Парабените се потенцијално токсични материи кои се среќаваат како methylparaben, ethylparaben, propylparaben, isoparaben и butylparaben (колку да знаете што да барате во составот). Но, производителите ги претставуваат и како бензил-parahydroxybenzoic киселина, метил-parahydroxybenzoic киселина, Етил-parahydroxybenzoic киселина, пропил-parahydroxybenzoic киселина, бутил-parahydroxybenzoic киселина, Parahydroxybenzoic киселина и Parahydroxybenzoate. Може да предизвикаат проблеми со кожата, но и пореметување во имуниот систем што пак, може, да предзивика тешки болести. Страшното е што може да се најдат и во храната. Некаде пишуваше дека имаат сличен ефект како естроген, значи, како да се допингувате со естроген би дошло. Она што мене ме исплаши, па почнав да истражувам, е податокот дека 60% од она што ќе го нанесеме на кожата навлегува во крвниот систем. Исто штетна состојка е phenoxyethanol која сега се вметнува место парабените, затоа што по светов почна да се избегнуваат парабени на големо. Е сега, најдобро е убаво да си го прочитате составот кога купувате. На пр. има некои производи од колекцијата на Хип (на пр.) кои се со парабени, некои немаат. Оригиналната Павловиќева маст е прилично ОК. Најдобро е секој сам да си направи избор. Секако, што помалку козметика на детската кожа, тоа подобро.
Nie koga izlegovme od bolnica pocnavme so Bekutan bidejci i vo remedika bese banjana so bekutan i se bese super dodeka ne pocna da se isipuva vo letniot period.Potoa projdovme na Eucarin i super i bese kozata no pred mesec dena na nekoi delovi pocna da se pojavuva kako egzema no vo blaga verzija. Pred tri dena pocnav so Mustela (stelatopija) i momentalno i se izmazni kozata. Egzemata se pojavuva od alergija nas ni e od prasokot mozeme samo so nila ,mnogu sme nezni [mod-kirilica:3j6deiig][/mod-kirilica:3j6deiig]
Ние користиме бекутан пенливо и шампонче, јекодерм и павловичева оригинал. Ама сега сум во план да сменам малку со бубхен
Jas koristam nova kozmetika od Corine de Farme,hipoalergenska sto mi e mnogu bitno....i za normalna i za custvitelna koza i normalno Pavloderm.Mojata Sara ima nezna koza,i cesto znae da se iritira od peleni ,od spuruvanje,taka da so ovaa kozmetika,fala bogu sme super
Вчера аптекарката ми ја препорача Corine de Farme како добра козметика за бебиња без парабени сите други освен Мустела содржат парабени па штом велите дека е добра а и цената и е супер се надевам дека ќе биде и за новороденче ако ја користи уште некој нека даде свој коментар
Mustela се најдобри. Децата ми се 4 и 2,5 и од прв момент како ми ги препорачаа во болницата, не сме ги смениле. Понекогаш ке купам Corine de Farme колку за промена ама Mustela ми се подобри. Гелот е густ и концентриран, сум забележала дека дури потрошам едно шише (500мл) од Mustela, ми одат две од Corine.... Mustela Dermo - Pediatrics e одлична медицинска козметика, Stelatopia кремата ја препорачувам за осипи, црвени обравчиња и сл
Ти благодарам Shana веројатно ке си купам Мустела а и препораките на поголемит број мамички е за оваа козметика штом викаш дека не се заштедува многу нема да размислувам повеќе
Последно нешто што го земав е ова. Ми се допаѓа мирисот, прави доста пена, има крема во него, убаво ја прави кожата - ја хидрира. Арно ама си го купив за мене , ама ќе пробам и на малиот, чисто за промена да видам.
Можеби немам лично искуство но еве искуство од блиски (внуците). Мислам дека Corin de Farm е безбедна козметика без парабени и плус е некои 90 % или нешто така органска.Исто така безбедна(чиста) е и германската козметиката на Töpfer(незнам дали ја има кај нас). Hipp е исто био, и би требало да е чиста и безбедна. Мустелата е чиста(стелатопија). Aveeno ама мислам дека ја нема во Мк. Мамички секогаш читајте го составот. Се работи за вашите најмили Колку повеќе пени, мириса прекрасно толку е поштетна таа козметика. Спојлер http://www.healthfoodemporium.com/index_dangerous-ingredients.php Еве добра статија во Вечер Спојлер http://www.vecer.com.mk/default.asp?ItemID=9DD17D1D7690254DA63C7BFACE312531
јас сум за бекутан навистина имаат квалитет,јас и ден денес користам козметика бекутан,а и сите луѓе што ги знам со мали деца користат бекутан и се задоволни
Најзадоволна сум од оваа колекција...ја имаше во Мк порано, но сега мислам дека може да се најде кремата против воспаленија. Јас ја купувам во Грчка или Србија евентуално најблиско до нас. Инаку ја има насекаде во Европа. Прекрасен мирис што многу трае.
Mojata princezicka ja banjkaa so Mustela od raganje, ja mackase sestra mi so Chicco a na gazeto i stavase mnogu retko pavloviceva....Po nekoe vreme otkako kupija kupka pocna da se isfrla i bese mnogu strasno, probaa so se i sesto, duri i so edna krema od Bitola sto ja naracaa, nisto ne i pomogna. Na kraj otkako ja iskarav sestra mi deka preteruva so kozmetikata kupi od najeftinite, duri poeftini i od Becutan, se vikaat Becolino, veruvajte egzemata pomina za nekolku dena, podocna ja kupi skoro celata kolecija i sega samo so nea ja banja i ja macka, se im e odlicno, vo meguvreme doznavme deka proezvoditelot ima dolga tradicija i deka i nasite koristele kremi koi se vikale Dalia i deka bile mnogu zadovolni. Uste ednas Becolino se doakza koga sestra mi ja izbanja malata so Mustela koja i imase ostanato, no rokot i bese dobar i veruvajte egzemata pak se vrati i odtogas ne ni pomisluva da ja promeni Becolino, fantasticni se.... [mod-kirilica:27p2n9zk][/mod-kirilica:27p2n9zk]
Прв пат слушам некој да има лошо искуство со Мустела. Ја од раѓање до некои си 3-4 месеци ја користев целата колекција и можам да кажам дека е една од најдобрите колекции за бебиња, од купка, до лосиони и креми за лице...Преубаво нежно мирисаат а не нападно ко што го имаат мирисот повеќето бебешки производи.
Така е не велам не, на пример другарка од раѓање го бања малото со Мустела и никогаш немала мака, дури и не го мачка со ништо и бебево има кожичка како свиличка. Ние имавме мака со гелчето што е за бањање, од сапунчето и од цинк кремата немавме мака, Стелатопијата не ни помогна нешто многу но немаше ни лош ефект како од гелчето....
Јас после бањање бебето го мачкам со јекодерм. Сега има скоро 4 месеци и се мислам до кога може да го мачкам со јекодермот и дали да сменам? Се двоумам затоа што некои педијатри сметаат дека јекодермот стварал зависност на кожата ако се користи предолго ..? од почеток немаме проблеми со кожата само кога се роди му се појави осип на препоните, и му помина од Бекутан кремата со цинк оксид, па продолжив да ја користам таа од невен.
Јекодермот претежно ја користат кога на бебињата (новородени) кожата им е сува или им се лупи (перута) на одредени места. Исто така доста добра е и за опекотини. На база на рибино масло е (затоа така лошо мириса) и е богата со витамин А кој е предуслов за правилно формирање на епидермот Дека создавала зависност прв пат слушам. Како и да е време е да ја прекинеш и земеш некоја бебешка колекција во зависност од кожата на бебето.
Sweet.woman, најважно е да биде хипоалерген, да не содржи парабени, и да нема јак мирис. На почетокот користев шампон и купка (2 во 1) на Corinne de Farme - и тоа првите два месеци, после поминав на 2 во 1 на Нивеа за бебиња. Значи, прво ваков користев А после се префрлив на ваков и повремено го користам овој гел, само за туширање Има доста голем избор, само треба да одбереш. Многу ја препорачуваат Мустела колекцијата за бањање, не е лоша, ама јас тоа би го одбрала ако не дај Боже малото има проблеми со кожата.
Бидејќи после три дена од користење на јекодерм ни се појави алергија, педијатарот му препорача даја користам козметиката или на Еуцерин или на Мустела. Јас се одлучив за Еуцерин ( цената беше поприфатлива).