Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. Strawberry99

Strawberry99 Активен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2024
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    7
    Majki zdravo. Pocnavme vo gradinka i sme godina dena. Eve vekje tri dena odi ama mi se razbole odma i vo konsultacija so ucitelkata resivme da ostane doma den dva. E sega makata mi e dali posle tie dva dena kje treba povtorno od novo adaptacija na deteto vo gradinkata? Ona vaka nema problem, odi, ne place, se druzi interesno i e. Eden den mi ja iznesoa rasplakana ama mi kazaa normalno e toa da se sluci nekogas. Dali postoi sansa da ne saka povtorno da odi vo gradinka posle odmor od dva dena?

2. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.156
    Допаѓања:
    6.528
    Со деца не си начисто. Ќерка ми 1,5 година (сега е 2+ години) оди во градинка, после пауза од недела или 10 дена и се случува да плаче на оставање.
    Додуша некогаш и 3 недели да оди со ред, може баш еден ден да се погоди да плаче или да ми речат во текот на денот плачела повеќе пати.
    Не го сфаќај тоа толку трагично. Мало е, 100 пати ќе смени.
    По колку време останува?

3. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.121
    Допаѓања:
    3.465
    Ќе си оди учителката од градинка и кога дозна дете се растажи многу и онака е многу осетлив, само не знам како ќе се прилагоди сега.
    Сте имале ваква ситуација?

4. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.207
    Допаѓања:
    17.880
    Да и за џабе се плашев. Многу ја засака новата учителка од самиот почеток.

На Lisandra му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Strawberry99

Strawberry99 Активен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2024
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    7
    Sega za sega po saat dva

6. A.V.S 91

A.V.S 91 Активен член

Се зачлени на:
    3 јули 2023
    Пораки:
    173
    Допаѓања:
    93
    Многупати во групава се пишувало за притисокот што го прават негувателките да се земаат децата порано и не ми се верува ама еве денес и мене ми се случи.
    Син ми е 9м, на адаптација оди, го зимам во 11 и женава на врата ме прашува како планираме за понатаму во колку ќе го зимаме? И кажувам дека до година нели имам скратено работно време па веројатно 14 часот, а после тоа 16. И оваа ми објаснува како многу било тоа за мало дете, требало да си најдеме некој порано да го зима многу било до 3 и пол-4 да седи, било кој некој да дојде порано. Ја слушам и таков бес ме фати:@ Се воздржав и ја откачив со муабет дека има време до тогаш ќе се среди све, за да не се расправам со дете во раце. Кај ми се кине срце што го оставам па уште кај некои вакви... Дали ќе има ефект да реагирам кај раководител или само контраефект ќе биде?

На dromka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.169
    Допаѓања:
    5.260
    не знам дали ќе има, ја би идела со добро. мојата тргна исто на неполни 9 месеци, немаше кој да ја чува и ја земав 2 недели одмор и тоа беше тоа и мене ме фатија со истиот муабет као нема шанси за 2 недели да се адаптира, ама ја со добро им објаснив дека стварно нема да ја чува и дека тие две недели ја имам одмор после тоа најрано во 4-4 ипол ќе можам да ја земам, не знам дали имав среќа со негователките, ама веќе втората недела остануваше со спиење и за две недели скроз ја адаптираа.

На Srna93sk и A.V.S 91 им се допаѓа ова.
  8. A.V.S 91

A.V.S 91 Активен член

Се зачлени на:
    3 јули 2023
    Пораки:
    173
    Допаѓања:
    93
    Тој според мене веќе е адаптиран. Си игра со деца, јаде, спие... оваа ми збори за после 3 месеци кога ќе почнам со фул работно време да си најдам некој да го зима во 2

9. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.169
    Допаѓања:
    5.260
    ццц, страшно (facepalm)

10. TammiB5

TammiB5 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2023
    Пораки:
    1.046
    Допаѓања:
    2.669
    Но што би и сменила на негувателката да ги зимате во 2 или пак во 4 часот ?
    Не знам како е баш во вашата ситуација, не навлагам но некогаш и ние како родители премногу лично ги сфаќаме советите дадени од нивна страна.
    Или збориме колку се градинките никакви, услови, негователки и слично колку не можат да опфатат се или пак дека детето мора да се навикне.
    Не секогаш се прави нешто намерно, ипак вашето дете го оставате скоро цел ден да поминува со таа негователка. Она поминала многу повеќе деца и може ги следи и повеќе знае, па сака да помогне.

just saying..

11. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.900
    Допаѓања:
    9.892
    Ја сега ќе го носам синко на 9 мес на адаптација од понеделник. Вчера зборев со негователката, се знам со нејзе, големата одеше кај нејзе. Знаеш што ми рече?! Мене по програма ми е адаптација од 2 недели до 2 месеци, а тоа 2 месеци се случува едно на 1000 деца. Твојов дека е мал, ќе го решам за 1 недела, поарно ми е побрзо да ги адаптирам, да не ми кенкаат тука.
    Знаеш што ми правеше за големата?! Месец дена ме тестираше дали има кој да ја зема порано. Се јавуваше секој втор ден дека имала температура, а немаше.
    Е сеа, зашто знае дека нема кој да ми ги чува децата, не е проблем од 7 до 4 ипол да седат.

На A.V.S 91 и Anaroz1 им се допаѓа ова.
  12. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.169
    Допаѓања:
    5.260
    тоа јас го зборам. ако сакаат и за една недела ги адаптираат :D

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.900
    Допаѓања:
    9.892
    Така е, особено бебиња кои појма немаат од животот :D.
    И менува, зашто не се цело време 2 негователки, не работат по 8 саати. Едната е до 1 или 2, и ако дојдат си ги земат децата сите во 2, место сама да се грижи за 10 бебиња, ќе се грижи за 4 на пример :)

На Mother of 2boys, Lisandra, A.V.S 91 и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.421
    Допаѓања:
    8.338
    Да прашам малку глупаво прашање.
    Им земав подарок на од ќере негувателките.
    И земав мали честитки со цвеќе нацртани ,сакам да им пишам среќен осми март. Ама како да ги наречам. Само среќен осми март, или среќен осми март мила учителке негувателке што ли се? Или пак тетка Х (името) ? :wasntme:

15. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.613
    Допаѓања:
    174.636
    Јас им напишав среќен 8ми март тета Хххх
    И го потпишав синко

На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.421
    Допаѓања:
    8.338
    Фала многу :)

17. A.V.S 91

A.V.S 91 Активен член

Се зачлени на:
    3 јули 2023
    Пораки:
    173
    Допаѓања:
    93
    Не знам што ќе и смени навистина. Ајде да речеме дека е добро намерен "совет". Како јас да не сакам час поскоро да си го земам детето? Не може она да знае каква ми е ситуацијата во фамилијата и дали можам да обврзам некој 2 ч да се грижи за моето дете кога веќе сум го пратила во градинка како институција да се грижи. Као ќе немало деца да не е сам. На бебе од 9м колку деца му требаат за игра? Фудбал ќе играат? На целиот притисок што го имам при враќање на работа уште нејзините коментари ми фалат. Ама ајде нека биде пријателски совет овојпат

На LeL15, kozuf и TammiB5 им се допаѓа ова.
  18. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.121
    Допаѓања:
    3.465
    Нема ќе му кажеш не можам, на работа сум и нема кој да го зема и држи се до тоа, не му го земај порано.

На A.V.S 91 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. TammiB5

TammiB5 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2023
    Пораки:
    1.046
    Допаѓања:
    2.669
    Да, те разбирам во целост. Ако повторно се случи истава ситуација кажи и само дека нема да можеш и дека ќе го земеш кога ќе завршиш со обврски. Не си дозволувај да те нервираат вакви работи, доволен е стресот при враќање на работа, обиди се да не те допираат вакви коментари

На A.V.S 91 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.719
    Допаѓања:
    1.394
    Мајки бебе 9+ месеци почнавме адаптација оваа недела ама плачки цело време сакала во раце..колку можат ја фржат во раце. По колку време ги остававте првите две недели? Мене првиот ден ми кажаа 20мин, вториот и третиот 30мин, четвети и петти по 1 саат ама многу споро ќе оди така адаптација. Викаат дека е мало и плаче. Навистина сега ја фати сепарациска неможам ни до вц да одам ни до продавница не седи кај никого ама па некако да ја заиграат во градинка да и стане интересно. Незнам што да мислам