Синко ми е 33дена и го мачкам со Бекутанот со заштитен фактор 50ка. Имаш и на Чико и на уште една фирма ( не ми текнува на име) за +0 месеци.
Па ми е страв да не изгори зошто кога и да го изнесам на сонце некако ми збуфнува, одма црвен е а не го изложувам на јако сонце,затоа се мислев да мачкам нешто.
Премало е. Фактор не се препорачува до годинка, според педијатри.Нема да го вадиш на директно сонце. Се зацрвенило од што му било жешко. Бебињата се мали, немаат развиен систем за терморегулација и многу е битно да се облекуваат соодветно со температурата во собата каде што престојуваат или надвор.
Ама не сите деца исто реагираат, внука ми со атопичен дерматит изреагора на Логона, на Веледа не, таа и прија. Секое дете различно. Фактор кај бебиња до годинка ни под разно, вцрвуваат од топло не од сонцето директно, ако се покриени убаво нема да изгорат. Тетра пелена преку количка и немате гајле. Нормално од 12 до 6 неѓа вадење надвор без итна потреба.
Абе каков фактор, каква плажа, па нема на сонце директно да ги изложувате. Особено вие со атопик, ако треба и неѓа на плажа да носите дете годинава. Па не е крај на свет ако не одите на море една година. Мали бебиња до годинка не се мачкаат со фактор бидејќи тогаш се формира кожичето а кремите со фактор се сите многу тешки формули. Ова не ми е од памет ни од некој доктор незналица туку од дерматолог од Италија кој специјализирал фотодерматит, односно проблеми на кожата после сончање, така ми објасни човекот на плажа во Турција, јас имав алергија на сонце и сам ми пријде да ми каже да внимавам. Тогаш го прашував и за внука ми и за себе и за бебе во иднина и се ова ми објасни. Сонцето е многу опасно за бебе, а факторот па уште поише. Свекрва ми има една многу добра поговорка, чувај го една година дс не го чуваш цел живот, епа како ви одговара.
А чекај малце зашо рипаш и плус одма со осуди? Демек не си ги сакаме или што е работава не ми е јасно. Па од сами доктори е препорачано да се носи на море и да се изложува на сонце, здраво е. Секако не на најјакото. Значи до 1 годона децата стеого во 4 ѕида и евентуално навечер вадење од дома.
Јас мојата прв пат ја носев на одмор кога имаше 8 месеци ама на плажа дали седеше по 15-20 мин и тоа сабајле и после пак околу 6 попладне.Мн ми беше страв да не изгори па претежно и не седевме на плажа таа година Имам и јас читано дека првата година не се мачка бебе со фактор
Ок бе срц, носи го, кој вика да не го носиш, ама мачкање со крема со фактор не е препорачливо, не измислив јас тоа, доктори советуваат. Твое е што сакаш да примиш совет. И јас не викам дека не треба ама ако се изложуваат на сонце само до 12 и после 5-6 нема потреба од фактор. Кој муабет од поише штета од корист ќе имаш не го разбираш. Уште еден совет од докторот, вика дека колку потешко се размачкува кремата толку е поголема глупост, јас со себе имав додуша Каротен слаб некој фактор бидејќи бев веќе подисунчана и рече дека секоја кожа си има индекс според кој се одредува факторот, кај потемните се става послаб фактор, кај посветлите појак. Значи гледајте бар да земете квалитетна крема која лесно ќе ја размачкате оти кај што имало пример дебел слој можело да дојде до опекотина и пликови. Ваљда специјалист чоекот се разбира, ете јас ако не се разбирам веќе. Инаку неговото бебе беше на плажа само одсабајле и на пладне без никаквс заштита, само рече после сончање со хидратантна крема го мачкаат за да се рехидрира кожата.
Баш напротив морето е благодет за децата. Нормално дека на најтоплото нема да ги вадите на сонце, ама сабалје од 7-9 и поручек после 5-6. Ќе уживате и вие и бебето. Ние тројца од бебиња сме носени на море. Фала богу од тоа нит бронхит нит чудбни имаме правено. Фактор мачкање после годинката.
Moreto e najdobro posebno za atopicari. Nas doktor ni rece obavezno na more za da se iscisti i plus za sinusite e top, kako i da e i vaka i taka plan iravme do grcka ama se dvoumev radi bebe neli. Pa si prasav dok i toa ne bilo koj tuku katarina stavric koj e najdobar imunolog vo zemjava rece nema podobro od more i planina za atopicari. Taka malku na more malku do krusevo kaj bratucedite letovo. Do dusa togas ke imame veke godina, ama sepak nikako vo najzeskoto na sonce. A faktor se mislam megju avene i eucerin, ama sepak ke se konsultiram so dva dermatolozi bliski prijateli. Zatoa mama ke si ja nosam da ima koj da cuva bebe vo najzeskoto
Не бре мајки да не идете на море, скраја да е, може лошо се изразив ете, ама под знак задолжително не е да се носи дете на море и тоа во најжешкото да се вади а за сметка на тоа да се мачка со тешки креми. Кому море не му делува убаво, ама да се мачка бебе до крем за сончање е сулудо. На крајот од краиштата вие сте родители вие одлучувате, јас сум подеднакво родител како и вас, ништо подобро и ништо поважно, ако некој сака совет ОК, ако не исто ко да не сум пишала.
Првото не го мачкав со фактор, ни второво не планирам. Реално, мислам дека кремите со заштитен фактор баш и не штитат како што мислиме. Годинава си планираме на море регуларно, кон крај на август, и ќе носам млеко со СПФ 30 за дете, СПФ 20 за нас, за бебе ништо. Морам да признаам дека џабе ги купувам средствата за заштита од сончање, кога ни до пола не ги трошам. Дете мачкам наутро пред плажа, тоа му е за цел ден. Ама, задолжителни се бела маичка и бело капче ако е на сонце после 10 и пред 16 часот. Исто планирам и со бебево. До годинка ништо, после максимум до СПФ30, бела маичка и капче задолжително. А кога сме во Скопје или Охрид, ништо не мачкам надвор преку ден, само кокосово масло повремено. А навечер после сонце, обавезно хидрантен лосион.
Сите ги знаеме благодетите на морето и неговата важност врз здравјето не само на децата туку и на возрасните. Јас до сега не сум сретнала педијатар да препорача крема со спф фактор за бебе под една година. За тие благодети вистински да бидат искористени треба и те како голема претпазливост во однос на изложеноста на сонце и должината на истото. Летово прв пат ќе ги носам на море. Малото ќе биде 5 месеци, големата скоро две годинки. Малото нема да го мачкам со ништо. Рано наутро, пред да фати сонцето ќе ја однесеме на плажа околу пола час зависно од времето, и толку касно попладне. Останатиот дел од денот ќе ужива во свежиот воздух низ комплексот, под некоја сенка или на затворено. Големата ќе ја мачкам со крема со спф фактор, потоа и со хидратантен лосион, а преку ден ќе биде во посебна облека со заштита од сончевите зраци. Шорц, маичка, капче и наочари ќе бидат задолжителна опрема. Она ќе биде за нијанса подолго од сестра и на плажа, но без претерување и во соодветни временски интервали. Се адекватно на временските услови.
Ve vidov deka diskutirate pa sakav da se nadovrzam 1. Pretpostavuvam deka ste zapoznaeni deka soncevite zraci se priroden izvor na vitamin D I go potenciraaat lacenjeto na hormonot melatonin. Pretezno vo zimskiot period se preporacuva bebinjata I decata da konsumiraat dopolnitelno vitamin D za da se ovozmozi zajaknuvanje na koskite, imunoloskiot system. Zatoa sekoe SOODVETNO izlozuvanje na sonce e blagodet kako za vozrasnata taka I za bebeskata koza. 2. Sto se odnesuva do koristenje na kremi za sonceva zastita so factor kaj bebinja, svesni sme deka postojat razlicni firmi, tipovi na kozmetika I formulacii. Najbitno e da go citate I izberete vistinskiot sostav. -Najprvo birajte medicinska kozmetika -Soodvetna pH vrednost za kozata- osobeno kaj atopicari -Formulacijata da ima visoka UVA I UVB zastita- toa kje go dobiete so soodvetni supstanci za takov tip na zastita -Formulacijata da ima fizicki I hemiski filtri- Fizickite go reflektiraat zracenjeto, hemiskite go apsorbiraat zracenjeto I go konvertiraat vo topline - SPF da odgovara na COLIPA standard - Nemojte da veruvate na marketing trikovite od tipot na- SPF 60,70,90 itn. zatoa sto toa ne postoi. Pred okolu tri godini FDA donese odluka deka takov tip na SPF I klasifikacija ne e soodveten. SPF moze da bide od 10- 50 I 50+. -Za majkite koi imaat novorodencinja I bebenca do edna godina- birajte kozmetika koja moze da se upotrebuva uste od prviot den bidejki I na senka- vo kolicki, terasa, soncevite zraci dopiraat do bebeskata koza. Sepak mislam deka nikoj vo prvite 2-3 meseci ne go izlozuva detenceto na visoki temperature. -Iako ke go namackate so zastitna krema sepak sekogas koristete kapicka, lesna obleka, pokrivka I ne gi izlozuvajte direktno na sonce. Veruvam deka golem del od vas gi znaat ovie raboti no eve neka bidat sovet za ostanatite