Која банка нуди најголеми камати за штедење, не мора да е и детско штедење. Ова што гледам каматите се катастрофа многу ниски, дали има некоја друга алтернатива за штедење/инвестиции, освен приватно здравствено што го знам како опција.
Imas investiciski fond....odberi fond stavi parite tamu. A kamatite sekade se niski po bankite. Zivotnoto osiguruvanje ne ti nudi nekoj ne znam kolku pogolem prinos od kamatata za stedenje. Samo fondovite imaat pogolemi prinosi
Може ли некој да ми објасни како функционира детската штедна книшка во Стопанска? Кај нив на сајтот не можев да најдам. Кога можат да се извадат парите, кога ќе наполни 18 години ли? Има ли некоја минимална сума која мора секој месец да се внесува, или кога можеш и колку можеш?
Ти треба извод од детето, лични карти од родителите и нивно присуство во исто време на потпишување на договорот. Ти го напоменувам ова зашто знам каква ти е ситуацијата и не знам дали во твојот случај ќе може само твоја согласност, чисто да бидеш спремна. Ти даваат книшка и не мораш одма да ставиш пари. Нема минимален влог, можеш да внесуваш и да вадиш пари кога сакаш. Во случај да ги орочиш парите има некој трошок доколку сакаш порано да ги извадиш. Јас не ги орочив и си функционира како обична трансакциска сметка.
Ау ова во Стопанска банка многу сложено го направиле... @nevermet18 Види во Комерцијална банка. Кога бев дете мајка ми сама ми отвори детска штедна книшка. Немаше вакви глупости како што кажува Јана за во Стопанска банка.
Нема проблем за тоа, само јас се водам кај него во извод. До сега никаде ми немаат побарано уште еден родител. Значи само си ги чувам таму? А се плаќа нешто плус трошкови за одржување на сметка? Исто е зс деца и за возрасни? Оти на татко ми за штедната му зимаат месечно околу 300 ден (не ме фаќај точно за збор) за одржување.
За Стопанска не знам, ама за Тутунска и Комерцијална знам дека немаш никакви трошоци, можиш да орочиш пари на 1, 2, 5 ... години, на колку сакаш. Ако ги извадиш пред време не добиваш камата само. Ама не игра улога зошто и онака каматите секаде се мали. И не мора да бидат присутни двата родители, доволно е еден полномошник за малолетно дете. Горе долу во секоја банка е исто. Не можи на орочени пари да имаш трошоци. За одржување земаат за трансакциска сметка, не за штедна книшка.
Мислам дека не се плаќа ништо, бар досега немам приметено да ми повлекле пари освен еднаш кога подигнав пари и ми земаа 20 денари. Исто не ми се свиѓа што само ние можеме да му ставаме пари, пример мајка ми сакаше секој месец да му уплаќа одредена сума ама мораме тројцата (јас, маж ми и мајка ми) да идеме заедно во банка и да дадеме согласност. @cresa-jagoda И мајка ми пред 20 години и отвори штедна книшка на сестра ми сама, без татко ми. Сега за моето дете бараа двајцата да сме, може ново правило е.
На Комерцијална не се плаќа ништо за одржување штедна книшка. Јас кога си ја присвоив после 18г штедната книшка, не видов на двајцата дека стојат имињата, мислам само татко ми ја имал отворено таа детска штедна книшка, на него се водела до тогаш, како што видов така пишуваше, така да не верувам да мора секаде двајца да се малтретираат и потпишуваат за едно отварање книшка. Евентуално нешто ново да е измислено ова, но мислам дури и да вовеле вакво нешто да мора двајцата да се потпишат, тебе не би требало да ти бараат два потписи за отварање книшка, нема логика во овој случај.
@nevermet18 vo komercijalna dovolno e 1 roditel so izvod od maticno-orginal i licna karta. Vo slucaj da treba i vtoriot da se ovlasti mora da dojde i veke ovlasteniot roditel taka da nemas opasnost da dojde so izvodot da gi izvadi parite i da e pisan tamu(a ne e sto e uste posigurno). Orocuvas na kolku sakas i stavas vadis kako sakas. Akp vadis pred vreme za taa suma sto e izvadena ne dobivas kamata,ostanatite pari so prodolzuvaat da se oroceni. I moze bilo koj da stava pari treba samo da ja ima kniskata so nego(baba dedo tetki strinki komsii nejse)
Веројатно има опција бидејќи ние така побаравме, на отварање сметка заедно бевме (бев јас па трчав дома за да оди одма маж ми) и сега може само едниот да става. За вадење мислам дека треба согласност од двајцата.
Jas imam stedna knishka uste otkako e rodena, i od site rodendeni, praznici ili koga beshe bebe i od bilo koj povod nemam troseni nejzini pari, celo vreme mu gi stavam vo knisha, vo NLB i ja nemam napraveno da zemam kamati nesakam da zemam ni da davam nikakvi kamati, ne sakam da davam poklon na moeto dete kade sto ima i kamati, gi cuvam vo banka kolku da ne mi se doma ...
Претходно каматната стапка беше 1.7% на годишно ниво за орочување на 60 месеци. Барем пред 1 година беше така. Во секој случај, најповолни услови за детско штедење од сите банки имаат.
Најпаметно. Било кое осигурително друштво/брокери можат да објаснат кои се условите за штедење, каде што каматите се доста поголеми за разлика од банкиве.