Кај нас се води прва мала. А дека има разлика меѓу децата во активностите и те како има. Деца што се по 10-11 месеци поголеми од ќерка и од слика во боење, во такви "уметнички" активности се разликуваат како небо и земја. Ок, мојава и многу, многу не сака да бои ама сепак се гледаат разлики. Во градинкава кај што оди како имало место се така ставени. Дете со 16 месеци во септември е ставено во прва мала, друго на иста возраст во јасли. Трето со полни 4 години е ставено во претшколска значи завршната година. Мојава е во најмалите, генерално сум задоволна од тоа како и физички и умствено се носи со тоа што го работат, ги сфаќа нештата. Е спрема поголемите има далеку помала концентрација. И возраста игра улога и сигурно карактерот. Моево нема шанси пола час без прекин да седи и бои или да игра со коцки. Може 5-10 минути да поигра или 5 минути да бои и се останато после наоколу да и е поинтересно, дури и децата што одат да мочкаат, па да се шета по градинка со нив.
Мене ме прашаа дали сакам во прва мала ама како да го ставам со година и 9м во прва мала кога е мал, не е за таму. Тие поголемите ќе учат песнички и ќе работат по програма а моето ќе се фрустрира, не може така. Нека си седи кај што му е место, следна година ќе иде во прва мала. Прва мала е задолжително да има 2ипол кај нас, не може порано, така си оди со групата до крај а не на крај да се двои пола група да оди во школо, пола не. Не сум за брзање, има години и години пред себе за да учи песнички и да црта, нека е бебе и нека игра со играчки кога може. Мое мислење, не мора да е така.
Комплетно се согласувам. Во делот на јасли кај нас барем, дел од времето се во креветчиња, дел на земја со играчки без конкретни активности. Дека и мојава е мала, за во прва мала група, тоа е факт. Нели некоја недела од твојот батко е помала. Плус фактот со училиште. За да оди со истиве деца прваче, треба на 5,5 години да тргни. Или на докрај последната година во градинка со нови деца и воспитувачки да ја оди уште еднаш. Живи, здрави, дотогаш има време, ќе му ја мислиме. Којзнае што се ќе се смени.