Лолипоп23 овде не си во право! Не зборуваме за снижување на бебешката кожа, зборуваме за нејзина заштита. Нормална пх вредност на кожата се движи од 5-6, и само на таа пх вредност не се населуваат бактерии, не се јавуваат акни и нема појава нити на сувост нити иритации. За тоа се правени клинички студии така да не би навлегувала дополнително во дискусии. Кога едно бебе заштитено со верникс сквален во телото на мајката ќе се роди повеќе ја нема таа заштита и доколку вие користите алкална козметика само ќе му ја исушите кожата. И за ова има клинички студии. Зошто кога миеш раце со алкален сапун рацете ти е суви? Направи си свој експеримент дома.
Mene seto toa mi e jasno, nema potreba da pravam eksperimenti, samo veruvam vo prirodata i na nacinot na koj taa gi usoglasila rabotite i za sekoe edno nesto postoi pricina zasto e toa taka. Bebeskata koza e mnogu tenka, a so toa i mnogu poporozna, taka da se sto ke stavis na nea odi dlaboko vo organizmot i krvotokot. Jas moe bebe recisi i da ne sum mackala so nisto, osven so weleda za pelenska regija koga ke se pojavi crvenilo i nekolku pati so jekoderm i fala Bogu ima super koza bez problemi.
Мамички, јас треба да се породам почеток на февруари ама почнав да си правам список за купување. најмногу имам дилема околу влажните марамчиња. Се изначитав свашта, дека содржеле секакви хемикалии и не се добри за газето на бебето. Но, бришење со памучна пелена и вода или одмивање на секое менување пелени ми изгледа непрактично. Вие кои влажни марамчиња ги користите? Исто така, ме интересира, со што го мачкате газето и телото на бебињата? За газето, витамнската маст на Бекутан е катастрофа во последно време. Јас мислев да користам масло од невен, како најнежно за кожата на бебето. И ве молам препорачајте ми што да купам за мачкање на телото на бебето.
Јас на бебето му го бришев газето прво со чај од камилица, а сега на скоро две години само со вода (ако е искакан прво со влажна марамица па со вода). Кога беше бебе го пиев под чешма после какање зашто имаше и уште има нежна кожа. Има суви марамици (toto на Tosama или едни во DM) за ендократна употреба или тупфери за бебиња (во DM, Jumbo). Се брише и се фрлаат не е ништо потешко или покомплицирано од влажни марамици. Влажни користам на Бекутан или Pampers Premium Care. Не екпериментирам многу зашто од обичните Pampers и од Violeta лом му стана газот. После тоа не ни пробав со друг бренд. Ова не мора да значи дека марамиците се лоши туку дека на моето не му одговараа. Нас кремата Becutan за газе ни одговара и само таа ја користам. За црвено газе или Penaten или Sudocrem. Користев и една со перу балсам ама го сменија составот и прекина да му одговара. Педијатар мене ми забрани мачкање на мало бебе со масла зашто ги затвораат порите на кожата и не може да дише. За тело користев на почеток Еуцерин млеко за тело, сега менувам како ќе ми дојде, најчесто користам на Хип.
@mama maca Бејби лов од Дм се убави без мирис за новороденчиња се убави. Ги користев и јас за почеток сега земам од Виолета едни во бела опаковка сензитив, пишува и 99% вода дека се.
Ич не се сеќавам оти таа ја купив пред скоро 2 години. На Веледа нема специјална, ја имам жолтата од невен и искрено не ми се свиѓа, за нормална кожа е. Кога му беше сува ништо не помогна
Јас за моево после бањање логона масло го мачкам по цело тело па и на газето. Значи така намачкан спие преку ноќ. Наутро кога менувам пелена мачкам оригинал павловичева. Па, наредно менување ништо не мачкам. Оставам да диши кожата и во текот на денот преку едно менување така правам, се до бањање кога е време за логона повторно.
Има, ја зедов минатата недела. Го мачкав малово по лишајчињата што ги има, од дерматитот, сите се изгубија после 2-3 мачкања. Дали случајност или навистина помага, не знам, ама кремот е убав. И заштитува на ладно, ги мачкам децава наутро пред излегување.
Ке ти биде проблем да ми ја сликнеш и цена одприлика. Јас за моиве користам логона, ама вакво нешто нема во колекцијата.