Кожа со проблем е друга работа. Тогаш мора да се третира, ама на пример не би го мачкала за да му е мека кожата или за да ми мириса убаво. Гледам се што можам да сведам на минимум. Зошто шубе? Јас си користам пешкири, истите со кои го бришам после бањање. Не ги менувам секој ден, 2 пати неделно.
Офф топик ама од врела вода ако намислил да с епопари ќе се попари. Моево сега на две години и два месеци сам се кажува на една мала скаличка или си носи столица до лавабо кога јас и да работам нешто во кујна и стално е мокар. Од пред два дена сам сосема добро пушта чешма. Инаку јас ТоТо ги користам само за бришење интимна регија. За се друго крпи што се перат. на почеток мајка ми купи едни мали во Џамбо па јас после докупував за да имам по едно такво дневно за бришење се и сешто.
Haha isto i mojot. Veke od 17 m koga se vrakame od nadvor si znae odma stolceto si go zima i pravo vo wc na mienje haha posle toa obavezno si go vraka nazad stolceto. Sega pa se naucil i peskirceto ceka da mu go dadam da se izbrise inaku ne izlaga od wc so mokri race Gi proba li? Sto e razlikata megju dvata losiona? Preeska pola saat vo dm zjapav vo niv gi proucuvav ko cudak me gledaa ama stvarno ne najdov razlika megju niv pa i dvete gi zemav
Хихихи и јас како луда ги зјапав и споредував декларации, мм вика аман исти се само различно паковање. Ја не па не и ги земав двете. Исти се мајка и дома пробав на мене и пак споредував исти се. Го пробав на малиот после бањање и навистина е супер. Ќе пробаш ќе видиш и баш кажи како ти се свиѓа и на тебе. Убаво се размачкува, нема нели парфеми и затоа нема некоја посебна миризба, мојот има мека и мазна кожа и уште помека и посвилена му ја направи. Ми се допадна највеќе што ја влажни кожата и не остава мрсно туку како влажна е кожата убава. И кремата за лице е убава.шампонот го пробав на мене со отворени очи миев лице и воопшто нит пече нит црвени ги прави очите. Го избањав и ептен убава кожата ја прави и косата.
Им ставате ли кремчиња со заштитен фактор за надвор? Денес баш печеше сонце, само ја вртев корпата напред или накај мене, а тетра заборавив да понесам да го покријам... многу е нежен сега гледам црвенко лиценцето... пред да излеземе мачкам мустела за заштита кремче.
Јас не мачкам. Јекодерм можеш или кокосово масло, ова второво има слаб заштитен фактор. Не е препорачливо да се мачкаат со средства со заштитен фактор до годинка.
Ставав да. Баш кога бевме на зимовање, имаше сонце и рефлексија од снегот, ако не мачкав ке изгореше дете. Земав на еуцерин фактор 50.
Исто, не мачкав ништо ни кај двајцава до година. Само јекодерм чат пат. Ама на плажа седевме до кај 10 саат, и после 17. Ништо не сум мачкала. Бели се моиве и двајцата.
Имаш креми со заштитен фактор од 30 и 50 на повеќе фирми од 0+. Летото синко од 3+месеци веќе јули го фати и го мачкав по лице, рачиња и ноџињата ( не шетавме од 12-17ч , но сепак денски и после 17ч па и кога идевме на викенди мачкав. По препорака на педијатар/неонаталог и алергологот Марија Христова.
А мене баш педијатри ми препорачаа да не мачкам ништо, оти филтрите ја запушуваат кожата и може да направат проблем. И ако веќе мачкам, да биде максимално со СПФ до кај 30, повеќе не, бидејќи тие спф прават повеќе штета отколку корист. А ако сакате имате и со спф 90 фактор.
https://www.google.com/amp/s/www.whattoexpect.com/first-year/sunscreen-for-babies/amp Обавезно тенок минимален слој се препорачува за заштита и пред 6мес со новите истражувања. Многу е тенка кожата на новороденчињата и мора да се заштити иако не се на директна светлина. Ова неважи за бебе со атопичен дерматит зашто може да искомплицира. Во секој случај ни алиштата доколку се облече од гкава до пети неможат да ја заштитат тенката кожа. Кокосовото масло се користи и за потемнивање т.е за сончање зашто не остава слој кој ја заштитува кожата, е со помал заштитен фактор и од 15. Јас лично уназад 3-4г го користев за сончање и се добива ептен убава боја. Лично на бебе како заштитен фактор не би го ставала зашто не заштитува. Сепак некој и готват со кокосово масло, значи со самото тоа заштита од сонце нема исто како и маслиново масло итн. Сепак личен избор е на секој родител. Јас по совети на педијатар/неонаталог и алерголог ( кој го водеа синко ) мачкав и еве никогаш до сега немал никаков проблем со кожата, ни црвенило, ни брунка, нит лишаи нит ништо. Има креми за заштита од сонце од 0+ кој се со соодветни состојки и поминале стотици инспекции и надгледувања за да излезат во продажба. Но, сепак секој има право на избор и знам некој кој немачкале и некој кој мачкале.
Јас само дојдов да го пофалам гелот за бањање на Алверде. Кожата на нозете не му е веќе толку сува и груба. Се надевам ќе продолжи да е вака.
@sofi2107 твое право дали ќе мачкаш или не. Препораките се 15-30 најмногу, и да бидат со физички филтри кремите (цинк оксид и титаниум диоксид), истото што го кажав и јас, а на темава се спомнува 50ка што веќе има и хемиски филтри што се упиваат во кожата и влегуваат во организмот. Затоа 50ка не чини. Јас не ставам, оти не се плашам од сонцето. Досега немале проблеми. Лани летото малово го чуваа баба и дедо, по цел ден додека бев на работа беа надвор, освен понекогаш за спиење. Детето не го мачкав со ништо, па ни боја не доби, а не па нешто полошо. Многу му се плашите на сонцето, не знам зошто. Лани на море бевме, не го мачкав малото, само големиот, повремено, со 30 фактор. Немаше потреба, ама беше цело време надвор, па ајде барем минимална заштита да има. @Biodevojka може да каже повеќе тука.
Истото и нашиот педијатар ни го потенцираше, заштитен фактор не повеќе од 30, баш поради хемиските филтри. Кога беше бебе користевме еуцерин, а последниве две лета на алверде.
@Annath се слагам. И на самиот линк погоре пишува да не е над 30. Не е до плашењето, сонцето е витамин Д и е добро да ги фаќа сончеви зраци. Ок сепак не верувам дека некој шета дете јули/август од 11-17ч. Еве ние деновиве сме секој ден надвор после 11ч минимум по 2ипол сата. Не ставам нипто на лице освен кремата на Алверде ( обичната ) или кокосовото, вчера не дуваше и без капче беше ( од Вајкики тенкитр капчиња му ставам последниве денови ) и нит настресницата од количката ја повлекувам со намера да го фаќа сонце да е на природен витамин Д. Е сега здравје летово ќе е над 15мес па ќе видиме со што ќе мачкам.
Na ova sonce ako mackate faktor togas vo sred juli na plus 40 na plaza sto ke mackate be majki? Ne zezajte bre. So faktor 50 namackano dzabe sonce nema d3.
Точно. Ама па не е ок и да се натуткува дете како да живееме на Сибир Еве вчера шетавме облечени не многу дебели панталончиња, кондури, боди на прерамки, блузон и плетен џемпер/дуксер и без капа. Беше многу топло и се чудев ( да не ме сфатите погрешно ) мајки по тенки блузи шетаат и во количка бебе/дете со дебел скафандер, плетени дебели капи, од количката долниот дел како вреќичка што се закачува и одоздола ќебе ( надѕира ќебето од вреќичката ) на 16/17степени вчера без јак ветер. И? Како витамин Д и имунитет. Па на - тт со јамболии или 3мес нема да ги изнесуваат надвор. Муабетот ми беше дека без разлика дали мачкаш или не полошо е кога ќе наоблечеш и забракадираш бебе/дете како да сме во Сибир.
Isto. Nie vcera samo so bodi na dolgi i trenerki. Bez jakna. Ko sto trcase nasekade ziva voda se napravi ne pa jakna da mu oblecev