Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. TammiB5

TammiB5 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2023
    Пораки:
    1.063
    Допаѓања:
    2.707
  2. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.183
    Допаѓања:
    1.695
    На хартија ова се е точно, ама реалност е дека од 25 деца на список само 9 одат редовно, 6 од нив до 4, зимски месеци 5,за сликање 13. 2 год одеше ќерка ми во јасли повеќе од 9 не биле. Некоја ако е на боледување секогаш имаше замена. Барем во гужвата до 13 часот. Е сега слики не праќаат како во групите за поголеми дечиња, освен од мерак само на мајките и само твоето дете. Реални да бидеме со 25 деца еден нема шанси. За ова се виновни државните градинки кои мора да водат список за редовност. Јас на сите би им наплаќала фул сума, без разлика дали одат или не, а не по мизерни 521 денар месечно, па кога ќе се откажат и реално ќе почнат да доаѓаат 25 деца тогаш има шанси некој да се ангажира за да се надополни бројот на негувателки. Вака држат место во државна градинка, а од друга страна имаат кој да им го чува детето или го носат во приватна градинка.

На Tea SK и TammiB5 им се допаѓа ова.
  3. UNA MUNA

UNA MUNA Активен член

Се зачлени на:
    6 септември 2023
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    96
    Кога одеше моето детенце, од список 23 одеа редовно 20. Секој ден. И кога едната не доагаше на помош доагаа хигиеничарки, психолог педагог и сл.

4. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.110
    Допаѓања:
    124.325
    Дома меле не затвара уста од година, дружељубива и ѓаволче а од градинка се жалат дека не отвара уста , не одговара на прашања.... испаѓа дека лажам дека збори така се осеќам.
    Зошто вака?
    А мн сака градинка никогаш не плаче кога ја носам отсабајле и кога стигнуваме радосна влегува и ми вика јееее градинка ...
    Од септември не отварала уста таму никако

5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.169
    Допаѓања:
    107.223
    Моето дома исто, уста не затвара, надвор или кога ќе ни дојдат гости, додека не се опушти не зуцнува.

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.423
    Допаѓања:
    8.347
    Од кој роденден почнуваат да ве викаат на родендени?
    Сега што имаа родендени во јануари не не викнаа. Јас пак мислев од трет роденден почнуваат со покани.

7. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.967
    Допаѓања:
    4.782
    Кај нас од трет канеа, ама не сите.

@eli25 @LiquidLuna нешто слично пишуваше во друга тема мислам.

На Erika.greeneyes и eli25 им се допаѓа ова.
  8. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.110
    Допаѓања:
    124.325
    Кај син ми од 4-ти.

На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.
  9. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.773
    Допаѓања:
    27.371
    Зборев деновиве во друга тема и за тоа, и зборевме и со негувателките бааги за тоа и они уствари ми го решија проблемот. Дали ја подмитувале таму, дали ја прашувале цело време не знам, ама знам дека многу и се посветија и за недела дена почна да кажува Добро утро. А рачунај од лани од септември е со таа група, година и пол глас и немаат слушнато.

А јас дома само и зборев дека треба да се комуницира за се, и за добро и за лошо, за скраја да е ако има проблем понатаму да не се плаши да каже.
    Многу ја прашував за другарчињата одоколу, за да откријам дали има некој проблем и баш беше пресреќна за нив, и за негувателките. Скроз позитивна е за градинката.
    Од трети

10. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.183
    Допаѓања:
    1.695
    Од 3 ама тие во лето што правеа 3, пред летото не. И мојава е Јануари на 3 не викавме, многу од група беа по 2.5 или тек во октомври правеа 3. Ептен се мали и не се за во зима во игротека. Сите што се под 3 треба со родител да бидат внатре во делот за играње. Тек во јуни почнаа.

11. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.160
    Допаѓања:
    6.540
    2 полни е мојава, низ двор, низ ходник додека да стасаме со занимална уста не затвора, цели приказни раскажуваме. Таму со месеци ни збор. Тек сега по нешто глас и слушаат.

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.169
    Допаѓања:
    107.223
    Јас планирам од четврти здравје да ги викам другарчињата. И за големиот така бевме.

На tina2018 и Erika.greeneyes им се допаѓа ова.
  13. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.900
    Допаѓања:
    9.893
    Од трети. Мојата е најголема, први каневме, после нејзе цела група канеше. Зимно време живеат за родендени само тоа збори. Утре на два сме :D

На dromka, Tiny Love и Erika.greeneyes им се допаѓа ова.
  14. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.110
    Допаѓања:
    124.325
    Чекаат изгледа еден да викне па да почнат другите :D

На Anaroz1 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.900
    Допаѓања:
    9.893
    Така изгледа. Потегнавме нога ние, 20 деца дојдоа, сега ми е незгодно да не идам кај сите :)

На tina2018, Anaroz1, LiquidLuna и 2 други им се допаѓа ова.
  16. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.773
    Допаѓања:
    27.371
    Вие сте добри, нашиве се заебаваат
    За нашиот роденден 10 потврди, 5 дојдоа. На претходниот 7 потврди, 3 дечиња имаше само.
    Вечер сме пак, ќе видиме колку ќе се појавиме :D

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.900
    Допаѓања:
    9.893
    Кај нас многу одат, 10 деца се секогаш сигурни што сме истите, а и се дружиме мајкиве, неколку имаат и второ бебе, па бегаме од дома по родендени :D

На tina2018, LiquidLuna и Tiny Love им се допаѓа ова.
  18. Sinolicka.

Sinolicka. Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2020
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    403
    Мајки мислење.
    Малиот само што наполни 4 г. Почна во градинка, е сега 3 дена одеше супер дури ми кажа негувателката и доручкувал.. е сеа почна да вика не сакам, не одам и вистина плаче, не станува.. претходно индиректно ми кажа некои поголеми деца од групата му велеле не играј со тоа, не прави ова, и се насолзи да плаче.. и моево сакало само да си оди па негователкава го скарала. Сега мислам и од ова почна да не сака, дали може да барам да го сменат во друга група? Ми е жал за детенцево мирно и дружељубиво си е или е попаметно дома да седи?? СОВЕТ ве молам

19. Bebetoo

Bebetoo Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.326
    Допаѓања:
    3.065
    Ќе зборуваш со негователката, а на детенцето индиректно ќе му кажуваш да не ги слуша другите деца, да си игра со што сака. Не менувај ја групата, штом разбира можеш да му објасниш и да и посочиш на негователката за ова. Гледај да го охрабруваш да не се затвора во себе и да знае да се избори за тоа што го сака.
    Истиов проблем го имаше внука ми, само со зборување стекнуваат самодоверба. И мене ќе ме чека со син ми ова, сега е 2.5 но многу се повлекува кога ќе го избркаат или ќе му земат играчка и плаче. Моево не разбира уште толку многу за да му објаснам, но со примерот од брат ми мислам дека исправно постапија.

На Kaja991 и Sinolicka. им се допаѓа ова.
  20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.169
    Допаѓања:
    107.223
    Ама не можеш од старт да веруваш на дете одма. Почекај, зборувај со негователките, види со другите мајки... Не може да се откажуваш одма. И нормално дека нема да го пуштат сам дома. Рачунај дека за некоја година ќе оди во школо и таму ќе се сретне со вакви слични предизвици не може да се префрлате од група во група, односно одделение во одделение. Мора да научи да се носи со ситуации кои не се во негова корист секогаш.

На Cherry79, Luna91, Трагедијаупмм и 2 други им се допаѓа ова.