Сигурно секој од нас има барем една навика од детството која и ден денеска му е секојдневие. Јас сум била многу проблематично дете за јадење, па моите барале било каков начин да ми направат нешто интересно само за да јадам. Еден од многуте начини е јадењето на варени виршли. Сварените виршли ќе ми ги исецкале на тркалца па после на уште поситно, ќе ги ставеле во длабока чинија, ќе ја наполнеле со јогурт и ќе надробеле лебче, тоа убаво ќе го соединиле, и тато после со кечапот морал да ми нацрта нешто врз чинијата (односно врз јогуртот со леб и виршли). Е тој начин на јадење и ден денес го правам, само што виршлата ја сецкам на тркална, дробам леб, ставам веднаш кечап (не цртам ) и така измешано јадам.
Да ми даде некој барбика, со задоволство би ја облекувала, чешлала и правела фризури. Ако имам ќерка ќе си играм дури повеќе од неа. Знам да се загледам и некој цртан филм. Понекогаш јадам бисквити и млеко како кога бев малечка.
Сакам албум со сликички. Кога бев помала собирав ,,Сара кеј,,...па ,,Хајди,, Сега собирам ,,Битолкото чупе,, ...и тоа кога ќе се успијат сите дома, јас уживам лепејќи сликички
Како мала собирав сликички Животинско царство и Сара Кеј. И денес собирам сликички Животинско царство. Поголемиот син многу се радува. Цртаните Том и Џери уште ги гледам. Како мала ми беа омилени.
Мојата детска навика остана и ден-денес Само заменети се улогите,мајка ми купуваше леб а сега,сопругот
И јас јадам бискивити и млеко, ама ретко. Јадам сирење, чај и леб, пијам несквик. И јас го собирам албумот Битолско чупе. Општо собирам работи. Порано салветки, сега ми текнува мали теглички, шољи и слично.
Сакав и сакам да го гледам цртаниот филм Мечето Ушко кој со право ми е омилен. И денес знам да пуштам некоја од добро познатите епизоди и да се навратам во детството во 19.15 часот кога се емитуваше на програмата на јавниот сервис.
Меѓу останатото, обожавав да собирам салфетки,имав многу и секакви, па се менувавме со другарките,по 100 пати им правев реди пререди,сега собираме со ќерка ми,т.е јас собирам,и ми остана тоа да ги редам во кутија и да ги прередувам повеќе јас се радувам одколку таа
Se sekavam kako mala , zaedno so sestra mi ke zemevme po polovina leb ( bas po polovina leb odnosno eden cel samo za nas ) i jadevme leb i salata marula vo sredinata . I den denes znam da se najadam so salata marula i leb , nisto drugo ne mi treba
Уште јадам смоки со јогурт, млеко со тон какао и омиленото - варен зеленчук (компир, домат, морков, грашак), крупно сечени, без зачини, без запршка со малку сол и вегета. И дефинитивно - уште кога си играм со мали деца или кога ја прередвам собата се редам по некој шаблон. Како секое дете, мислев дека играчките ми се живи и неќам ни едно мече шо ми седи в соба да биди само на рафтот без другарче. Секогаш кога бев мала и ги редев да ги учам играчките ги редев во пар и ако некое нема пар тогаш оди во група со некои други две.
Па не мора да се поврзани само со јадење нели. Мене детска навика ми е секогаш кога ќе заврши сесија да си се возам со велосипед со сестра ми, тоа го правев и во средно и во основно