Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. IJAE

IJAE Истакнат член

Ајде и јас да си кажам, мојот син има 4 год и не е зборлесто односно ретко кажува како му поминал денот во градинка. Денес се пожали дека 3 деца од неговата група го мавале по нозе и по колена. Се надевам дека е уз игра и на смеа. Ај со едно дете да се чепне ама 3 да го маваат не ми е сеедно

2. Amelia.

Amelia. Истакнат член

Нормално дека нема да ти е сеедно.
    Посебно ако не е зборлест и не раскажува многу, сигурно му "тежело" ова. Зборувајте постојано со него, следете ситуација, не оставајте никако така. Нека не поминува со "игра е", затоа што реално не е.

Се надевам дека нема да им се повтори, вие можете да зборнете со воспитувачките таму да обрнат повеќе внимание.

IJAE likes this.
  3. Miss_S

Miss_S Популарен член

Пред некој ден слушнав дека против градинка имало многу тужби ради деца што касаат или деца што тепаат.

Не се распрашав баш и да не биде муабетот слушнав, недослушнав, на кој принцип би функционирало нештото, тужба против воспитувачи, тужба против градинката како субјект, родителите едни со други би се тужеле?
    Не сум слушнала за случај со лично искуство туку низ разговор беше ова споменато.

4. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Ако сакаш да го прашаш за во градинка, пробај пред спиење.. инаку ништо не кажува мојот (помал е, 2 год 3 месеци). Ама пред спиење сака да одложи малку а и плус се мали и им треба време да процесираат. И не го прашувај како си помина/како ти помина денот туку конкретни прашања: со која играчка си играше, со кое другарче, боевте/цртавте ли, како се чувствуваше денес во градинка? Среќно, тажно, луто итн итн.. а нормално на никој не би му било сеедно, пробај да дознаеш што била случката

5. IJAE

IJAE Истакнат член

Токму тоа и го направив пред да го прочитам твоето мислење па и јас сум заспала со него. Ми кажа дека 2 од децата силно го мавале а третото малку. Исто така ми кажа кои се и дека он не ги мавал назад само сакал да си игра во слободно време со нив, изгледа не го примале во нивната игра. Доколку се повтори нормално ќе реагирам, досега не ми кажувал вакви работи а едно време имаше доста одбивност во градинка да оди. На нозете има модрици и од вчера ми е јасно од каде се појавени

6. TammiB5

TammiB5 Истакнат член

Мислам дека не е потребно да чекаш да се повтори за да реагираш. Реагирај одма во Понеделник. Нека обрнат внимание воспитувачките. Не е нормално некој да ти го клоца детето до степен модрици да му се појават…

7. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Не треба да чекаш да се повтори. За вакво нешто се реагира одма и кај воспитувач/неговател и кај родителите.

KuklickaSk likes this.
  8. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

На темава со удирањето, сите деца ја поминуваат таа фаза мислам. Дел од развојот им е кога имаат емоции кои не можат да ги контролираат и не можат да го запрат импулсот. Е сега секој дома треба да си работи со децата да им се зборува и објаснува. Градинка сите се чепкаат, дошол гризнат, а ми кажале и дека удрил дете и си седел под казна како и другите деца. Дома пена ни фати устата од зборување. Можеби и ние многу очекуваме од толку мали деца, а и учителките некогаш и ги разбирам ако не стигнат да реагираат две се со 30 и повеќе деца.

9. Aestas0609

Aestas0609 Истакнат член

Здраво,
    Почнав керќа ми да ја носам на адаптација 1 медела пред да наполни 9 месеци. Денес веќе 3та недела почна и никако да се адаптира ми викаат дека вришти и плаче со ништо не можеле да ја смират. Минатата недела кога ја зимав она беше црвена и липаше од плачење но денес кога ја земав ми рекоа дека плачела пак исто многу. При разговор жо рекоа дека малку е по деликатна и ке треба време и трпение за да ја навикнеме но исто така ми рекоа дека имале 3 вакви случаи со тешка адаптација о родителите ги повлекле децата од градинка. Јас ни под разно не можам да ја повлечаж бидејќи нема кој да ја чува. Па периодов ке направиме некои комбинации во 11:30 да ја земеме дур се адаптира. Јас сеуште ја дојам и она така цицајки заспива. Сакам некој да сподели искуство како се адаптирале вашите деца што заспиваат цицајки за дневни дремки во градинка бидејќи како што гледам и тоа ќе биде голем проблем

10. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Не можеш да ја одбиеш? Бар за дневните дремки. Секако 5 дена во неделата ќе ги нема, нека нема ич.
    Ќе те влечкаат. Моето не цицаше па успеваа да ме влечкаат 3мес |(

11. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Мојата заспиваше со цицање ама бабите кога ја чуваа ја заспиваа со нишкање. Нека пробува некој друг маш ти или бабите да ја заспива со нишкање или па со возење во количка. Моето успеваат да го заспијат во градинка на почеток со нишкање сега незнам немам прашано

12. Aestas0609

Aestas0609 Истакнат член

Mozam da probam samo sto ke mora do niskanje da ja uspivam, ne znam na kakov nacin oni bi ja uspivale.
    Poradi koja pricina ve vleckaa 3 meseci?

13. Aestas0609

Aestas0609 Истакнат член

Ima probano i majka mi, i svekrva mi so niskanje i taka zaspiva ama ne veruvam deka nekoj vo gradinka ke ja niska za spienje.... ‍♀️

14. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Neka ne te maftaat. Ne im kazuvaj deka uste cica, sto mora da znaat. Veruvaj deka kje ja zaspijat, kje si najdat nacin. Niv im e najlesno vaka da ti zborat da te otkacat. Pa muabetov tri slucai vakvi gi povlekle od gradinka, lazgi so opaski.
    Imaj cvrst stav i ne im popustaj. Ne ja pravi istata greska kako mene. Jas dodeka ne presekov me lazea deka ne mozat da ja zaspijat a tie ne ni probuvaa zosto znaeja deka kje ja zemam vo 12. Dodeka eden den ne im ja ostaviv i im rekov i da mi zvonat nema da me dobijat deka kje bidam vo drug grad. I da vidis kako ja zaspale od prv pat. A kjerka mi uste cicase ama jas ne im kazav i ne znaeja.
    Da sakaat mozat, za toa ucele. Problemot e sto ne sakaat.

kozuf and Mother of 2boys like this.
  15. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Прво пробај да ја запиеш без да ја доиш,за да самото дете се навикне дека ќе заспие без цицање. Совет од педијатар ми беше пред да тргне во градинка тој период кога спијат децата таму да го заспивам без цицање. Т.е. дете на возраст од 9м да има појадок и ужинка до 12,да не давам да цица за да не ме бара таму.
    Второ,и да не заспива така,ти кажи им дека си ја одвикнала од заспивање со цицање и они ќе се потрудат повеќе.
    На мене негователката за поголемото дете на 13м ми викаше проблем е дека уште цица,да го одбијам побрзо. Цицаше до 20м,го одбив зошто јас сакав а не заради градинката.

SummerGirl likes this.
  16. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Ja niskaat na adaptacija...nekolku minuti i ke zaspie. Vo gradinkata nie kaj sto ja nosime se nishkaat krevetcinjata i taka plus im e polesno ako nemozat vk race

17. Blanca25

Blanca25 Активен член

Zdravo na site, pred nekoe vreme prativ Aplikacija za upis vo gradinka,no seuste nemam nikakov odgovor dali deteto e primeno ili ne.. Kolku vreme se ceka za nivno izvetuvanje? fala

18. Emitrpc_123

Emitrpc_123 Активен член

Здраво мајки,

некоја со искуство со Кочо Рацин градинките за јасли група? Што треба за упис, колку се чека.. Фала ви многу на одговорите!

19. ivani30

ivani30 Популарен член

20. ivani30

ivani30 Популарен член

За која населба ,ако е за Аеродром најди некој да се убрза иначе остана на листа