Јekoderm mast predstavlja proizvod koji je napravljen na bazi ribljeg ulja koji olakšava i ublažava procese regeneracije iritirane kože, kao i kože oštećene delovanjem toplotnih agenasa. Оригиналниот не би требало, тој на бекутан има плус додатоци, а мислам и уште некој од друга фирма има со плус работи во него.
Не знам, се' мислев дека основата е вазелин или парафин. Немам оригинална кутија дома, само тубата ми е, не знам на неа дали пишува нешто. Инаку да, пишува дека е Jecoris oleum, ама би требало да има и помошни супстанци, оти не верувам дека чисто масло може така долго да стои. Јас секако си го користам, и за мене и за деца по потреба.
Нели би требало да е наведено на кутијата во составот? Инаку ништо не пишува. Sastav: 1g masti sadrži: riblje ulje (Jecoris oleum) 250mg Толку само и на нашиот пишува. И јас го користам некогаш, уште ја мачкам чат пат со тоа само кога сака да се мачка со нешто.
Zosto ne medicinski, najdobri se. Jas bi ti rekla da zemes aderma exomega nas najdovro ni se pokaza, cim imaat suva koza mozno e i atopicen dermatit da razvijat zatoa e potrebna medicinska i kvalitetna kozmetika.
Самата намена на медицинската козметика е за реален проблем. А не за редовна нега. Затоа и се вика медицинска козметика, не значи дека по дифолт ќе содржи медикаменти. А може па и јас грешам, што знам. Знам дека не би ги користела без добра причина.
Мамички здраво Мене ми се ближи термин а уште немам купено козметика. Помогнете ми да се одлучам. Што да земам и што се ке ми треба за почеток? Ве гушкам
За почеток ќе ти треба купка за бањање и крема за газе и за цело тело ако сакаш да мачкаш. Јас користам купка за бањање на хип и крема за нега на бебешка кожа од алверде. Со кремата ја мачкам на газе и никогаш не ми се исфрлила или поцрвенила. Ама да ја потрошам ќе си земам павловичева. А Хип купката има преубав мирис.
@Biodevojka, дали ќе можеш да ми кажеш што мислиш за составот на овој крем? Видов дека има петролатум, дали е и некоја од останатите состојки штетна? Благодарам
Користиме купка и шампон на корине од тие за осетлива и сува кожа , плус еден период го мачкав со еуцерин со 5%уреа. Кожата му беше одлична по некое време пауза од еуцеринот сега пак му земав и планирам чат пат да го мачкам бифејќ се поти многу и има ситни брунчиња од тоа ама со еуцерин ги решаваме.
Драга не можам да кажам штетна затоа што не е адекватен термин. Има состојки кои не се компатибилни за кожата и самиот факт што има петролатум за мене лично е не. Секако ти може сама да одлучиш што и како ќе правиш, иако мене лично не ми се допаѓа (мое мислење) Поздрав
Благодарам многу @Biodevojka, те разбирам. Дали имаш предлог за добар пеленски крем од органско потекло освен weleda, naturaverde bio како и hipp кои ги пробавме и не одговараат поради големата количина на цинк оксид. Alverde немаме тука. И конкретно за овој, кои состојки според тебе се некомпатибилни, освен петролатумот ако можеш да ми објасниш би ти била многу благодарна. Повеќето вакви креми од неорганско потекло го содржат, затоа сакам да направам селекција која од нив е нај ок бидејќи треба да најдам привремено решение додека не најдам друга опција која што одговара. Благодарам
Ланолинот драга. Не поради нешто друго, туку поради фактот дека не знаеме колку е чист (прочитај ја мојата статија за ланолинот на блогот). Поздрав.
Лелеее и бебево мое со многууууу сува кожа. Кога се роди цело се излупи, летото добар беше со uriage xemose, ама сега цело е исушено. Сега купив масло на Логона, ама ептен му е сува кожата и на суво којзнае дали му се впива. Да го бањам секој ден, ми е страв да не го настинам, не знам со што да му ја омекнам кожат. Жими се не сум паметна што да правам? Педијатарот си ќути, на вакцина таа што прегледува си ќути, викам да барам упат за кожно?
Со пречесто бањање уште повеке ке му се исуши. Бар Старова така ми кажа. Син ми е со атопичен, кај него го носев, така ми рече. Сега и бебево. Кога беше пекол секој ден го брцнував во вода. Ама сега, само газот под чешма секој ден го миеме.
Исто мислење со @irena.1 бањање секој ден дополнително ја суши и онака сувата кожа. Нас спас ни беше маслената купка а дерма ексомега зелената линија и кремот за тело и два пати неделно бања. При промена на пелена секогаш под чешма
Ми се ближи терминот па незнам за што да се одлучам иако прочитав многу мислења пак се двоумам дали бекутан да земам за бебушка за почеток па да видиме како ќе реагира, конкретно јас пример се нафрлам од влажни марамици (имам кожа склона кон алергии), а од бекутан влажните немам проблем. Се мислам да земам козметика од бекутан и пелени памперс како за почеток, ќе згрешам или ок е што мислат искусните мамички.
Бекутан не е добра козметика. Наврати се во темава и прочитај ја Биодевојка. Не ти треба многу за почеток, само шампонче и крема за пеленска регија. Бебуш е скоро 10 месеци и сеуште ниту пола ги немам потрошено оние кои ги купив пред да се роди. Веледа е многу убава козметика за бебиња, а од поефтините Хип и Корине де фарм.