Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. Tea SK

Tea SK Популарен член

Еве мене денес госпожата одговорна за упис паметна ми се правеше. Отидов да и однесам документи да трга од понеделник, ми вика мора од понеделник? Да викам мора ќе тргнеше и прошла недела ама болен беше. Еееее па и тука ќе се разболува, мало е. Ич викам да не се секирате од 2 мес цело време му носи сестра му нешто, има градински имунитет. Ме погледна цинично и ми вика епа добро све си знаете вие, со среќа почеток. И така :)

marrisa and A.V.S 91 like this.
  2. Калатеа

Калатеа Популарен член

@Tea SK кога сме веќе кај носење настинки од дада:D, како проаѓавте со вируси и чуда толку мал?
    Некни со носот лом, цела мрсули му кивна во фаца поштено, сеа си чекам да не почне нешто.(facepalm)
    Април мора градинка, а кружат и сипаници во група, имавте нешто совети од педијатар или?

3. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Немаш како да ги изолираш. Мене ми се 4г разлика , големиот има прележано се што постои и реално многу поретко сериозно се разболува, ама е носител. Еднаш имаше големиот темп 37.5 два саата (клапна одеднаш и измеривме) и после ко ништо да не било, а малото заглави 2 недели. Ако сакаш да не фаќа малото треба двете да ги повлечеш од колектив

Калатеа likes this.
  4. Miss_S

Miss_S Популарен член

@Tea SK , ме потсети, и се јавувам јас на раководителката пред да тргне ќерка и викам Х ќе почне од среда во градинка, на привикнување.

Аааа ми вика, не од среда, се знае од понеделник се почнува, не може така сред недела, одма викенд доаѓа.

Ја заносив во среда, до петокот веќе беше со мрсули до гуша и остана цела недела дома.

Е втор обид од понеделник беше.:D

Tea SK likes this.
  5. Tea SK

Tea SK Популарен член

Ништо си тера она градинка цело време откако е роден, само јануари дома ја чував зашто му каснев 2 мес вакцини од вируси. Ок поминуваше мали, носот му тече стандард 90 посто од времето, лесно проаѓа, освен сега грипот на инхалации беше 1 недела. Е сега за сипаници, викаат колку помало подобро ама некако мн мало е твоево...

Калатеа likes this.
  6. princess5

princess5 Форумски идол

Имавме една ваква од 3те мојот коментар беше "многу малку тоа му е" да видиш како после немаше никаков коментар т.е не допираа до мене зошто само од неа од другите ништо

Last edited: Mar 8, 2025
    A.V.S 91 likes this.
  7. DaftyCrafty

DaftyCrafty Истакнат член

Кај нас адаптацијава трае од јануари. Почна со радост да оди, една недела дома заради растечен нос и сега нејќе да ја спомнам градинката. Вришти и плаче. И не знам како ќе ја завршиме адаптацијава кога цело време е дома. Сега и е растечен носот и се мислам да ја пуштам, зашто од седење дома ни имунитет ни адаптација ќе завршиме.

8. An-na

An-na Форумски идол

Како што им менува?
    На сите родители вака им се збори (и мене ми збореле) им се набива грижа на совест, за да они си одат порано од работа. Оти, ако остане макар и едно дете до 17ч они ќе мора да останат со него (не сите, ама барем една) а вака, ако сите си одат во 14ч и они си одат дома ;) Што убаво :) |(

A.V.S 91, TammiB5 and Mother of 2boys like this.
  9. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Не може да си одат дома никако во 14.
    Работно време на негувател е најрано од 08.часот до 9.30.
    А работат 7 часа дневно.

10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Не си одат порано ама се слободни. И затоа го прават муабетот. А дека не си одат нормално, не си одат. Јас верувам во прекрасни негователки и воспитувачки, ама дека има кне, има, имавме ние една.

11. Miss_S

Miss_S Популарен член

Дали можат или не, не знам, може некаде се дозволува. Во градинката каде што е ќерка ми (не во Ск), по договор треба да е отворена од 6:00-17:00.
    Пред 7 часот се носат само 3-4 деца од преку 150 запишани. После 16:00 исто само 5-6 деца остануваат и тоа во една просторија.
    Исто се случило и во 7:30 да однесам дете и негователка во јасли да не е уште дојдена на работа, да барам и по други занимални да оставам. Или некоја рандом вработена да го земи детето.
    Логично би било секоја негователка да седи до 17:00 часот. Баш една имам од истата градинка што живее во наша близина, најдоцна што дошла дома е 16:10. Вклучувајќи и пат и се, пред 16:00 значи си заминува.
    Ниту седам на прозор да гледам кога си доаѓа, ни ништо меѓу другото.

И кај нас вртат муабет абе да не е последно, плаче, си мисли го заборавате и не знам што.

A.V.S 91 likes this.
  12. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Во мојата град си одат. Една доаѓа во 6 и 30, си оди во 13.
    Друга доаѓа во 8 и 30 си оди во 15.
    Децата кои останале после 15 часот се собираат во една просторија и само една тетка останува со нив.
    Им се паѓа еднаш на два месеци да бидат дежурни.
    И јас сакам да седат до подоцна ама ми е жал бидејќи се многу гладни. Ужина им даваат во 14 ч и ако ги оставам до 4 се гладни. Зимата го исклучуваат и парното греење, децата седат на под. Секогаш беа премрзнати.
    Затоа кој е слободен прв оди ги зема.

Miss_S likes this.
  13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Воспитувачки идат во 6 и они не сите, пример неделава едната од 6 другите од 7, следната се менува таа од 6 и тн. Негователките исто, идат од 8ипол, 9ипол, како е договорот и остануваат до 3, 4 и дежурните до 5. Но не се сите на купче така, дежурна од сабајле една или две и исто на пладне.

14. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Мајки дали знаете која е процедурата за посетување градинка на прваче? Мислам за летниот распуст.
    Треба да поднесам документи за упис во конкретна градинка(која сакам)?
    Има ли некоја искуство?

15. Lisandra

Lisandra Популарен член

И да му се олесни работа, друго е две три деца до 17часот друго е сите да му останат.

16. An-na

An-na Форумски идол

За која држава правиме муабет? За нашава? Си одат и тоа како. Воспитувач си оди во 13ч. негувател (зависи како си се договорени колешките меѓу себе) си оди од 14/ 14.30. Повеќето веќе во 15.00 се излезени.
    Одеше ќерка ми во градинка, ги гледав што прават.

Mother of 2boys and lovely91 like this.
  17. eli25

eli25 Форумски идол

Си одат , си одат :)
    Кај нас повеќето вработени ни се од населба , како си одат да видиш :wasntme: Едната еднаш од трчање побрзо да му ја летне, штикла скрши , сме се утепале од смеење :rofl:

18. eli25

eli25 Форумски идол

На син ми воспитувачката си одеше 11,45-12 максимум. Јас тоа време го зимав дека не спиеше , она ќе ни го предадеше и си одеше со него. Време и за ручек и децата да си ги земе од школо и градинка. Во 6,30 никогаш не била, 7,15 секогаш одеше. Комшивка ми е па ја гледав и се чудев зар нема до толку некое правило . Ама очигледно не.

Mother of 2boys likes this.
  19. Abel

Abel Популарен член

Одат на лизгачки смени, ако од 6 сабајле ѝ почнува смена, до колку треба да седи, до 18 часот? Рано од сабајле е една, подоцна и се придружува друга, и таа првата си оди порано, односно навреме.Така што ако не знаеш кога точно ѝ почнало работното време, не можеш да прејудицираш дека си оди предвреме, може си оди навреме. И да се случило, не се случува секој ден во континутите, ваљда си имала потреба ти некогаш да излезеш од работа порано од Х причини?

20. Cosmi

Cosmi Форумски идол

За кај нас секако.
    Во сите градинки во Мкд
    Воспитувач му е работно време до 13 или до 12 ако е ид 06.
    За негувател пишав како они со ротација одат, во 14 не може да одат дома.
    Така е уредено со закон.
    Кога ке го сменат законот и ќе може да се работи со деца повеќе од 6 и 7 чса дневно, може ќе работат до подоцна.
    Сега не може да се очекува да работат истите од 07 до 17 .
    Работат со дежурства, затоа не ги земаат или испраќаат истите.
    Да напоменам во Хрватска на пр.во градинките со деца може да се работи 5,5 часа дневно.

Bubce38 and dromka like this.