Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    3.943
    Ќе дојде нагла промена, нормално, само ќе се прилагодува пак како на почеток.

2. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.361
    Допаѓања:
    18.565
    Јас го префрлив од јасли во прва мала. Префрлувањето беше во септември,многу брзо се прилагоди,првата недела седеше до спиење,после и со спиење си остана. игра улога и возраста,и периодот и учителките.

3. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.223
    Допаѓања:
    27.813
    Стално има моно, само не се дијагностицира често зошто лесно проаѓа кај маливе. Инаку над 80% од возрасните имаат прележано мононуклеоза така што, тоа е и доказ дека отсекогаш се поминувала на нога на мала возраст.

Како со повозрасен така потешко се проаѓа мононуклеоза, а генерално сите ќе се заразат у текот на животот.

На IRBBB и Panovic им се допаѓа ова.
  4. Panovic

Panovic Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2020
    Пораки:
    371
    Допаѓања:
    553
    Многу кренаа паника кај нас во градинкава, па некако стресно ја доживеав мононуклеозава затоа и тука пишав.
    Ти благодарам Кукличка за одговоров ме смири:hug:

5. srce-9

srce-9 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2012
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    1.156
    Мајки ајде ќе ве замолам за совет
    Ќерка ми е 4 ипол години и оди во градинката што ја имае кај нас од 7 30 до 12 часот.
    Лани имавме проблем со адаптација но некако успеавме и немаше проблем . Оваа година почна со плачки наутро и лутење а штом отиде таму друго дете.
    Ја носи сопругот кога е втора смена а кога сме прва баба и. Наутро плаче, неможе да ја облече ниту коса да и врзе , ја тера да ја носи во раце исто и за назад . Или аконја однесе татко и како што е случај денеска а да ја земе баба и вришти од градинка до дома и цело време плаче и го бара татко и па мене, не јаде.
    Јас незнам како да постапам се утепавме од зборење и пак исто и полошо . А поголема е, од годинка ја чуваат а вака да прави незнам.... многу ми е тешко и се нервирам ;(

6. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.223
    Допаѓања:
    27.813
    Големиот прележа на 2години.Треба внимавање да не скокаат, да не се уморуваат и витамини плус се пијат. Генерално лесно проаѓаат малите

На Panovic му/ѝ се допаѓа ова.
  7. TinnaMinna

TinnaMinna Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2022
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    525
    Некоја мајка од Гостивар дали има да ја прашам нешто за во градинка?

8. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.223
    Допаѓања:
    27.813
    Зборува? Седни ја на земја со role play кажувајќи ги децата, па учителките кој што правел (божемски) и ќе продолжи она да ти кажува што се случува зошто плаче.
    Ако ја земате ос градинка смирена значи дека и е ок, има деца до крај што плачат на оставање.

На srce-9 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. skn123

skn123 Активен член

Се зачлени на:
    19 април 2023
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Мајки какво искуство имате со државните градинки во Кисела Вода, Расадник? Како изгледа еден ден на бебињата во јасли?

Дали за 3м бебе треба уште сега да се поднесат документи за да биде на список? Дали може да почне да оди во градинка околу мај/јуни или мора да се чека до септември?

Ви благодарам

10. Orange96

Orange96 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2020
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    103
    Zdravo mamicki detenceto mi fati koksaki virus od gradinka, megjutoa nafrlan e vo ustata I mnogu go boli. Dali I'ma nekoj sto pominal niz istoto I sto moze da se macka

11. A.V.S 91

A.V.S 91 Активен член

Се зачлени на:
    3 јули 2023
    Пораки:
    173
    Допаѓања:
    93
    Колку што ја следам групава, никој никогаш не одговорил на прашањето "Споделете искуство за хх градинка, како изгледа дневниот престој"? Не ми е јасно зошто е така. Син ми ќе тргне во јасли во Февруари и ќе ти пишам како сме задоволни :)

На princess5 и kozuf им се допаѓа ова.
  12. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.444
    Допаѓања:
    5.404
    Sto konkretno ve interesira opsto prestojot vo gradinka e ist site rabotat po programa od mtsp
    Od 8:30-9:00 pojadok
    09-10:00 prva aktivnost
    Pauza za prva uzinka 10;00-10;30
    Vtora aktivnost od 10:30-11:30
    Rucek spienje stanuvanje igranje i doma
    Toa e od 2-3 pa nagore
    Decata igraat peat uzivaat....

На A.V.S 91 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. A.V.S 91

A.V.S 91 Активен член

Се зачлени на:
    3 јули 2023
    Пораки:
    173
    Допаѓања:
    93
    Ме интересира програмата за јасли конкретно. Што ако детето не сака да спие/јаде под команда? Кои се правилата и опциите во таков случај? Како оди учење за нужда во нокшир/вц шоља? Или се е индивидуално и по договор со вработените?

14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.171
    Допаѓања:
    107.258
    Не може индивидуалност да бараме во колектив, нажалост тоа е, просторот е тој, ако не спие голема е веројатноста дека ќе ги бараат родителите да ги земат децата. Тие се негователките, 2 се, најчесто е до пладне и една попладне, се среќаваат само околу ручекот и заспивањето а и тогаш се дешава да ги пратат да помагаат некаде. Тоа е. Нас на родителска ни кажаа дека ќе започнат да ги учат на нокширче, со поголемите и понапредните одат и во сала, а кога ќе се стопли и надвор ќе ги носат, сега само вежбаат. Мора да почнат да ги учат зошто следна година ќе одат во делот градинка, тоа е друг влез, друг дел скроз.

На Anaroz1 и A.V.S 91 им се допаѓа ова.
  15. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.444
    Допаѓања:
    5.404
    Vidi jasli se vo sloboden stil zavisno od vozrasta obicno kolektivno spijat posle rucek vo tekot na denot pred rucek i ona vreme za aktivnost malite beninja se vo mrevetce pogolemite igraat na tepison a spie koj koga mu se spie. Obicno posle rucek spijat site pa i da ne spie tie se mali i sekoj ima svoj red. Nisto strasno ke vi objasnat obicno roditelite s eso milion prashalnici no se e taka ok organizirano za se

На Anaroz1 и A.V.S 91 им се допаѓа ова.
  16. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.906
    Допаѓања:
    9.897
    Не програма јасли.
    Јадење, спиење, пресоблакање, кај нас на земја беа, читам тука о во креветче ги држеле негде.
    Ако нејќе да јаде, ќе пројаде за некое време, за спиење сигурно ќе заспие ако е цел ден.
    На нокшир после 2 години.

17. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.904
    Допаѓања:
    116.657
    Нема да сака денес ни утре ни задутре. По задутре ќе види не ќе види ќе сака.
    Како што ти пиша членката погоре нема индивидуалност во колектив.
    Кога ќе јадат сите, ќе јаде и твоето, кога сите ќе спијат ќе спие и твоето. Тоа е.
    Нокшир вц шоља нема во јасли.

На dromka и Anaroz1 им се допаѓа ова.
  18. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.186
    Допаѓања:
    1.699
    Што значи под команда? Ако не спие сигурно ќе ве викнат, нема да чекаат да ги разбуди останатите. Да го молат за јадење нема , ако не јаде нема да јаде до следно јадење, за два три дена ќе пројаде. Најчесто се на под тие што лазат, останатите во игрална или во креветче зависи од простор. Мојава два дена не јадеше а имаше 8 месеци кога почна, да видиш како пројаде третиот ден, се по ред. Умни се децата, родителите драмат. Кај мало дете се вклучува инстинкт за преживување , знаат ако не јадат сега следен оброк ќе треба да чека гладно. Незнам за колкаво дете станува збор ама не очекувајте посебен третман за вашето.

На Anaroz1 и fana им се допаѓа ова.
  19. A.V.S 91

A.V.S 91 Активен член

Се зачлени на:
    3 јули 2023
    Пораки:
    173
    Допаѓања:
    93
    Конечно добивме одговор како изгледа еден ден во јасли. :)
    Ние поднесовме документи кога имаше 2 месеци. За тргнување од таму ќе ти кажат...

20. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Колку порано поднесеш документи, поголема е веројатноста да ти го примат бебето (за трите деца со добиен извод одма аплициравме за прием, зашто во некои општини има листа на чекање и е проблем).
    Јас имам искуство со две градинки (две различни општини) и заклучокот ми е дека зависи од раководството и општо вработените каков ред ќе имаат со децата (иако работат сите по иста програма, не е секаде исто за жал).
    Ако веќе го примат, може да почне од кога ти одговара на тебе, не е задолжително од септември (ниту едно од трите не ми е почнато во септември). Само во пријавата мора да наведеш од кога ти треба да почне бебето на адаптација.
    Инаку, во глобала адаптацијата трае две недели и после си седи цело работно време.
    Прием е најдоцна до 8.30, а ако имаш потреба да го однесеш покасно, пријавуваш обавезно кај негувателките.
    Мени за исхрана има истакнато на врата (доручек, ужинка, ручек и пак ужинка имаат).
    Обично се по две во јасли и заедно се од 12 до 15 (значи заедно фаќаат ручек, спиење и ужинка).
    Е сега, во јасли немаат прошетки, немаат нокшир и одвикнување од пелени, ја имаат само занималната (внатре креветчиња, хранилки, играчки и место за пресоблекување).
    Ден поминат во јасли - јадат, спијат, ги пресоблекуваат, имаат релација креветче - под со играчки.
    Моето дур траеше адаптацијата не сакаше да јаде, така изрази револт дека го оставам (иако го нуделе и со бисквитчиња само колку да касне нешто), иако после тоа фати ред. Спие често по два пати (истиот ред го тера од дома), што значи дека им се посветува внимание и не е ако не јаде ќе го остават гладно и ако не сака да спие ќе седи будно и ќе се мачи (барем во нашата градинка е така). Ниту еднаш не ми се јавиле да ми кажат да си го земам зашто не сака да спие пример (а тешко заспиваат кога имаат ново бебе на адаптација затоа што плаче и ги вознемирува другите бебиња). Ама и тоа трае кратко, па брзо се средува и си тераат со рутината.
    Мислам дека све опфатив и ти помогнав :D

На IRBBB, Anaroz1 и A.V.S 91 им се допаѓа ова.