Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    3 дена во градинка и веднаш болни! Веќе 2 дена сме на "боледување"'со покачена температура и растечен нос!
    Инаку, супер ни беше почетокот, плачеше само неколку минути на разделбата, третиот ден дури и јадеше појадок и ручек но ете закачи некој вирус па мора пауза да правиме до комплетно оздравување!

Последна измена: 15 септември 2017
  2. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.282
    Допаѓања:
    226.789
    и ние исто така, после три дена, нос чешма. ќути денес подобро е..

На Sunshine_1979 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Дали некој има инфо како е со "пренатрупаност" во градинка "Сонце" во Ново Лисиче?
    Конкретно јасли по колку деца се?

4. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.040
    Допаѓања:
    154.313
    Не иде баш лесно почетоков, тешко прифаќа. Првиот ден ја однесов јас си влезе без проблем а кога ја земав за пола саат беше занемена, не плачеше на глас ама не можеше сирото глас да пушти. Ми рекоа ако можеме накај 9 да ја носиме првата недела,џабе се правев паметна претходно кога ви пишував нема шанси толку касно да ја носам :), фала богу тука ми е свекрва ми па она ја носеше. Поседуваше по 1 саат, 2 пати ја враќаа баба и покасно да ја земе бидејќи се смирила, во петокот дури 2 саати седела и доручкувала ама е многу тажна. Влегувала со тажно липање ама без врескање и тегнење на врата, внатре ако плачеле другите се расплакувала и она ама не си игра со никого само си земала по една играчка и ја гушкала :( . Учителката вика дека е ок и мисли дека ќе се навикне бргу ама ќе видиме. Вчера на секој 5м викаше мама не одам гадинка, ноќе се буди и вика не одам гадинка, заспива со кенкање, денес пресреќна кога сфати дека стварно нема денес да оди. Го носевме брат и сабајле во школо и проаѓаме покрај градинката вика *ајде видиме дали затволена* бидејќи јас и викав дека е затворена денес, да се увери :)
    Инаку почна и неа да и тече носето се надевам на тоа да остане

На menelele, azelea, Elen4e_sonce и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    8.526
    @M&M ти реков и ние почнавме од 9-10, не плаче ама покрај другите деца е растревожена. Од понеделник ќе почнеме од 8-10, за да видам како ќе и оди со јадењето. И реков на учителката, јас не форсирам, како ќе речете вие така.
    Ама па мене не ми гори и затоа можам да си се мафтам и цел месец. Плус многу деца се, што да прават и кутрите вработени. А има нови по 4 -5 деца што плачат констатно.

На M&M му/ѝ се допаѓа ова.
  6. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.040
    Допаѓања:
    154.313
    Знам во право беше. Ама среќа што има кој да ја носи сега покасбо, ни рекоа ако сте во можност ако не кога ви одговара. Уште наредната здрацје па од понаредната сакам јас да си ја носам сабајле накај 7:20

7. ece1279

ece1279 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 декември 2013
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    16
    Мајки дали имате дечиња кои одат во градинката Јасмин-Центар до Беко полицијата што е,ме интересира колку сте задоволни од воспитувањето,негата и целокупниот процес.

8. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Три пати по еден час го носам.
    Плаче и се лепи за мене како мајму за дрвце.:(
    По цел час плаче.
    Научен дома да го има цело внимание,па бара учителката да е се покрај него.
    Наредна недела здравје ке пробаме пак.

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.933
    Допаѓања:
    110.263
    Ах има ли крај на мрсулите и кашлањето? После 4 дена во грдинка се разболе и не се има оправено. Има надеж да оди во градинка и да е здрав?

10. kelebeim***

kelebeim*** Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.336
    Izgleda nema nadez!
    Isto, 4 dena samo i deneska ne go odnesov. Sabajlevo mrsulki zeleni pa i gusti do zemja, kaslanje abe sto da ti kazam...a za inhalacii ne sakame da slusneme.
    Osven sprej za nos drugo ne ti priznava!

11. irenna

irenna Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    3.098
    Допаѓања:
    4.462
    Ајде и јас да пишам, не поминаа три недели а детево веќе рецитира песничка, цела ја научил.Секој ден он прв се пријавува да ја изрецитира и добива петка :D
    Дури и си руча без проблем, денес им рекол на воспитачките дека многу вкусно готвеле :rofl:
    Јас сум прееееее задоволна, единствено групата им е голема ама секаде се по толку деца.

На cresa-jagoda, Gosh, ma4e1311 и 7 други им се допаѓа ова.
  12. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.307
    Допаѓања:
    259.442
    Како мајка на дете кое го помина рота вирусот и тоа со тешка клиничка слика, хоспитализирани 7 дена и 24 часа со инфузија, најдобронамерно ви ја препорачувам вакцината. Кај нас имаше најави да се воведе, ама ја нема сеуште, па ако постои начин да ја набавите воопшто не мислете се.
    Јас зборувам од лошо искуство со вирусот.

Во однос на разболувањата е нормално. Рстечен нос е заштитен знак во градинка. Син ми е постојано вака. А здрав е. Сите деца се со растечени носеви и сите одат во градинка.
    Многу бараме некогаш.
    Храната не ни чини, децата се разболувале.
    Чисто за споредба, другарка во Ск го носи детето во приватна градинка. И храната слична со државната. Разболувањето исто. Само групите се помали.

Јас сум презадоволна од учителките и од градинката.
    Едната учителка е построга, знае да им викне, а децата просто ја обожаваат. Има невиден авторитет кај нив. Сите деца јадат во групата и се за пример. За хигиенски навики пак, да не зборам.
    Не велам дека нема лоши воспитувачки, ама повеќе има мајки со преголеми барања и очекувања.

На ivi1987, cresa-jagoda, LoOnyD и 9 други им се допаѓа ова.
  13. mariatim

mariatim Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    12.529
    Исти сме:(:(:(

На galapce и monik55 им се допаѓа ова.
  14. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.040
    Допаѓања:
    154.313
    За која вакцина збориш Јуле?

15. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Vakcina za rota virus

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  16. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.040
    Допаѓања:
    154.313
    Не знаев дека има и за тоа. Тенкс :)

На wannaBeMomma му/ѝ се допаѓа ова.
  17. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.307
    Допаѓања:
    259.442
    Па ја ветуваше Груевски еден период. Не знам зошто не ја воведоа. Ама е една од најкорисните. Во некои држави е по избор.

18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.084
    Допаѓања:
    328.611
    ја нема за рота кај нас мислам

На JuLleE и M&M им се допаѓа ова.
  19. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    8.526
    Со офффффф почнувам!
    Детево тргна во градинка на почеток на месецов. И почнавме по 15 мин, па два дена 30 мин, па една недела по еден саат од 9-10 часот.... Детево нит плаче, трча за во градинка, среќна,насмеана... Минатата недела ја носам од 8 до 10, не плачеше воопшто. И еве викам оваа недела да ја оставам до ручек до 11 и пол. Кога таа козата учителка ми вика во 10 земи ја :devil::@:devil: значи ќе пукнамммм. Ја и викам до ручек нека седи, таа ама да не почне да плаче. Деца по два саати плачат и им вика ќе се навикнат, а моево да не се растревожело од другите. Моево принцеза е, не смее да заплаче. :@:devil:Цел ден се нервирам нит сум да се карам, нит сум да ќутам. Другата учителка еден ден ми вика супер е нека седи, ја сретнав вчера ми вика едно од ретките деца што нема проблем за градинка. А оваа другава ме мафта како сака. Дали ме гледа со бебе, знае дека сум на породилно, па си вика нек си чува дома деца:(:devil::@
    Еве не сум паметна како да постапам. Ако некој има искуство, ве молам за совет????

На azelea и galapce им се допаѓа ова.
  20. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.282
    Допаѓања:
    226.789
    Пробај со убаво прво. Речи и ако плаче јави ми се, ако не не.

На snegulkata му/ѝ се допаѓа ова.