Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.653
    Допаѓања:
    39.908
    Не сум во Ск. Во државна иначе

2. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.773
    Допаѓања:
    27.378
    Јас ја запишав со 9, ама на другарка во истата градинка тргна со 8
    Државна градинка, Кочо Рацин

На forumce му/ѝ се допаѓа ова.
  3. .baby.love.

.baby.love. Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    153
    Допаѓања:
    122
    Мајки како се навикнаа. Мојата е 9 денес прв ден на градинка седеше 1ч , кога ја земаа не заплака интересни и беа децата а на земање плачеше мн жално испаничена беше како д ми е лутна пто сум ја оставила мн беше жална , ќе видиме утре како ќе биде

4. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.773
    Допаѓања:
    27.378
    Арна беше она, негувателките ја влечеа работата многу
    Иначе супер се навикна, еве ја веќе 3 години направи, живее за во градинка да оди. Ми се лутеше за празниците шо седеше дома :D

На Mumoftwo30 и .baby.love. им се допаѓа ова.
  5. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.773
    Допаѓања:
    27.378
    @forumce по грешка сум те кликнала. Сори

6. Coldheart

Coldheart Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2022
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    78
    Мајки, од утре моето дете ќе почнува со адаптација во градинка. 11 месеци ќе наполни за една недела. Сите околу мене многу ме имаат испашено дека не ги пазат дека се враќаат со повреди децата од градинка. Не знам како ќе помине ни тој еден час утре. Толку ми ги претставија градинките во стилот дека никој не го е гајле за детето што се мислам дали да напуштам работа и да седам дома ама и со една плата не бива. Цело време утеха барам од некого дека ќе биде добро многу ми е жал што ќе оди. Во градинкта ми рекоа еден месец адаптација некои и до три. Што кога плачат таму ги оставаат ли така без внимание?

7. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.208
    Допаѓања:
    17.882
    Леле градинка е не е мачилиште.
    Со двете деца имам убаво искуство. Не ми доаѓале повредени, може некогаш гребнати што го сметам за нормално во колектив со 30 деца.
    Најадени, пресоблечени секогаш и што е најважно сакале да одат во градинка...

На azelea, karak, kozuf и 8 други им се допаѓа ова.
  8. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.165
    Допаѓања:
    6.546
    Секогаш сме ја земале преоблечена, ни црвенило, ни ништо. Е сега доаѓала и со модрини на нозе и гребната на раце/лице ама на такви работи ич не му придавам важност. Кај нас се по 15тина деца во јасли, ако одат сите и нормално ако лази, проодува и да се чукни нека и се тоа. Не пак дека на војна оди и којзнае какви повреди има.

На karak, KuklickaSk, A.V.S 91 и 3 други им се допаѓа ова.
  9. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.004
    Допаѓања:
    10.335
    Ќерка ми има искуство со две градинки и во двете секогаш одела со трчање. Расположена, пресоблечена и секогаш со чиста пелена ми ја враќаат.
    Имала понекогаш гребнатинки и модрици особено периодот кога проодуваше, ама тогаш и дома знаеше да падне незгодно зошто едноставно и пред очи да ти е некогаш не можеш да допазиш.

Пробајте и после носете одлуки. И не покажувајте пред детето дека градинката ја чувствувате како лошо место, затоа што многу е важна и вашата перцепција за тоа како и тие ќе го доживуваат местото.
    Повеќето луѓе околу мене имаат многу позитивни искуства со градинката.

На azelea, karak, kozuf и 5 други им се допаѓа ова.
  10. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    741
    Допаѓања:
    1.729
    Јас бев како тебе ,ама толку ни се погодија воспитувачката и негувателката ептен се внимателни ,никогаш непреоблечена не ми ја донеле. Кога се вративме од одмор буквално трчаше да ја гушне воспитувачката :)
    Еднаш во 3 г се има удрено и сама кажа дека трчала и се сопнала.

На karak, Giovanna, KuklickaSk и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.773
    Допаѓања:
    14.286
    Мојот од 10ипол месеца моментално има 3 модрици само на лицето, а дома со мене седи. Паѓа, се удира, ништо страшно. Не придавај важност на тоа, гледај да си оформи однос со учителка и брзо да се адаптира. А за модрици секако ќе има, зошто ќе му биде интересно да истражува таму. Па и да се закачне со друго дете, и тоа е дел од адаптацијата кон колектив.

На karak, Giovanna, KuklickaSk и 3 други им се допаѓа ова.
  12. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.773
    Допаѓања:
    27.378
    Не се вратила со крв, ама изгребана да.
    Не ги оставаат без внимание кога плачат затоа што реално и нив ги нервираат и сите почнуваат колективно да рикаат и полесно е едно да смират отколку 25 во хор ко ќе рикнат
    Фокусирај се на негувателките и односот со нив и не пристапувај негативно одма.

На Giovanna, KuklickaSk, Mother of 2boys и 4 други им се допаѓа ова.
  13. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    1.611
    Мајки ваше мислење. Детето го пуштив во градинка еве скоро месец ипол и уште одбива и уште плаче на секое носење. Уз муабет некогаш ми кажува учителката ја плескала по газето или коленцата и ја терала да јаде или слично. Еднаш вика ме тепа еднаш не. (Не ја прашувам јас, самата си зборува) Каков е вашиот став за плескање како воспитна мерка и дали воспитувачките имаат право на тоа. А искрено никаков добар ефект немам видено откако е тргната, само што се научи да плаче за секоја ситница и да се мава од земја. Претходно немавме такви проблеми, ваљда од децата гледа. Скоро 3 годинки има.

14. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    3.943
    Има време да се навикне, кога ќе почне да игра со некого ќе и биде убаво. Лошите работи ги гледа од децата. Ќе пројде.

15. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.883
    Допаѓања:
    10.399
    Нормално е да го смени однесувањето, поголем дел од денот го поминува во градинка, покрај убави ќе научи и некои неправилни работи од децата и околината, но со тек на време и со зборење сфаќаат дали тоа е правилно или не е.
    Сите дечиња го поминуваат тоа.

16. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.223
    Допаѓања:
    27.810
    Глупости.
    Нема поубаво од градинка за ран детски развој. Кој сака да му плаче дете нон стоп? Ако плаче едно и другите ќе ги расплаче, нормално дека ги смируваат.
    Учителката на големиот син ни кажуваше дека најтешко и било со ковид мерки кога плачеле, а не смеела да ги гушне. Па кршеле правила и сепак ги гушкале зошто дете блискост сака.

Не знам за какви повреди мислат блиските околу тебе, ама сигурно и дома ти паѓа и се удира детето.

На azelea, Coldheart, januari19 и 4 други им се допаѓа ова.
  17. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    741
    Допаѓања:
    1.729
    Во однос на тепањето би истражила шо се дешава. А и без градинка ќе има период на ,,плачење за се, трескање од земја и сл.
    И не немаат право да удрат дете.

На kozuf и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  18. ♡☆♡

♡☆♡ Активен член

Се зачлени на:
    18 август 2024
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    49
    Што носите за частење за роденден за воспитувачките?

19. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    5.273
    кафе и благо

На ♡☆♡ му/ѝ се допаѓа ова.
  20. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.223
    Допаѓања:
    27.810
    Ништо. Си зимаат секако од тие за децата, остануваат.

На LUCI 99 му/ѝ се допаѓа ова.