Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Детска козметика

Дискусија во 'Бебе' започната од Elena941, 12 февруари 2010.

1. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.909
    Не се согласувам со тоа дека маслената купка ј амрси косата. Ќерка ми имаше многу коса од раѓање ја капевме со Еуцерин маслена 7 воопшто не се мрсеше. Сега другата ќерка со Биодерма маслена па ете и со неа исто не се мрси косата.

@Karmina1989 ако имате проблем со сува кожа тогаш исклучиво купки со таа намена. Ако не, тогаш од покомерцијалните само на Хип и БејбиЛов имаат добар состав. Додека е бебе не ти треба шампон.

На Lizi и nevermet18 им се допаѓа ова.
  2. Anod10

Anod10 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 септември 2017
    Пораки:
    193
    Допаѓања:
    95
    Ја има ли некој користено козметиката на Себамед?

3. Inamya

Inamya Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    4.281
    Прашање до искусните мами. Прва бременост ми е, па би сакала да ме упатите што се е потребно од козметика за новороденче, кој памперс и дали влажни марамчиња ( и кои) или туфери за бришење на газето. Ви благодарам и убав ден

4. Dee*Tee

Dee*Tee Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2020
    Пораки:
    528
    Допаѓања:
    773
    Мое мислење е да почекаш за козметика да купиш откако ќе се породиш. Да видиш дали би било добро да земеш обична козметика или можеби би требало да земеш специјално нешто ако имаат посебен тип на кожа бебињата. Weleda би ти ја препорачала доколку имаат нормална, а не сува, атопична кожа. Доколку имаат таква Bioderma Atoderm маслена купка и балcам од таа линија.
    Памперс за почеток обично сите користат Pampers premium care, а понатаму си одлучуваш кои би користела. Исто така некои зeмаат и Babylove Premium од dm.
    Влажни е добро да имаш за секој случај и би било добро тоа да се со 99% вода, најчесто користени се на виолета или за мене убави се и на Babylove од dm, а бидејќи им е многу нежна кожата и склони се кон иритации подобро е со тупфери натопени со вода да бришеш. Тупфери исто јас земав од dm на Babylove, големи се, правоаголна форма и практични. :)

На GoldenFrida, bertold, tina2018 и 4 други им се допаѓа ова.
  5. Inamya

Inamya Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    4.281
    Фала на советите мила :hug:

На Dee*Tee му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Mini90

Mini90 Популарен член

Се зачлени на:
    2 септември 2014
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    2.199
    Какво спрејче за расчешлување на коса користите? 2 и пол години сме, тенко влакно има малата и многу и се плетка косата.

7. Sonchulka

Sonchulka Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2021
    Пораки:
    498
    Допаѓања:
    422
    Мој совет е да земеш еуцерин маслена купка и лосион за тело од црвената линија. Плус сапунче.
    Јекодерм и пантенол крема.
    За пеленска регија павловичева оргинал и имај си судокрем.
    Би ти препорачала пелени виолета, најзодоволна сум од нив од пробани неколку бренда. Исто и влажи виолета 99.% вода. Ако сакаш слика ќе ти пратам од пелените

На tina2018 и Inamya им се допаѓа ова.
  8. Inamya

Inamya Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    4.281
    Фала на советот мила, дали од аптека ја има целата козметика што ми ја кажа? Ако не ти е тешко прати слика, имам уште време но си се спремам полека :)

9. Sonchulka

Sonchulka Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2021
    Пораки:
    498
    Допаѓања:
    422
    Како не пиша порано, во зегин беше на 30% попуст. Ќе ти пратам попосле слика во порака.

На Inamya му/ѝ се допаѓа ова.
  10. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.204
    @Inamya Мајка, ако не се брзаш почекај малку и следи на страната на зегин, често се на попуст колекциите на Биодерма и на Еуцерин (Маслена купка и лосион) . Која и да избереш од нив нема да згрешиш. Исто и Виолета памперси се често на попуст, а и марамиците знаат да бидат на попуст, од сите фирми.
    Ја од памперси можам да ти потврдам за Виолетата дека се ок, исто и Бејби Лав од Дм, Слипи Натурал/Екстра исто во Зегин ги има и тие се добри. Сега користиме Дајперс и од нив сум задоволна. Од Марамиците можам да ти кажам НЕ за Бекутан. А од Виолета скоро сите ги имам пробано, и сите се добри, али на почетокот користев 99% вода, мислам дека тие се најдобри и најнежни за бебе. Наместо марамции можеш и да користиш крпчиња, тупфери не се мн практични според мене оти се малечки.
    Исто и јас би ти рекла обавезно павловичева да си имаш.

11. Inamya

Inamya Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    4.281
    Фала ти мила на опширниот одговор :hug:

На nevermet18 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.893
    Допаѓања:
    7.626
    Мојот има 4г и уште и коса и тело миеме со Еуцерин маслената (нема никаков проблем со мастење на косата).
    За помалото користам шампонче и лосион на Еко Козметикс и сум многу задоволна.
    Се извинувам што веројатно ја уткам темава ама ќе искористам овде да ја прашам @Biodevojka. Те молам мислење за кремава (4г дете, за проблематични регии ни е препишана). Еднаш не спаси од страшна терапија и сега морам да те прашам уште пред да почнеме :$
    Screenshot_20220312-004400_Chrome.jpg
    Воедно и ако имаш искуство со Avene mineralen spf 50+. Досега со Еко Козметикс го мачкав (знам дека тој е одобрен од тебе) а докторката овој го напишала, па според тебе кој е подобар :$

13. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга јас ова никако не би ти го препорачала особено не за 4 годишно дете. Ништо корисно нема во кремот а башка и кератолитичко дејство. За каква проблематика станува збор за пеленска регија? Кажи ми го точно проблемот за да знам што да ти препорачам.

14. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.702
    Допаѓања:
    18.365
    Ако си во можност земи си веледа. Органско нежно прекрасно. Гел за бањање, за цело тело и коса е тој, лосион и крема со цинк за газе. Ако начекаш куфер има се во него.
    Втора опција поевтина ти е алверде. Органска ама немам користено ништо од неа. И на хип имаш преубав гел за бањање.
    Памперс премиум или бејби лов од дм.
    Влажни јас користев на виолета 99 % вода.

На DoubleK, marta993, nevermet18 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Inamya

Inamya Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    4.281
    Фала ти мила ❤️

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, во првите три месеци нема потреба од кашење со средства од продажба земи оризов скроб или шака ориз во газа ставен во водичка и со тоа се бања бебето. Од третиот месец па нагоре трипати го бањаш со оризпв скроб а четрвтиот со многу нежен гел ептен мала количина растворена во кадичката никако директно на кожа. На тој начин кожата постепено ќе ја навикнеш на козметика и нема да има несакани реакции. Од козметички линии дефинитивно на веледа или на Уртекрам линијата без мирис која е феноменална. Што се однесува до влажни марамици јас сум против, најдобро е да се мие пределот после секое менување на пелената или да се пребрише со влажно марамче (во случај само на моркача). Влажните марамици (па и најшриродните) содржат состојки кои кога остануваат врз бебешката кожа доведуваат до алергиски реакции. Во лучај на пеленка регија земи го кремот на Уртекрам со цинк. При секое менување на пелената важно е убаво да се исуши делот на пеленската регија пред да се нанесе нова пелена со оглед на тоа што во влажен амбиент настануваат сите проблематики. За било што слободно пиши ми.

На januari19 и Pacient srna им се допаѓа ова.
  17. Inamya

Inamya Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    4.281
    Фала ти мила, ова со оризот не сум го знаела, прв пат слушам :) а лиценцето со што му го мачкате и телото после бањање? :hug:

18. pamelche

pamelche Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.480
    Допаѓања:
    17.189
    На почеток со што ја мачкате кожата за да испадне онаа првата, што се лупи, нешто мрсно барам?
    Мене ми рекоа јекодерм, го мачкам бебе секој ден ама многу тешка ми е за размачкување, а некаде и прочитав дека не е за секојдневна употреба.

19. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.204
    Ја ништо не мачкав, али Павловичева е мрсна и лесно се мачка.

На pamelche му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    Lele smrdi taa mene mi e zal na bebe da ja mackan...nemas potreba da forsiras ke padne so tek na vreme. Duri se preporacuva nikakvi preparati prvite 6 nedeli

На Srcka28, MilaSs12, pamelche и 1 друга личност им се допаѓа ова.