Ние бањавме со Бекутан, ама беба на месец дена се исфрли (викаат од мојте хормони), и педијатарот не искара зошто на толкаво малечко бебе користиме козметики, мн и е нежна кожичката, и еве недела дена го бањам со хиперманган, ми рече со шампонче на три дена, вака само со водичка...
Јас на почетокот користев уље на логона. Ми се најде најмногу за мачкање на главчето за да му паднат тие лушпите и за масажи на стомачето кога неможеше да се искака по неколку дена. Потрошив само едно шише и после тоа не сум купила. Купувам лосион и купка, а за уље сега немам потреба.
На мене ми кажуваа мајки дека ги мачкале со маст и лосиони секојдневно за да бебето се угрее дали вие ова го практикувате или не?! Јас прв пат слушнав па чудно ми падна.. А и не би да шљакам вакви работи.
Може да практикуваш масажички, ќе му годи на бебето, но не мора секој ден. Ќе си процениш самата. Првото секој ден после бањање го мачкав со јекодерм до кај три месеци, на пет години има сува кожа на телото што особено му е изразено во зима. Генетика е тоа веќе, бидејќи и мојата кожа е таква. Второво повремено го мачкам со јекодерм, ама гледам и тоа дека има на места сува кожа, како лишајчиња по нозете. Кога е генетиката во прашање не можеш многу да влијаеш, ама според мое искуство, колку помалку го шлакаш бебулето со креми и лосиони, толку подобро.
Мајки што користите наместо павловичева,на пеленска регија,од природните креми,и дали е добро да се мачка телото со јекодерм? #biodevojka ? Ако може да ја означите биодевојка незнам како да ја означам за да види
@Bici05 благодарам што ме означи. Драга Миамор, за пеленска регија од природните креми ти ја препорачувам онаа на Гамард која е навистина одлична. Цената не ми текнува малку е поскапа околу 700 или 800 мкд, ама вреди секој денар. Не ми текнува дали алверде бабу имаше ваква крема која би била поекономична, ама ќе проверам па ќе ти пишам. Инаку и веледа има крем за пеленска регија кој е поевтин некаде околу 400 до 500 мкд. Во моментов правам една статија за домашен крем кој може да се користи и за оваа намена. За половина час ќе биде објавен кај мене на блог. Ќе ви оставам линк во темата за блогови за козметика. Поздрав
Kористам купка за бањање 2 во 1 и кремот на Веледа и сум презадоволна од нив.Имам и масло за тело,но дали 3 пати го имам мачкано бебето со него оти ми е многу мрсно и мислам дека не му одговара на кожичката. Од масла мачкам понекогаш био кокосово масло и некако ми е помалку масно и побрзо ми се впива. Мачкам само после бањање значи на секои 3-4 дена.Не го бањам бебето секој ден-така е од раѓање.Преку ден го бањам само летно време. Во водата за бањање знам и да ставам концентриран чај камилица место купка и само со тоа да го поминам бебето за да намалам на козметика Пеленската регија исто никаков крем,по потреба само ако е црвено и после бањање.На почетокот употребував стого тетра пелена со вода за пребришување,сега знам да употребам и Памперс сензитив влажни марамици. Проблеми со црвено газе не сум имала освен на почетокот по раѓање кога заради моја неправилна исхрана му се разрани комплет газето. За разрането газе не сум користела крема од линијата на Веледа.Користев Мирфулан,ако може да си ја набавиш е благодет.Недај Боже да ти притреба,ама врши многу работа, ја користев во комбинација со овчја волна(исто се купува во апотеките ,само можеше мислам и без неа да се помине). За Јекодермот праша некоја феминка погоре. Јас го употребував за брунчињата на лицето кои се исфрли после порагај и сум задоволна.Ми донесоа 2 пакувања Јакодерм и си го користев за лицето и курупчињата на главата.
Јас ти ја препорачувам Anti Diaper Rush од Себамед, кремата е без цинк и не ја суши кожата. Ја земав од ДМ околу 380 денари но ја има и во аптеките. Позитивно е што може да се користи после секое менување на пелена. Поздрав Еве и слика од кремата за пеленската регија Mozes da go probas i ova sapunce, momentalno e na popust vo DM marketite a kje mozes da go koristis 4-5 meseca za sekojdnevno banjanje. Pozdrav
Poveli MiAmor, Aqua, Petrolatum, Paraffinum liquidum, Polyglyceryl-2-Sesquiisostearate, Cera alba, Panthenol, Sorbitol, Squalane, Titanium Dioxide, Dimethicone, Triticum vulgare extract, Lecithin, Ascorbyl Palmitate, Allantoin, Sodium Lactate, Cera microcristallina, Caprylic/Capric Triglyceride, Sodium Citrate, Disodium EDTA, Phenoxyethanol, Sodium Benzoate, Sorbic Acid Isto taka imaat i strana na FB pa postiraat info za proizvodite, https://www.facebook.com/SebamedMK/ Pozdrav
Фала на одговор,јас мислев да не е со природни состојки гледам има нафтени деривати исто како павловичевата и силикон диметикон,јас барам некоја крема за пеленска регија без цинк оксид со природни состојки
Мами синко има дерматит..Ми дадоа крема да ги мачкам деловите каде е ептен суво..Е сега незнам дали можам да го мачкам со некое млеко за тело бидејки цело тело му е суво..Искуство некоја..?
Да прашам, има ли кај нас нешто од Linola Fett? Многу ми ја фалат за сува кожа, како и за кожа со атопичен дерматит.
Супер, фала ти, одам приквечер да земам. Двајцава ми се со екстремно сува кожа, метнати на мене, големиот се уби од чешање цела зима. Малово уште не разбира, ама го гледам и кај него е иста приказна. Па да видам дали ќе ја биде. Братучетка ми е ептен задоволна од кремот, оти малиот имаше сува кожа како последица од терапија, па му се среди.
Иста сум и јас и ќерката. Неа и ја препорача како терапија дерматолог кога имаше некоја чудна промена на кожата. Е не знам дал е за секојдневна употреба искрено.
Ќе прашам да видам што ќе ми кажат. Не мора секој ден да ја користам, ама да помага кога е најпотребно. @Bozica1980 паметиш цена? Во Германија биле скапички, овде може двојно се.