Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Детска козметика

Дискусија во 'Бебе' започната од Elena941, 12 февруари 2010.

1. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Одлично слободно користи го. Може и да го конзумираш за подобри ефекти. Во кафе или чај одлично делува на организмот. Поздрав

На galapce и An-na им се допаѓа ова.
  2. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    744
    Допаѓања:
    765
    aqua glycerin,polysorbate20,sodium benzoate,potassium sorbate,1,2-hexanediol,caprylyl glycol,citric acid,calendulaoficinalis,flower extract, tropolone,sodiumhidroxide,sorbic acid
    @Biodevojka овој е составот на влажните марамици на corine de farme кој ги користам само кога не сум во можност да се мијаме односно кога не сме дома,па те молам да ми кажиш за составот а во мегувреме си порачав од дм да ми донесат од влажните на бејби лов.

3. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво малку ме збунија овие марамици затоа што sodium benzoate,potassium sorbate обично се користат како конзерванси и се ок. Меѓутоа има уште еден систем на конзервирање со tropolone, 1,2-hexanediol и caprylyl glycol. Не знам зошто два система на конзервирање. Првиот е природен додека овој вториов е синтетички. Единствено полисорбатот не ми се допаѓа имам напоменато многупати дека користен е етилен оксид и целиот процес содржи нафтен дериват. Поздрав.

На irenna му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво на сите мамици, во темата за декларации на производите и анализа на состојки објавив нешто за ланолинот кој се надевам ќе ви биде од корист. Поздрав

На Kaetana и slobodka им се допаѓа ова.
  5. Mr. Right

Mr. Right Форумски идол

Се зачлени на:
    8 септември 2015
    Пораки:
    2.510
    Допаѓања:
    71.269
    Здрaвo мaјки. :hai:
    Не се сеќaвaм дaли вo oвaa или другa темa, aмa некoјa oд вaс имaше купенo некoјa кремa зa бебињa зa зaштитa oд зимнo време вo ДМ мaркет. Денес бев тaму и не нaјдoв тaквa кремa. Акo сaкa некoјa дa јa сликне кремaтa дa јa видaм нa изглед кaквa е зaштo и утре ќе испaднaм дo грaд дa јa купaм.

Фaлa ви.:)

6. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    Ме интересира шеа путерот го спомнувате за нега на брадавици за време на доење...До сега се знаело дека само ланолинот и кокосовото се безбедни со доење, па барем да се потенцира дали ова важи и за шеа путерот...?

7. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво еве ја кремата
    Здраво драга ланолинот како што имам веќе напоменато тешко е да се најде комплетно чист во смисла без пестициди. Тоа се должи на фактот што овците шетајќи низ полињата на себе ги прибираат сите пестициди од самите полиња чепкајќи по тревата итн. Постојат и чисти ланолин под услов овците да се одгледувани во еколошко сигурни средини во органска култура и хранети со чиста храна и одгледувани специјално за оваа намена (ланолин). За жал само лабораториски може да се испита колкав е процентот на пестициди и за жал при процесот на прочистување не може комплетно да се прочисти ланолинот од пестициди. Не може да бидеме сигурни каков ланолин има во кремата која ја користиме. Како алтернатива одличен е шеа путерот иако имам напоменато дека во МК многу тешко се наоѓа чист така да ова би било совет за мајките кои живеат на пр. во Германија, Франција, Италија итн. )а ги има на форумов) каде лесно се наоѓа чист органски шеа путер. Како одлична алтернатива може да се користат маслата како бадемово, невеново, кокосово маслиново, под услов да бидат чисти и ладно цедени (по можност органски). Се надевам ти одговорив. Поздрав.

На Kaetana и Mr. Right им се допаѓа ова.
  8. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    @Biodevojka го прочитав и претходно тоа за ланолинот, но мислам дека не ме разбра што сакав да прашам...За ланолин и кокосовото единствено се знае дека се безбедни со доење (во превод: не мора да се мие од брадавиците пред доење), значи прашањето ми беше конкретно за ова, дали шеа путерот и сите останати што ги наброја се безбедни. И дали воопшто можат да се најдат во Мк?

9. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    2.715
    Majki, ke saka li nekoja od vas sto korusti Mustla proizvodi da slikne sostojkite, kako bi mozela @Biodevojka da ni kaze dali se vi red za upotreba. Jas nemam doma pa zatoa zamoluvam.

На Biodevojka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга,
    Здраво драга, според мене било кое средство да го користиш треба да се мие пред доење. За ланолинот ти кажав дека не можеме да бидеме сигурни дека е без пестициди и доколку не го измиеш (а и да го измиеш процент секогаш останува во брадавиците) бебето конзумира дел од тие пестициди. Значи и најобично масло пожелно е да се измие пред доењето со вода и нежен сапун. Штом ќе завршиш со доењето веднаш намачкај масло (маслиново, кокосово, невен) кое ќе ги омекне и смири. Една моја пријателка по доењето брадавиците ги мачкаше со неколку капки сопствено млеко па потоа одозгора масло и одлично и беше. За шеа путерот има еден во Ла Сој односно два еден прават тие а друг е бугарски. Оној бугарскиот содржи и екстракт од рузмарин па не би ти го препорачала, за лице е супер ама за ова не знам баш. Другиот од ла сој велат дека е чист ама не би можела да потврдам не сум го користела никогаш. Во Мк тешко да најдеш чист органски шеа путер, ама во другите земји (на пр. Италија) има илјада разни марки. Затоа ти советувам еве на пример кокосово масло или какао путер, маслиново (ладно цедено) или бадемово ладно цедено. Секако пред доење ќе ги измиеш. Се надевам ти одговорив на прашањето. Поздрав и за било што слободно пиши.

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    Тешко на нас мајките :) Здравје, за наредно дете ќе ги земам сите овие работи во предвид, за првово за жал со ланолинот завршив работа, веќе не дојам, но ме интересираше чисто информативно. Благодарам за исцрпните одговори што ги даваш :)

12. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Во секое време драга. Размислувај позитивно можеби твојот ланолин бил чист. За во иднина знаеш дека има и алтернатива, а секако ти сама одлучуваш за сѐ. Поздрав

На Kaetana и Kitten им се допаѓа ова.
  13. victoria

victoria Форумски идол

Се зачлени на:
    4 февруари 2010
    Пораки:
    1.951
    Допаѓања:
    29.043
    Ме подзамисли за ова со ланолинот.. Пред две години кога се породив ми го понудија каки најдобра опција.. Го користев овој на Medela 20151229_223202.jpg

14. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, верувај ми и јас кога ги читав извештаите (со научни докази секако) од луѓе кои екстремно и почитувам се фатив за глава. Ова што пишува дека е 100% се однесува на ланолинот како состојка во препаратот во смисла присутен е само ланолин без други состојки. Назнаката ултра чист означува дека нема адитиви или презервативи во финалниот производ, меѓутоа за да бидеш сигурна за потеклото треба да побараш од производителот технички картон за чистотата од лабораторија (доколку ја прават секако) или пак за потеклото. Доколку производителот тоа ти го прати (и извештајот биде ок) во тој случај ланолинот е без пестициди. Верувај ми имам исконтактирано неколку органски фирми кои имаат ставено ланолин во производите и ниедна немаше технички картон само велеа дека го земаат од сигурни набаувачи. Епа за жал јас тоа ниту може да го знам ниту да го гарантирам додека не видам црно на бело. Ова е мое мислење и без разлика на тоа што сум за органското, избегнувам било каков органски производ со ланолин особено кармин каде половина го јадеме во текот на денот. Поздрав.

На Пчела, irenna и victoria им се допаѓа ова.
  15. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.298
    Допаѓања:
    76.396
    Kupiv pak Hipp mleko za telo, bidejki mnogu go pofalivte, a i mi se istrosi predhodnoto mleko isto vakvo... i ova ni malku ne mirisa slicno so predhodnoto... Onoj nezen miris kako predhodnoto i kako kupkata go nema, zasto taka?

16. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    744
    Допаѓања:
    765
    @Mama25 Имаш ставено слика од производи кои ги користиш на алверде,јас ги зедов истите,кремата за лице и тоа штое во кутивче ми рекоја дека е за газе ама на него пишува за лице и тело и сега незнам дали може за газето,те молам да ми кажеш дали ти ја користиш за газето.

17. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.607
    Јас за доењето користев и ланолин и кокосово.
    Фала Биодевојка за информациите и за твојата несебична инволвираност.

Препорачувам кокосово кое не мора да се измие со оглед на тоа што е и за јадење. Не е проблем и кај доенче затоа што е и одлично антигабично средство и помага при чистење на соор.

Инаку јас го користев од био космос ладното цедено, но сега го земав од Зегин и мора да напоменам дека стварно има разлика! Тоа од Зегин е многу помеко на мирис, понежно, и некако повкусно, а тоа од Биокосмос е многу јако на мирис и не е баш толку вкусно.

18. blessed2

blessed2 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јуни 2015
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    265
    @Biodevojka може ли да те замолам да ми кажеш за составот на овие влажни марамици, Bebelan, пишува природна база, ти благодарам

Прикачени фајлови:

• bio.jpg
      bio.jpg
      Големина на фајлот:
      45,4 KB
      Прегледи:
      23
    Последна измена: 13 јануари 2016
  19. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга што се однесува до составот на овие марамици имаш два ПЕГ кои се со пониски броеви ама сепак на пример во ПЕГ 40 користени се 40 молекули на етилен оксид. Има и еден силикон (диметиконе). Пред извесен период ви ветив дека ќе се обидам да најдам некои влажни марамици кои се барем солидни и најдов. Станува збор за Baby Care Sensitivе (само овие сенситив се ок, другите не ми се допаднаа). Е сега не се 100% природни ниту пак органски, ама се прифатливи и еве мајките кои живеат во градови каде не може да се најдат органски марамици може да ги користат овие. Еве ја декларацијата:
    Aqua, Glycerin, Aloe Barbadensis Leaf Juice Powder, Glyceryl Stereate, Caprylic/Capric Triglyceride, Sodium Lauroyl Lactylate, Sodium Stearoyl Lactylate, Xantan Gum, Cetearyl Alcohol, Phenoxyethanol, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Parfum, Citric Acid.
    Единствено нешто за кое се мислев беше Phenoxyethanol кој е конзерванс и за кој мислењата се подвоени, меѓутоа со оглед на тоа што е прифатен од ICEA Италијански институт за сертификат во согласност со околината се држам на неутрална страна. Во овој производ Phenoxyethanol е заедно со уште два конзерванси Sodium Benzoate, Potassium Sorbate кои се ок. Значи производов како целина е прифатлив и ок, нема ПЕГ или силикони иако повторувам не е органски. Поздрав.
    п.с. Еве како изгледаат марамиците,
    IMG01774-20160113-2359.jpg

На makedonkamak, kallias, Пчела и 3 други им се допаѓа ова.
  20. blessed2

blessed2 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јуни 2015
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    265
    @Biodevojka фала ти многу на помошта, брзиот одговор и несебично одвоеното внимание.
    :* Ти посакувам се најубаво

На stefanija70, Sunshine_1979, irenna и 1 друга личност им се допаѓа ова.