Воопшто не е безвеза муабет . Имаш опција дома, сеф во банка или може да ти чуваат фирмиве што продаваат имаат и таква опција. Ама ти не замислувај дека луѓево редат прачки од злато во сеф или дома . Можда има и такви незнам.
Како е процедура за сеф во банка? Мене многу ми се и обетки и ланчиња што не ги носам што чувам дома.
Еве на пример од Комерцијална банка, имаш и во другите банки можност https://www.kb.com.mk/sefovi.nspx
Ne napraivme polisa za malata, malku dobivka prognoziraat. Vlozivme vo klasicen investiciski fond i obvrznici
Imas kb publikum zlaten fond...sea e padnato dobro vreme e za kupuvanje. Ama ovie raboti mora da gi sledis za da reagiras soodvetno,ne e uplati i zaboravi gi. Ako sakas taka obvrznici na primaren pazar super kupon imaat i se na 10-15 god. Rizik e drzavata da propadne za da ne dobies pari. Kuponot ti go isplaka sekoja godina, a na kraj i vlozenoto.mozes i da gi prodades ako ti treba kes ama togas prasanje e za koja cena ke ima kupuvac
Моментално кој е најпаметниот начин на инвестирање? Се мислам помеѓу златна монета или инвестирање, но не знам што/како/каде, да не е нешто сомнително. Вака знам злато пред мене е нема каде да оди
Си гледам таму, гледам расте секој ден, и од утрово е пораснато. Парите што ги испланирав нема да ми стигнат додека да купам ако почекам Во план сум да земам деновиве секако
Можеш, како што гледам, само ме интересира данок дали се плаќа на истото. Знам дека е ослободено за нив, но не знам дали и за нас
Цената беше убава летово кога трошеа сите пари по одмори, сега до НГ ќе оди нагоре само. Ама ти тоа треба да го гледаш како заборавени пари минимум следни 5 год. Откупот оди по цена на берза за инвестициско злато, данок немаш. Кога го купуваш оди по цена на берза плус маржа. Оваа фирма што ти ја посочив откупуваат без проблем, за разлика од УНИ банка каде маржата е превисока и не вршат откуп.
Ако мислиш да вртиш пари на краток рок со злато откажи се, освен ако немаш капитал за многу големи количини. На долг рок изминативе 20 год оди само нагоре. Пред 5 год злато грам било 30 евра , сега оди до 60, затоа велам тоа се пари кои се забораваат најмалку 5 години. Купуваш плочка,ставаш во сеф и забораваш дека постои. Може и на долг рок да падне, но тоа не се случило до сега, е сега дали ќе се случи во иднина никој не може да гарантира. Секоја инвестиција е ризик.
Здраво.. дали некој би сакал да ми објасни како оди процедурата со штедна книшка, кога би отворила на комерцијална банка да речеме секој месец да штедам по 3 илјади денари, какви опции има колку години можеш да штедиш, дали можеш да ги подигнеш парите кога сакаш и во врска со каматава, банката на нас ни исплаќа камата или ни зимаат дел од парите кои ги штедиме како камата?
Можеш да отвориш штедна книшка (претпоставувам на име на дете прашуваш бидејќи е таа темата). Може да ставиш одредена сума на средства денари или девизи. Тоа се две различни сметки. Ако ги оставиш отворени/не орочени, може без последици кога сакаш да вадиш, ставаш пари, не добиваш или не губиш ништо. Доколку ги орочиш на одреден период, на годишно ниво банката тебе ти плаќа камата, за твоите пари со кои таа располага. Каматите не знам колкави се сега, последно беа ниски. https://www.kb.com.mk/ververicka.nspx
Jas za decata stedam vo investiciski fond WVP i sum prezadovolna so kamati duri i dobivka veke imam na nivnite sredstva i zivotno osiguruvanje imame i jas i soprugot i sme prezadovolni korektni vo sve. Dodeka vi treba informacii poveke slobodno pisete mi kje vi dadam najdobro resenie za vas i semejstvoto spored vasite moznosti