На хартија ова се е точно, ама реалност е дека од 25 деца на список само 9 одат редовно, 6 од нив до 4, зимски месеци 5,за сликање 13. 2 год одеше ќерка ми во јасли повеќе од 9 не биле. Некоја ако е на боледување секогаш имаше замена. Барем во гужвата до 13 часот. Е сега слики не праќаат како во групите за поголеми дечиња, освен од мерак само на мајките и само твоето дете. Реални да бидеме со 25 деца еден нема шанси. За ова се виновни државните градинки кои мора да водат список за редовност. Јас на сите би им наплаќала фул сума, без разлика дали одат или не, а не по мизерни 521 денар месечно, па кога ќе се откажат и реално ќе почнат да доаѓаат 25 деца тогаш има шанси некој да се ангажира за да се надополни бројот на негувателки. Вака држат место во државна градинка, а од друга страна имаат кој да им го чува детето или го носат во приватна градинка.
Кога одеше моето детенце, од список 23 одеа редовно 20. Секој ден. И кога едната не доагаше на помош доагаа хигиеничарки, психолог педагог и сл.
Дома меле не затвара уста од година, дружељубива и ѓаволче а од градинка се жалат дека не отвара уста , не одговара на прашања.... испаѓа дека лажам дека збори така се осеќам. Зошто вака? А мн сака градинка никогаш не плаче кога ја носам отсабајле и кога стигнуваме радосна влегува и ми вика јееее градинка ... Од септември не отварала уста таму никако
Моето дома исто, уста не затвара, надвор или кога ќе ни дојдат гости, додека не се опушти не зуцнува.
Од кој роденден почнуваат да ве викаат на родендени? Сега што имаа родендени во јануари не не викнаа. Јас пак мислев од трет роденден почнуваат со покани.
Зборев деновиве во друга тема и за тоа, и зборевме и со негувателките бааги за тоа и они уствари ми го решија проблемот. Дали ја подмитувале таму, дали ја прашувале цело време не знам, ама знам дека многу и се посветија и за недела дена почна да кажува Добро утро. А рачунај од лани од септември е со таа група, година и пол глас и немаат слушнато. А јас дома само и зборев дека треба да се комуницира за се, и за добро и за лошо, за скраја да е ако има проблем понатаму да не се плаши да каже. Многу ја прашував за другарчињата одоколу, за да откријам дали има некој проблем и баш беше пресреќна за нив, и за негувателките. Скроз позитивна е за градинката. Од трети
Од 3 ама тие во лето што правеа 3, пред летото не. И мојава е Јануари на 3 не викавме, многу од група беа по 2.5 или тек во октомври правеа 3. Ептен се мали и не се за во зима во игротека. Сите што се под 3 треба со родител да бидат внатре во делот за играње. Тек во јуни почнаа.
2 полни е мојава, низ двор, низ ходник додека да стасаме со занимална уста не затвора, цели приказни раскажуваме. Таму со месеци ни збор. Тек сега по нешто глас и слушаат.
Од трети. Мојата е најголема, први каневме, после нејзе цела група канеше. Зимно време живеат за родендени само тоа збори. Утре на два сме
Вие сте добри, нашиве се заебаваат За нашиот роденден 10 потврди, 5 дојдоа. На претходниот 7 потврди, 3 дечиња имаше само. Вечер сме пак, ќе видиме колку ќе се појавиме
Кај нас многу одат, 10 деца се секогаш сигурни што сме истите, а и се дружиме мајкиве, неколку имаат и второ бебе, па бегаме од дома по родендени
Мајки мислење. Малиот само што наполни 4 г. Почна во градинка, е сега 3 дена одеше супер дури ми кажа негувателката и доручкувал.. е сеа почна да вика не сакам, не одам и вистина плаче, не станува.. претходно индиректно ми кажа некои поголеми деца од групата му велеле не играј со тоа, не прави ова, и се насолзи да плаче.. и моево сакало само да си оди па негователкава го скарала. Сега мислам и од ова почна да не сака, дали може да барам да го сменат во друга група? Ми е жал за детенцево мирно и дружељубиво си е или е попаметно дома да седи?? СОВЕТ ве молам
Ќе зборуваш со негователката, а на детенцето индиректно ќе му кажуваш да не ги слуша другите деца, да си игра со што сака. Не менувај ја групата, штом разбира можеш да му објасниш и да и посочиш на негователката за ова. Гледај да го охрабруваш да не се затвора во себе и да знае да се избори за тоа што го сака. Истиов проблем го имаше внука ми, само со зборување стекнуваат самодоверба. И мене ќе ме чека со син ми ова, сега е 2.5 но многу се повлекува кога ќе го избркаат или ќе му земат играчка и плаче. Моево не разбира уште толку многу за да му објаснам, но со примерот од брат ми мислам дека исправно постапија.
Ама не можеш од старт да веруваш на дете одма. Почекај, зборувај со негователките, види со другите мајки... Не може да се откажуваш одма. И нормално дека нема да го пуштат сам дома. Рачунај дека за некоја година ќе оди во школо и таму ќе се сретне со вакви слични предизвици не може да се префрлате од група во група, односно одделение во одделение. Мора да научи да се носи со ситуации кои не се во негова корист секогаш.