1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Детско штедење

Дискусија во 'Дете' започната од rainlover, 23 јануари 2011.

1. Camille84

Camille84 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2020
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    836
    Која банка нуди најголеми камати за штедење, не мора да е и детско штедење. Ова што гледам каматите се катастрофа многу ниски, дали има некоја друга алтернатива за штедење/инвестиции, освен приватно здравствено што го знам како опција.

На Снегулк@23 и anita123 им се допаѓа ова.
  2. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Imas investiciski fond....odberi fond stavi parite tamu. A kamatite sekade se niski po bankite. Zivotnoto osiguruvanje ne ti nudi nekoj ne znam kolku pogolem prinos od kamatata za stedenje. Samo fondovite imaat pogolemi prinosi

На CarrieBradshow, tina2018, Снегулк@23 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    3.178
    Допаѓања:
    4.581
    Каков е тој фонд каде може да се добие повеќе инфо?

4. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. prashinka

prashinka Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2021
    Пораки:
    437
    Допаѓања:
    798
    Како си задоволна?

6. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.206
    Може ли некој да ми објасни како функционира детската штедна книшка во Стопанска? Кај нив на сајтот не можев да најдам. Кога можат да се извадат парите, кога ќе наполни 18 години ли? Има ли некоја минимална сума која мора секој месец да се внесува, или кога можеш и колку можеш?

7. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Ти треба извод од детето, лични карти од родителите и нивно присуство во исто време на потпишување на договорот. Ти го напоменувам ова зашто знам каква ти е ситуацијата и не знам дали во твојот случај ќе може само твоја согласност, чисто да бидеш спремна.
    Ти даваат книшка и не мораш одма да ставиш пари. Нема минимален влог, можеш да внесуваш и да вадиш пари кога сакаш. Во случај да ги орочиш парите има некој трошок доколку сакаш порано да ги извадиш. Јас не ги орочив и си функционира како обична трансакциска сметка.

На tina2018, Снегулк@23, CareTee и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.563
    Ау ова во Стопанска банка многу сложено го направиле...
    @nevermet18 Види во Комерцијална банка. Кога бев дете мајка ми сама ми отвори детска штедна книшка. Немаше вакви глупости како што кажува Јана за во Стопанска банка.

На dromka, tina2018, Снегулк@23 и 3 други им се допаѓа ова.
  9. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.206
    Нема проблем за тоа, само јас се водам кај него во извод. :) До сега никаде ми немаат побарано уште еден родител. :D
    Значи само си ги чувам таму? А се плаќа нешто плус трошкови за одржување на сметка? Исто е зс деца и за возрасни? Оти на татко ми за штедната му зимаат месечно околу 300 ден (не ме фаќај точно за збор) за одржување.

На Снегулк@23 и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  10. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    2.931
    За Стопанска не знам, ама за Тутунска и Комерцијална знам дека немаш никакви трошоци, можиш да орочиш пари на 1, 2, 5 ... години, на колку сакаш. Ако ги извадиш пред време не добиваш камата само. Ама не игра улога зошто и онака каматите секаде се мали. И не мора да бидат присутни двата родители, доволно е еден полномошник за малолетно дете.
    Горе долу во секоја банка е исто. Не можи на орочени пари да имаш трошоци.
    За одржување земаат за трансакциска сметка, не за штедна книшка.

На dromka, tina2018, Снегулк@23 и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Мислам дека не се плаќа ништо, бар досега немам приметено да ми повлекле пари освен еднаш кога подигнав пари и ми земаа 20 денари. Исто не ми се свиѓа што само ние можеме да му ставаме пари, пример мајка ми сакаше секој месец да му уплаќа одредена сума ама мораме тројцата (јас, маж ми и мајка ми) да идеме заедно во банка и да дадеме согласност.

@cresa-jagoda И мајка ми пред 20 години и отвори штедна книшка на сестра ми сама, без татко ми. Сега за моето дете бараа двајцата да сме, може ново правило е.

На tina2018 и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  12. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.342
    На Комерцијална не се плаќа ништо за одржување штедна книшка. Јас кога си ја присвоив после 18г штедната книшка, не видов на двајцата дека стојат имињата, мислам само татко ми ја имал отворено таа детска штедна книшка, на него се водела до тогаш, како што видов така пишуваше, така да не верувам да мора секаде двајца да се малтретираат и потпишуваат за едно отварање книшка. Евентуално нешто ново да е измислено ова, но мислам дури и да вовеле вакво нешто да мора двајцата да се потпишат, тебе не би требало да ти бараат два потписи за отварање книшка, нема логика во овој случај.

На dromka, cresa-jagoda и nevermet18 им се допаѓа ова.
  13. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    @nevermet18 vo komercijalna dovolno e 1 roditel so izvod od maticno-orginal i licna karta. Vo slucaj da treba i vtoriot da se ovlasti mora da dojde i veke ovlasteniot roditel taka da nemas opasnost da dojde so izvodot da gi izvadi parite i da e pisan tamu(a ne e sto e uste posigurno). Orocuvas na kolku sakas i stavas vadis kako sakas. Akp vadis pred vreme za taa suma sto e izvadena ne dobivas kamata,ostanatite pari so prodolzuvaat da se oroceni. I moze bilo koj da stava pari treba samo da ja ima kniskata so nego(baba dedo tetki strinki komsii nejse)

На tina2018, JoyJoy, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.903
    Допаѓања:
    7.633
    Веројатно има опција бидејќи ние така побаравме, на отварање сметка заедно бевме (бев јас па трчав дома за да оди одма маж ми) и сега може само едниот да става. За вадење мислам дека треба согласност од двајцата.

15. glisa

glisa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    217
    Допаѓања:
    157
    Jas imam stedna knishka uste otkako e rodena, i od site rodendeni, praznici ili koga beshe bebe i od bilo koj povod nemam troseni nejzini pari, celo vreme mu gi stavam vo knisha, vo NLB i ja nemam napraveno da zemam kamati nesakam da zemam ni da davam nikakvi kamati, ne sakam da davam poklon na moeto dete kade sto ima i kamati, gi cuvam vo banka kolku da ne mi se doma ...

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    5.112
    Да ми препорачате детско штедење, банка, услови, да можам да ставам кога сакам и колку сакам. Фала

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    3.178
    Допаѓања:
    4.581
    Халк банка

На Lady*Bug му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    3.178
    Допаѓања:
    4.581
    Screenshot_20220709-122912_Facebook.jpg моментално имаат промоција

На dromka и IRBBB им се допаѓа ова.
  19. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.656
    Претходно каматната стапка беше 1.7% на годишно ниво за орочување на 60 месеци. Барем пред 1 година беше така.
    Во секој случај, најповолни услови за детско штедење од сите банки имаат.

На nevermet18 и Снегулк@23 им се допаѓа ова.
  20. CarrieBradshow

CarrieBradshow Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2020
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    385
    Најпаметно. Било кое осигурително друштво/брокери можат да објаснат кои се условите за штедење, каде што каматите се доста поголеми за разлика од банкиве.