Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.018
    Мислам дека еднаш го "преќуте"одговорот на ова прашање...
    Најдобронамерен ми е коментаров, те молам не ме сфаќај погрешно, ама може сака да го зачува градот или името на градинката за себе.

На cresa-jagoda, mariz, augustd и 2 други им се допаѓа ова.
  2. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.296
    Апсолутно е небитно име на градинка и град, кога во цела држава исто стојат работите.

На cresa-jagoda, Vennera.aa, victoria и 2 други им се допаѓа ова.
  3. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.041
    Допаѓања:
    154.331
    Во понеделник ќе ја носам прв пат, душа ми се стега. Кога ќе ја прашам вика дека сака да оди ама знам дека нема да биде така лесно сепак е мала иако збори како навиена, пак не е свесна фека ќе ја оставам и ќе излезам иако и го објаснувам тоа. А тамам почна да не плаче кога одам на работа сабајле и ме испраќа со гушкање и мавтање.
    Него се мислам како да направам. Не можам богзнае колку да одам покадно на работа освен 1 саат. Се мислам да ја однесам накај 7:30 да ја зрмам во 8 да ја вратам дома па да терам на работа. Да не е рано многу 7:30 за прв ден? Или поарно додека не се собрани сите??

4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.933
    Допаѓања:
    110.267
    Џабе сум јас презадоволна од градинка кога постојат родители кои носат болни деца во градинка. Однесов здраво дете, чисти брисеви и уредна кс во понеделникот, вчера растечен нос, денес температура и црвено грло. Немаме свест и совест! А тек е почеток, не сакам да размислувам за тоа како ќе биде тек.

На cresa-jagoda, karak, TutiFuti и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. kelebeim***

kelebeim*** Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.336
    @M&M Kako ti odgovara so rabotata, taka pravi. Pola saat plus minus ne menuva.
    Inaku eve primer mene mi rekoa podocna da go nosam, deka pomal, prvi denovi i demek prvo da gi soberele postarive deca ili tie sto odat podolgo, pa posle moevo za da Im obrnat vnimanie. Moze pa i taka e podobro da ja izbegnes guzvata.
    Zena ne ti ja cuvase tebe malata? Moze imam propusten nekoj post :) Kolku napravivte sega?
    Ajde so lesno, se ke bide

Последна измена: 8 септември 2017
  6. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.282
    Допаѓања:
    226.789
    nosat prazni brisevi za negativni rezultati. idioti!!! mnogu se iznervirav koga mi go kazaa ova. nit da znaat nit da lechat.

7. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.041
    Допаѓања:
    154.331
    Деца во градинка се разболуваат и тоа е тоа. Може немало до вчера ништо или имало негативни брисеви пред 1 недела па потоа закачило бактерија а немало симптоми. И што, ќе зимаш брисеви секој месец, на секоја бактерија дури и ако се смета за релативно нормална флора и не покажува симптоми ќе даваш антобиотик за да ја исчистиш? Ај полабаво малку, не е секогаш до родителите, сигурно дете со температура нема да го фати за рака и да го однесе во градинка.
    Пред некоја година по преглед од докторката во градинка на сите деца што имаа малку црвено грло им нагласија да се земат брисеви меѓу кои и син ми. Покажа позитивен (а немаше симптоми) му дадов антибиотик го оставив дома 2 недели и кога ја прашав докторката дали да правиме контролни ми рече *не бркајте чисти брисеви кај деца што одат во градинка и школо, битно е дали има симптоми или не, бактерии носиме сите*.
    Да и мене ми е страв и тоа премногу од разболувања посебно после престојот во болница пролетта (а уште не ни одеше во градинка) ама едноставно што и да правиме не можеме потполно да ги заштитиме.

На JuLleE, green.eyes, Bridget и 8 други им се допаѓа ова.
  8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.084
    Допаѓања:
    328.619
    мојата не оди во градинка па од денес кива ко луда и носот и тече без прекин.Промена на клима,температурни разлики,неминовно е дете да се разболи во есенски период.

како да вашето е чисто ко солза и неможе другите да ги разболи ами затоа другите можат него да го разболат.

На Nikita7, JuLleE, green.eyes и 14 други им се допаѓа ова.
  9. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.296
    Рано е. Подобро да се повеќе деца, а повеќето ги носат околу 8 дека до 8:30 е појадокот. Да види што и како. Ако не плаче дека е поголема, можеш и да ја оставиш да доручкува.Одлуката си е твоја. Со лесно само, се ќе биде.

На M&M му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.715
    За да се разболи, доволно е да биде во просторија со личност која го има вирусот или бактеријата, може тоа да се слуши во шопинг центар, а може и некој дома да ја донесе "болеста".

Во карантин не можеш да се ставиш ниту себе, ниту детето. Т.е. можеш, ама знаеш и самата дека тоа би значело контакт само со тебе и маж ти, под услов вие да не одите на работа и да немате контакт со никој од надвор. Можеби вирусот или бактеријата си му ги пренела ти, маж ти, некој од домашните, нема начин да се утврди.

На JuLleE, cresa-jagoda, Elen4e_sonce и 2 други им се допаѓа ова.
  11. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.790
    Допаѓања:
    323.763
    Девојки мој совет за дечињата кои почнавте да ги носите во градинка:
    Вакцинирајте си ги децата од стрептокока.
    Вакцината ја нема во слободна продажба.Се оди кај матичната,ќе и кажете дека сакате таква вакцина,таа "требува" и штом ќе стаса во амбулантата ќе Ви јави (едно 2-3 недели).
    Детето треба да е сосема здраво,па ни растечен нос да нема.Тоа е условот да ја прими.
    Вакцината се прима наеднаш или во две дози (во зависност од возраста и тежината на детето).
    После вакцина Т или други појави немА.

Стрептококата лесно се фаќа во градинка а ептен тешко се лечи.

Овој совет го примив од докт.Венера (во Букурешт).
    Малото ја прими на 8 и 10 месеци.
    Фала му на Бога, сериозно не се разболе до сега,прележа само рота и сипаници фатени од градинка.

Во градинка настојуваат воспитачките да не се примаат болни деца,ама за жал родителите ги носат со растечен нос.
    Колку пати чиста ќе ја пратам во понеделник,во 16 часот ја земам со солзи-мрсули.

На cresa-jagoda, Kitten, ivana877 и 3 други им се допаѓа ова.
  12. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.282
    Допаѓања:
    226.789
    od kade ja nabavuvaat vakcinata, chivo proizvodstvo e?

13. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.790
    Допаѓања:
    323.763
    Незнам.

А и не сум стручна да давам оцена.
    Ама на др.Венера и верувам:)

На cresa-jagoda и LiliBoz им се допаѓа ова.
  14. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.282
    Допаѓања:
    226.789
    bash kje spomnam vo ponedelnik. fala ti.

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  15. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.041
    Допаѓања:
    154.331
    Јас планирам да ја вакцинирам може требаше до сега веќе да го завршам тоа. Оријатели ја вакцинираа малата и од тогаш многу поретко се разболува, а и педијатри ја препорачуваат

На cresa-jagoda и referentka им се допаѓа ова.
  16. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.785
    Допаѓања:
    141.957
    Мојата 2 дена одеше у градинка. Вториот ден вечерта со повраќање следниот темп и пролив...у меѓувреме падна од кревет па заради повраќање бевме и на смимање на глава...

Нејзе и помина малце јас качив 39 а после мене маж ми. Не кутна ептен од кревет не можевме да станеме а никој до нас барем за вода а мора и дете да се гледа. И сите на боледување...

Се опоравивме и решивме маж ми да работи од дома неколку месеци оти вака никој не работеше а сите болни. Сега баба и ја чува и да е жива и здрава и мислам добро им оди. У градинка на 3 години ќе почне. Барем така планираме.

Мајка ми ме убедува дека мора да се разболува и да стекне имунитет, дека мора да научи дека има обврски дека треба да се социјализира...

Ама некако мислам дека ќе научи се тоа и покасно.

Јас исто знам и за вакцина за рота кај нас ја нема а во странство била задолжителна. Еден период болница беше полна од рота па се уплашив. Понатаму пред градинка ќе ја барам.

Една др ми рече дека мора да се поминат сите вируси ако не во градинка тогаш во школо и подобро сега... јас сум паничар ептен.

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  17. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.041
    Допаѓања:
    154.331
    Дефинитивно е најдобро од 3г. Јас големиот до 3 го чував дома и после релативно ретко се разболуваше. Малава се решив од 2г бидејќи има постар брат што и влечка вируси и бактерии од школо ама во секој случај ќе пробам и ако почне многу да се разболува може ќе направам поголема пауза па ќе видам понатака.

18. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.872
    Допаѓања:
    28.580
    Не станува збор за улизнување, станува збор за трпеливост, толеранција и култура! Првите денови од септември ни за воспитуавчикте не се најдобри, плачат 15 деца во хор, кое попрво да го смират и на кое да му се посветат?! Затоа велам дека си сака малку почовечен пристат и трпеливост, барем во повеќето случаи мене ова ми пали и го кажувам како совет. Јас најпрвин би пробала со воспитувачкта да најдам компромис и разбирање, би и ставила на знаење дека и верувам НО очекувам од нејзе малку повеќе да се потруди околу детето. Најчесто им пристапувам со ,,ќе може ли, ќе сакате ли, ќе биде ли проблем ако,, ЗНАМ дека не морам вака ама кога културно замолуваш тогаш потешко одбиваат. И не, не мислам дека се улизнувам туку сметам дека само културно и трпеливо се испонашувам!

Велиш тие се таму за тие деца и ним им е тоа работа, а и сама знаеш дека во нашава МК во предност си кога ја познаваш воспитувачката, иако за сите деца е она таму!
    Јас се надевам дека твојата малечка ќе се навике, и дека со воспитувачката ќе најдете заедничко решение како да и помогнете на малата побрзо да се адаптира!

На cresa-jagoda и azelea им се допаѓа ова.
  19. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.296
    Спомнав ли дека беа 4деца првите дена кај неа, дека е нова? Значи 4,не 15.
    Јас имав 3дена човечен пристап, добив истрауматизирано дете. Знаеш ли зошто? Затоа што е чувано со сила, да плаче 3 часа, хрането додека не може да се смири од плачење. Не зборувам за тригодишно дете за кое и сама ќе го прашаш што и како и ќе ти каже, туку за дете од една година. И не е во ред прв ден една воспитувачка, а втор ден друга партиски пикната без ден школо и стаж.
    За МЕНЕ се направи отстапка да тргне детето во поголемата група јасли, но јас не сакам, затоа што таму сите деца одат, а мојата тек проодува. Ама ако сакам можам директно таму да ја пратам.
    А човечки однос со некој кој што ти вика дека детето ти е разгалено и ништо нема да биде од толку плачење, само почисти бели дробови, мало морген.
    Но, секако не можеш да сфатиш, бидејќи твоето почна покасно на градинка, а не се уште непроодено. Тоа е разликата.
    Јас можам да ја запишам и во приватна, ама сакам третман како сите деца, а не да седи во занимални и да гледа цртани.
    Затоа, @snegulkata не си во ситуација да мудруваш оти ќерка ти ќе дојде дома и ќе ти каже дали јадела, пиела, спиела, играла, додека моето ќе плаче и ќе се буди навечер и јас само ќе се нервирам.

На TheSecret, joy1, M&M и 2 други им се допаѓа ова.
  20. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.872
    Допаѓања:
    28.580
    :) Не ти мудрувам баш на тебе која секако најмногу знаеш, туку кажувам дека и родителите не секогаш се трпеливи и разбирливи кога се во прашање воспитувачките па трчат кај директорите како да директорката ќе им го чува детето!
    Ќе ти пишав уште нешто, ама ај гледам малце понервозна си па да не си кинеш нервите непотребно!
    Инаку да, се сложувам дека во предност е кога дете ќе тргне на 3 години и затоа не тргна мојата порано!
    Ако си во можност одлагај и ти, ем детето нема да ти плаче ем нема да се кареш со воспитувачките, или пак почекајте до октомври кога страшното ќе мине! Ама и што јас ти кажувам добронамерно како да правиш кога ти и онака се си знаеш!
    Убав ден :hug: !

На azelea и irenna им се допаѓа ова.