и не се замарај со тоа да му кажеш или не. Има време, а тоа само ќе ти каже како да постапиш. А нема да му направи разлика во љубовта кон тебе, никаква, зошто само ти си мајка во случајов.
Не е иста по дифолт Се добива од случајна комбинација на алелите на секој од генетските родители. Нулта и АБ немаат заеднички алел. Затоа родител и потомок не може да имаат вакви крвни групи.
Не, никој не рече да си креваш паники за болести. Ама едноставно има право да си ЗНАЕ. И утре ако планира свои деца со партнерка има и таа право да знае. Јас не ја седнав мајка ми семејно стебло да ми црта, едноставно знам до баба и дедо дали и кои заболувања се појавиле. Знае и дечко ми. И утре ако сакаме деца, океј е да си кажеме, да знаеме што нѐ очекува. Е сега еве си кажувам ако имав братучед или внук или роднина со некој потежок синдром или метаболопатија, да поарно ќе испитам да ми е мирна душата пред да имам деца. Ама немам и не планирам деца у блиска иднина и затоа не се замарам сега. Ама си знам. Тоа е битното. Знам колку толку. Знам кои ми се баба и дедо и братучеди и дали има некое заболување што нѐ "демне" генетски.
Ќе дознае детето низ колку тежок пат поминале родители за да го добијат него. И нема повеќе да постои ризик низ животот да дознае само. Ако не си спремен да си транспарент со нешто што излегло од тебе, подобро и не раѓај. Немаат друга мајка децата добиени на ваков начин како тие посвоените, за да е нешто тешко да се свари, мајка им е таа која ги родила.
Зошто да не им се каже? Нешто срамно е? Не мора на 7 или на 13 да им се каже, ама како го направивте, као демек исто со да му се каже дека е резултат на силување или инцест . Ивф е сосем нормална постапка која усреќила многу луге, и сега ќе ја кријам од детето за да не се осети помалку што? Спонтано?
Не знам зошто ви се врти во паметот дека донаторите ги бираат од некое гето, со милион болести, па само тие може да бидат потенцијални носители на мутирани гени и никој друг. Зошто твоите родители не направиле генетски испитувања, на што виделе дека децата нема да наследат нешто од некоја чукун баба? Моментално располагаш со информации што физички ги гледаш и се уште не се имаат манифестирано за да заклучиш било што. Според она што го пишуваш, доволно е слика да покаже од мајката донатор, да знае нешто за нејзината фамилија и се тоа соодвествува на информациите со кои ти располагаш. По што се разликува твојот родител од неа? Вака бурно штом реагирате на ситница, за тоа како детето дошло на овој свет, пет пати нека размисли за да каже.
Зашто веројатно во мојата фамилија немало поопасни болести. Јас зборам кога веќе се знае дека има ризик. А и мајка ми била постара родилка и не правела генетски испитувања зашто 90тите толку не се правеле тие. А денес се препорачува постара родилка да прави испитувања. Физички или не, ЗНАМ. Значи знам кои ми се генетски роднини и меѓу нив кои болести се. Детево ни тоа неќат да го дознае. Башка рецесивните болести секако се манифестираат ако се двајцата носители, доминантните ако е едниот. Моожеби сум на рецесивна носител, ама доминантна болест немаме у блиака фамилија, барем не потешка. Јас колку и да располагам, толку. Вие викате дека е сосем океј ИЧ да не знаеш генетска позадина. А треба.
Не би кажала. Можеби на 18 години па и повеќе кога јасно ќе му биде што се јајце клетки, како се создаваат и зошто служат. А вака, на помала возраст триста филмови на детето може да му се свртат дека татко му бил со друга жена итн. Како што гласеше пораката во филмот на Милчо Манчевски: Мајка не раѓа. Мајка сака. Во случајов детето е и родено и растено од една жена која му е мајка. За тоа за болестите што кажувате, не верувам некој од нас да застанал да испитува гени и слично. Ако недај боже дојде до болест, што дека ќе знае детето дека донорот на јајце клетката можеби имал такви болести. Ни може ни смее да ја бара. Барем денес медицината е напредна. Единствен момент кој ме двоуми е тоа што зборите за полусестри и полубраќа, ама која е веројатноста за тоа? Сигурно болниците имаат некои политики за да не дојде до такви случаи.
Знам дека крвната група у случајов може нема врска ама општо ќе ви кажам преку мене што сакам да кажам. Не сум посвоена или од донор, него друго ми е поентата Знам уште одамна дека моите се О+ двајцата. Јас немав појма која сум све дур не вадев лекарско за возачка и таму очекував да бидам исто така О, оти само таа е можна овде. Така и испадна. Е сега. Ако бев од донор, посвоена, од друг татко (секакви случаи) и испаднев некоја А, Б или АБ, што мислите, ќе речев ај нема веза или ќе ме копкаше? Оти да, ќе фатев да истражувам дали ме лажат, дали е утната на некој групата итн. Немаше така да оставам и да се помирам дека ме лажеле. Затоа велам, не само за овој случај, општо. Може некогаш на друг начин да дознае случајно и тогаш ќе биде повеќе проблем.
Половина од вас што пишувате дека ќе кажете, да сте на нејзино не би кажале. Ама ај. @cooll и зашто да знае дека се мачеле да го добијат и дека мама не можела да има свое, па еве да знаеш со дјк те добивме аман многу битна информација. Исто ко да кажам дека со инвитро сум добила дете или дека сум го направила детево на одмор или во некоја чкљ позиција. Небитно скроз. Какво такво од мене излегло и тоа му е доволна информација.
Веројатно и сигурно се два различни термини. А за каков ризик збориме? Не знаеме дека постои ризик. Што се однесува до донаторот, сигурно е испитан повеќе од мене и тебе заедно. Сликовито да го доловам вашиот приказ на еден донатор и како јас го перцепирам вашето гледиште.
Да. Ама молекуларни тестови се прескапи и тоа време не се правеле нешто ептен и дури и сега не се прават ако нема голем ризик. Ја не знам кој рече дека треба до последен ген да испитуваме за себе. Ама вие викате ич да нема појма. Пак ќе повторам. Јас си знам до некаде генетска позадина. Вие викате ич не мора да се знае. Е и тука има разика