1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дефектологија на Филозофски

Дискусија во 'Образование' започната од i-v-i, 17 август 2010.

1. dipsy

dipsy Активен член

Се зачлени на:
    20 јули 2013
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    0
    не мора биологија да го избереш за интерен може информатија, социологија, филозофија и незнам кој дриги беа, но сепак имаш доста избор.
    Инаку чисто да ве информирам јас не се запишф дефектолкогија, добро размислив па се зпапишав на ФИНКИ :)

2. AM1

AM1 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2013
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Здраво сакам да ве прашам дали има начин во вториот уписен рок да се избери дефектологија, бидејќи на електронското пријавување дефектологија не е понудено како опција? :(

3. gingerchild

gingerchild Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2011
    Пораки:
    1.495
    Допаѓања:
    4.994
    ^ Нема слободни места во дефектологија за втор уписен рок.

4. gingerchild

Се зачлени на:
    19 август 2011
    Пораки:
    1.495
    Допаѓања:
    4.994
    Какво искуство имате со Јачова? Знаковен јазик ќе ми предава у втор семестар, а одбрав и изборен логопедија од неа. :)

И Чичевска-Јованова исто, да? :D

5. Brilijant

Brilijant Нов член

Се зачлени на:
    13 ноември 2013
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    епа тука некаде сум кога е време полека да одлучам каде ќе се запишам.некако интересно ми звучи дефектологија.ме интересира,колкав е бројот на студенти таму,кои предмети ги има и дали има многу тежок материјал? ве замнолувам за некое искуство и совет доколку можете...поздрав :)

6. gingerchild

Се зачлени на:
    19 август 2011
    Пораки:
    1.495
    Допаѓања:
    4.994
    Од моето досегашно искуство на факултетов, бидејќи сум прва година, можам само дека факултетот си бара живци, трпение, и многу внимание. Учење значи. Во прва година, поконкретно во првиот семестар имаш предмети кои се повеќе медицински насочени ( Хумана Генетика, Физиологија со функционална анатомија, Медицински основи на инвалидност (овој во II семестар)), кои самите по себе си носат некоја тежина, а богами и литературата која ја имаме и се тоа.. ќе видиш, не сакам да те разочарувам во оваа област,ама си треба особено учење на овие предмети иако јас сметам дека се непотребни во толкави размери.

Имате вежби по институциите, да се запознаете со луѓето со кои работите. Треба умот и срцето да ти се отворени, навистина искрено да го прифатиш факултетот, струката во целина, што всушност е и најубавото нешто што може да се случи, нели, да се трудиш за нешто што навистина сакаш да го работиш :). Многу студенти поради медицинскиве предмети и нивната тежина се откажуваат, попуштаат, не се ни обидуваат да седнат да учат и да ги положат, така да, ќе налеташ на такви што конкретно ќе ти кажат оти професорот кој ги предава си е многу принципиелен, строг, не се полага лесно кај него, заглавуваш и слично, ама јас ти предлагам да не ги слушаш другите, не дека нема вистина во тоа дека предметиве се поспецифични, ама да не си ставаш на ум дека ако никој не ги положи нема ни ти. :)
    Воглавно, другите предмети се значително поедноставни од овие, знам дека кој и да прашаш за овие предмети прво ќе ти збори и за тоа колку се тешки, затоа и ти ги спомнувам ;) . Мене досега најголем впечаток ми има оставено проф.Киткањ (предава основи на Дефектологија), неговиот принцип на предавање, колоквиумите, се` комплетно. Мислам дека тој човек најмногу ме има мотивирано уште повеќе да го засакам факултетот.
    Значи, ако имаш желба, ако си упорна, се` ќе биде. Дефектологија е благородна професија која бара многу трпение, многу знаење, многу посвета, и ако си подготвена одговорно да работиш на тоа мислам дека ќе немаш проблем.

На anamarija..xD му/ѝ се допаѓа ова.
  7. kim.k

kim.k Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    1.724
    Допаѓања:
    14.467
    може некој што е на овој смер да ми пише лп? :)

8. Black-Beauty

Black-Beauty Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2014
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    43
    Да не има некој што се запиша на Дефектологија?

На Elen4 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Tanya19

Tanya19 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 октомври 2013
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    5
    јас

На Elen4 и Black-Beauty им се допаѓа ова.
  10. Elen4

Elen4 Нов член

Се зачлени на:
    1 јули 2014
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    2
    И јас се запишав на Филозовски- Дефектологија,ајде во лп пишете да видиме со кого ке бидеме колеги ;) да се запознаеме.

На Tanya19 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. frose1

frose1 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    35
    Некој да ми каже за предметот дислексија и дисграфија ?? Кој професор предава се полага усно или писмено....

12. Рекет987

Рекет987 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2015
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Сакав да ја проверам активноста на форумов и да добијам одговор и да расчистам една дилема.Бидејќи сум заинтересирана за запишување на дефектологија на филозофски.Сакам да ги разгледам сите алтернативи пред да донесам конечна одлука.Некој студент на дефектологија или дефектолог?

13. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.641
    Допаѓања:
    6.468
    Прва година сум на Филозофски, ама зошто го утнав смерот сакам да се префрлам на дефектологија. Знае некој како оди таа работа за префрлање? Кога и каде треба да поднесам молба?

Инаку, откако посетував пракса во училиште за деца со посебни потреби, уште толку го засакав овој смер а дечињата ми се најмили, полни со безрезервна љубов за секого. :)

14. mynameislove

mynameislove Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2013
    Пораки:
    1.480
    Допаѓања:
    12.626
    Prasaj na sluzbata za studentski prasanja ke ti objasnat se. Molba pretpostavuvam treba do dekanot, ima studenti koi se prefrlaat taka da moze. A za decinjata stvarno e taka ako toa go sakas te ispolnuva. :)

На blueeparadise му/ѝ се допаѓа ова.
  15. SweetAna

SweetAna Активен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    16
    Некој да ми објасни подетално за дефектологија?

16. DamnGirl98

DamnGirl98 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2015
    Пораки:
    100
    Допаѓања:
    382
    Да каже некој мислење за предметот невропсихологија втор семестар? Некои велат се полагало комисиски затоа што професорката била странство а други кажуваат дека тоа не е точно...

17. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.641
    Допаѓања:
    6.468
    Таа па изгледа цел живот е во странство. :D Инаку јас го имав одбрано предметов во прва година, нас на мејл ни прати што треба да се учи, учебникот мене ми беше доста интересен, имаше за аутизам, Алцхајмер, Паркинсонова болест, проблеми со говорење/пишување... Инаку се полага во Клиника за неврологија, мене и другар ми не седна во ординацијата нејзина најверојатно, сами не остави буквално, тестот беше на заокружување и некои на дополнување и после тоа во нејзин кабинет те испрашува усно, мене за неколку прашања 10ка ми стави. Исконтактирајте со неа на мејл, прашајте ја што како во врска со материјалите и полагањето. :)

На DamnGirl98 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Alcon

Alcon Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2017
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    8
    Не ти препорачувам, сите колеги што го полагале се жалат, ако ти е за знаењето најмногу, голем дел од информациите ги имаш и по Медицински основи на инвалидност, така да... :|

19. pamelche

pamelche Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.437
    Допаѓања:
    17.075
    Колку студенти примаат годишно?
    Некој ми спомна 20 само како бројка, не ми објасни дали 20 со 20 или 10 со 10.
    Ако е 20 со 20 имам некоја надеж, инаку не.

20. mynameislove

mynameislove Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2013
    Пораки:
    1.480
    Допаѓања:
    12.626
    Ne se sekiraj primaat i toa okolu 50 godisno mislam. Nie bevme 100, pa ja namalija kvotata na 50, a kolku so kolku drzavna/privatna ne bi znaela. No imas golemi sansi :)

На pamelche му/ѝ се допаѓа ова.