Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.974
    Допаѓања:
    34.627
    Расадник незнам но јасли тргнавме крај на февруари неполни 9м
    Првите денови го носите на адаптација после 9ч па ќе зголемуваат откако се адаптира го носите од најрано 6и30до 8ч, а за земање најдоцнаа до 16и30 мислам за јасли е...е сеа 8ипол доручек 10ужинка 12 ручеј по ручекот е спиењето па 14-14и30 кога се будат 2ра ужинка... на почеток е во креветче и кога се има можност да лази и во хранилка...
    Откако ќе прооди во повеќе се на под играат и слушаат песнички

Времето за јадење е тоа и најдобро е да горе долу тоа го применувате* и дома за нокширче незнам кога ќе почнат да ги учат... ако несака да спие ќе ве бараат да го земете по ручекот (по 12ч)

Последна измена: 4 декември 2024
    На Malesia и A.V.S 91 им се допаѓа ова.
  2. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.775
    Допаѓања:
    27.392
    Ќе пратам апдејт ајде :D

На Bubce38 и sani99 им се допаѓа ова.
  3. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.358
    Допаѓања:
    6.039
    А ако нема кој да го чува дома? Ги отпишуваат?

4. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.175
    Допаѓања:
    6.555
    Веројатно сака или не, ќе се научи на ред како сите други.

Лично јас мислам пробуваат кај што знаат дека има кој и се полабави и воспитувачките, да не речам не се трудат толку.
    Во помал град сме, се знаат повеќето, знаат кај може тоа да упали.

На Malesia и Erika.greeneyes им се допаѓа ова.
  5. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.426
    Допаѓања:
    8.354
    Јас пак имам слушнато од вработена во градинката ама не и е на ќере туку во другата група.
    Зошто овие од ќере нон стоп гледаа да не остане со спиење дека многу плачела и слично. Адаптацијата скоро година дена се развлече. И ме интересираше дали навистина толку плаче и не се смирува.
    И таа личност ми рече и да плаче цел ден ќе ја трпат нив и тоа им е работа, тие треба да најдат начин да ја смират најлесно е да ја остават да плаче. Дете може да плаче ако друго дете му земе играчка, од мравка слон. Ама за тоа се тие тука.
    И пресеков. И сега да видите како спие и на врата секој ден ми кажуваат дека е умна јаде спие се по ред. Демек 360 степени се сменило детето годинава. Дали е до новата училница, дали јас дека пресеков. Претходно и не сакаше баш да оди. Сега ужива и нон стоп дома ги спомнува децата и раскажува што играат. И со радост зборува за градинката.
    Градинката е најдобра одлука што сме ја донеле со мм.
    И да има кој да го чува детето, мое мислење е дека во градинка ќе му биде подобро. Отколку цел ден дома со возрасни и со екрани.

На .baby.love., KuklickaSk, princess5 и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.358
    Допаѓања:
    6.039
    Не ова стално го слушам, па ме интересира дали е правно поткрепено бидејќи стварно не сум запознаена, син ми не оди во градинка.

Како тоа ќе си оди дома ако не спие на пладне?
    Има родители со сериозни професии, не може хирург од сала туку така да излезе и дете да земе од градинка оти не спиело во 12:00.
    Многу деца исфрлаат дремка рано, меѓу тие сме и јас и син ми.
    Баба ми има работено во градинка, помалите деца што не спиеле на пладне таа лично ги има чувано, како и други вработени таму, од кујна до негователки. Ако е поголемо му давале обврски да реди лончиња во кујна и сл. дури другите спијат.

На Saf, ivi1987, A.V.S 91 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    5.273
    еве и мојата на година исфрли дремка, дома не спие, таму спие, кога не спие ми кажуваат лежеше не спиеше. имавме период кај што праеше проблеми и ги будеше другите деца за кој што спомнав и погоре, не доаѓаше во предвид да ја зимаме порано затоа што нема кој да ја чува, се мачеа месец дена и најдоа начин, не ми рекоа никогаш да дојдам и да си ја земам

На Tea SK, ivi1987, A.V.S 91 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.184
    Допаѓања:
    1.695
    Ништо не прашувам ако ми веруваш. Еднаш само на родителска чисто онака демек да не биде не се интересирам.

На LiquidLuna му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.175
    Допаѓања:
    6.555
    @Autumn Love , не знам за други места, околу мене имам примери само каде што сигурно знаат дека детето има слободни баби/дедовци и играат на таа карта. Не спие, не може да го чуваме. Друг пример каде што на родителите им викаат детево останува последно и се чувствува како отфрлено. Час порано ги земаат сите. Исто нема опција да го земаат детето порано, така да и вработената си седи, па и за тоа едно дете.

Во договор пишува градинката е отворена од толку, до толку. Прием на деца кај нас е до 8:15.
    Никаде нема наведено ако спие или не спие.

На LiquidLuna, A.V.S 91 и Autumn Love им се допаѓа ова.
  10. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.775
    Допаѓања:
    27.392
    Апдејт: Не болеше :sweat::D

Вие се дружите со другите родители од градинка?

Јас пример денес дознав дека во нашата група има дете шо не спие и си одело на пладне. Ќерка ми не спие, а никогаш се немаат јавено да ја земам. Чудно :^) Пример тие двете можат заедно да си седат ако не спијат, имаат посебни простории.. не разбирам.

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    5.273
    ако има кој да го чува зошто да дреме :D, мене баба ми ме зимаше пошо не спиев, идев до 12 само :D

12. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Јас многу се дружев со мајките од времето ќерка ми кога одеше во градинка, и тоа јас најмлада бев :D Децата многу се дружеа, па така и нас не зближија. Таман ти е времето за да почнеш со дружбите, ќе се навикнеш сигурно, посебно ако гледаш дека се дружат и им е убаво.
    Инаку, деца од три па нагоре потешко заспиваат, па во градинка имаат правило ако не спијат, да си лежат, да одморат од активности и ручек. Им местат креветчиња на расклапање, затемнуваат занимална, ги праќаат на мочкање и после мир и тишина, како во војска :D
    Цела градинка тогаш мирува, освен јасли, кај нив е повесело секогаш :D

Ако не е адаптација во разумен рок, не смеат да се јавуваат да се земат децата зашто не спијат. Ниту е разумно, ниту е правилно. Како ќе се научи инаку детето на ред и дисциплина ако е секој ден ѕрн, дојди да си го земеш детето, не сака да спие.
    Ама очигледно таму кај што можат, си користат.

На LiquidLuna, A.V.S 91, Anaroz1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.971
    Допаѓања:
    4.784
    Па не ти се од маало другарчињава? Ние на лулашки си седиме пример, ама малку одела мојата и јас уште не ги знам, а они пример имаат и поголеми деца некои врсници и ептен се задружени. Сега претпоставувам ќе почнат запознавањата кога ќе почнат одења по родендени.
    Мене ми се некако посебни релации и дружби тие со родители и деца што се дружат, не знам, јас едвај чека да се задружиме :D немаме баш врсници нејзини во друштво.

Иначе има и кај нас деца до 12 што седат, после ручек ги земаат.

14. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.900
    Допаѓања:
    9.893
    Охоо не се се дружиме 4 5 мајки, што пиво испивме летово надвор....:beer:

На lovely91, Mother of 2boys и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  15. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.223
    Допаѓања:
    27.813
    Тоа што го пишувавме цело време тука. Додека гледаат дека има кој да ги зема, не ги адаптираат. Кај големиот во група има деца што никогаш не се останати на спиење и тоа е во ред ако им одговара на родителите така.ама не по секоја цена.

Мене малото во јасли за 3 недели ми го навикнаа на спие, на 12м тргна во јасли. Ги обожава учителките од врата иде ги гушка, ги бацува, надвор ако ги видеме случајно оди да ги гушне.

Има прекрасни учителки, и сметам сеуште дека се мнозинство добри и го работат тоа зошто го сакаат. За жал секаде има никакви и заради таквите перцепцијата њ најчесто лоша за одење во градинка.

На Erika.greeneyes, LiquidLuna, Tea SK и 4 други им се допаѓа ова.
  16. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.900
    Допаѓања:
    9.893
    Најточни првиве две реченици.
    Кога ппчна ќерката во градинка, ме тестираа, секој ден ми се јавуваа демек има темп. Јас им ја враќав следен ден со потврда пошо ништо не и беше. Така 3 пати, после тоа штама. Видоа дека нема кој да ја чува.
    Истата негователка, топ стоиме веќе сега, ме гледа со синко како ја земам големата, ми вика ајде жено давај ми го да го адаптирам, одмори дур си на породилно.

На tina2018 и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  17. Coldheart

Coldheart Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2022
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    78
    Ме интересира еднаш отпишано дете од градинка може ли подоцна пак да се запише?

18. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.540
    Допаѓања:
    9.772
    Да, секако.

На Coldheart му/ѝ се допаѓа ова.
  19. AriaStark

AriaStark Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2021
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    124
    Zdravo na site.
    Maliot moj ima 8 mes,ovaa nedela trgna na adaptacija,moram da kazam deka odi mnogu tesko :( place,vristi,lipta.
    Nekoj sovet,uteha :(
    Jas moram da se vratam na rabota,i pretesko mi e :'(

20. Ena05

Ena05 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2019
    Пораки:
    845
    Допаѓања:
    913
    И кај мене е истата ситуација. Од 5 дена 2 го земав со липање ама не му се потресувам. Кога тогаш ќе се навикне. Барем јас мислам дека градинката е најдобар избор за деца.

На TeddyGrey, A.V.S 91, Tea SK и 1 друга личност им се допаѓа ова.