Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Детска козметика

Дискусија во 'Бебе' започната од Elena941, 12 февруари 2010.

1. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.119
    Допаѓања:
    67.126
    Јekoderm mast predstavlja proizvod koji je napravljen na bazi ribljeg ulja koji olakšava i ublažava procese regeneracije iritirane kože, kao i kože oštećene delovanjem toplotnih agenasa.

Оригиналниот не би требало, тој на бекутан има плус додатоци, а мислам и уште некој од друга фирма има со плус работи во него.

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.604
    Допаѓања:
    201.927
    Не знам, се' мислев дека основата е вазелин или парафин. Немам оригинална кутија дома, само тубата ми е, не знам на неа дали пишува нешто. Инаку да, пишува дека е Jecoris oleum, ама би требало да има и помошни супстанци, оти не верувам дека чисто масло може така долго да стои. Јас секако си го користам, и за мене и за деца :D по потреба.

На RainBow му/ѝ се допаѓа ова.
  3. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.119
    Допаѓања:
    67.126
    Нели би требало да е наведено на кутијата во составот? Инаку ништо не пишува. Sastav:
    1g masti sadrži: riblje ulje (Jecoris oleum) 250mg
    Толку само и на нашиот пишува.
    И јас го користам некогаш, уште ја мачкам чат пат со тоа само кога сака да се мачка со нешто.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  4. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Логона, природна органска. Лосионот, купката и уљето ги користам од почеток.

5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.604
    Допаѓања:
    201.927
    Па тоа и мене ми мати памет, ако маслото е 250мг од 1 г, што е останатото?

6. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.790
    Допаѓања:
    8.925
    Zosto ne medicinski, najdobri se. Jas bi ti rekla da zemes aderma exomega nas najdovro ni se pokaza, cim imaat suva koza mozno e i atopicen dermatit da razvijat zatoa e potrebna medicinska i kvalitetna kozmetika.

7. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.123
    Допаѓања:
    40.335
    Medicinski se, ama ne se medikamenti. Sto znaci so ubavi sostojki se, nezni.

На LiliBoz и TheSecret им се допаѓа ова.
  8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.604
    Допаѓања:
    201.927
    Самата намена на медицинската козметика е за реален проблем. А не за редовна нега. Затоа и се вика медицинска козметика, не значи дека по дифолт ќе содржи медикаменти. А може па и јас грешам, што знам.
    Знам дека не би ги користела без добра причина.

На Lolipop23, iki26, Poppins и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. mjauculence

mjauculence Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    104
    Мамички здраво :)
    Мене ми се ближи термин а уште немам купено козметика. Помогнете ми да се одлучам. Што да земам и што се ке ми треба за почеток? Ве гушкам

10. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    За почеток ќе ти треба купка за бањање и крема за газе и за цело тело ако сакаш да мачкаш.
    Јас користам купка за бањање на хип и крема за нега на бебешка кожа од алверде. Со кремата ја мачкам на газе и никогаш не ми се исфрлила или поцрвенила. Ама да ја потрошам ќе си земам павловичева. А Хип купката има преубав мирис.

11. emma25

emma25 Активен член

Се зачлени на:
    10 јули 2017
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    3
    @Biodevojka, дали ќе можеш да ми кажеш што мислиш за составот на овој крем? Видов дека има петролатум, дали е и некоја од останатите состојки штетна? Благодарам

Прикачени фајлови:

• IMG_2190.JPG
      IMG_2190.JPG
      Големина на фајлот:
      281,1 KB
      Прегледи:
      32
  12. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.764
    Допаѓања:
    34.039
    Користиме купка и шампон на корине од тие за осетлива и сува кожа , плус еден период го мачкав со еуцерин со 5%уреа. Кожата му беше одлична по некое време пауза од еуцеринот сега пак му земав и планирам чат пат да го мачкам бифејќ се поти многу и има ситни брунчиња од тоа ама со еуцерин ги решаваме.

13. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Драга не можам да кажам штетна затоа што не е адекватен термин. Има состојки кои не се компатибилни за кожата и самиот факт што има петролатум за мене лично е не. Секако ти може сама да одлучиш што и како ќе правиш, иако мене лично не ми се допаѓа (мое мислење) Поздрав

На emma25 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. emma25

emma25 Активен член

Се зачлени на:
    10 јули 2017
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    3
    Благодарам многу @Biodevojka, те разбирам. Дали имаш предлог за добар пеленски крем од органско потекло освен weleda, naturaverde bio како и hipp кои ги пробавме и не одговараат поради големата количина на цинк оксид. Alverde немаме тука. И конкретно за овој, кои состојки според тебе се некомпатибилни, освен петролатумот ако можеш да ми објасниш би ти била многу благодарна. Повеќето вакви креми од неорганско потекло го содржат, затоа сакам да направам селекција која од нив е нај ок бидејќи треба да најдам привремено решение додека не најдам друга опција која што одговара. Благодарам

15. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Ланолинот драга. Не поради нешто друго, туку поради фактот дека не знаеме колку е чист (прочитај ја мојата статија за ланолинот на блогот). Поздрав.

На emma25 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    709
    Допаѓања:
    8.526
    Лелеее и бебево мое со многууууу сува кожа. Кога се роди цело се излупи, летото добар беше со uriage xemose, ама сега цело е исушено. Сега купив масло на Логона, ама ептен му е сува кожата и на суво којзнае дали му се впива. Да го бањам секој ден, ми е страв да не го настинам, не знам со што да му ја омекнам кожат. Жими се не сум паметна што да правам?
    Педијатарот си ќути, на вакцина таа што прегледува си ќути, викам да барам упат за кожно?

17. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Со пречесто бањање уште повеке ке му се исуши. Бар Старова така ми кажа. Син ми е со атопичен, кај него го носев, така ми рече. Сега и бебево. Кога беше пекол секој ден го брцнував во вода. Ама сега, само газот под чешма секој ден го миеме.

На menelele и victoria им се допаѓа ова.
  18. victoria

victoria Форумски идол

Се зачлени на:
    4 февруари 2010
    Пораки:
    1.952
    Допаѓања:
    29.044
    Исто мислење со @irena.1 бањање секој ден дополнително ја суши и онака сувата кожа. Нас спас ни беше маслената купка а дерма ексомега зелената линија и кремот за тело и два пати неделно бања. При промена на пелена секогаш под чешма

На menelele и irena.1 им се допаѓа ова.
  19. ana-banana

ana-banana Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    751
    Ми се ближи терминот па незнам за што да се одлучам иако прочитав многу мислења пак се двоумам дали бекутан да земам за бебушка за почеток па да видиме како ќе реагира, конкретно јас пример се нафрлам од влажни марамици (имам кожа склона кон алергии), а од бекутан влажните немам проблем. Се мислам да земам козметика од бекутан и пелени памперс како за почеток, ќе згрешам или ок е што мислат искусните мамички.

20. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Бекутан не е добра козметика. Наврати се во темава и прочитај ја Биодевојка.
    Не ти треба многу за почеток, само шампонче и крема за пеленска регија. Бебуш е скоро 10 месеци и сеуште ниту пола ги немам потрошено оние кои ги купив пред да се роди.
    Веледа е многу убава козметика за бебиња, а од поефтините Хип и Корине де фарм.

На danichap, ana-banana и joy1 им се допаѓа ова.