Лелееее не пишав, во понеделникот ми се јавија да ја земам плачела. Јас не можев со бебево, паника кренав, братучетка ми ја зема, детево нсмеано, нит солзи, нит црвени очи дека плачела ништо. И учителкава и рекла се скараа со дете за играчка. А мене животот ми се скрати. И што да правам?
Zdravo devojki najnapred ve pozdravuvam .Devojceto zapocna da odi vo gradinka na 4 semtemvri od togash jas sum bez zivci. Vo nejzinata grupa ima 15 decinja edna vospituvacka edna negovatelka koja e zlato od koja dobivam samo pofalni zborovi za deteto moe a drugava gospoga samo go unazaduva i go tera da place devojcevo. Skoro mesec dena odime po dva sati vo gradinka i nikako ne go zgolemuva vremeto od 8.30-10.30 i samo kazuva deka tesko se snaogala deka i e potrebna adaptacija. Denes koga vlegov taja so tel vo raka site vo krug so stolcinjata a moeto detence nastrana od site na stolce place epa dusava mi se raspara. Utre ke ima seriozen razgovor so nea i dokolku go otfrluva moeto dete i ne ja isforsira da mozi da se vklopi vo drustvo so drugite a po priroda e mn druzeljubiva togash ne preostanuva nisto dr osven da ja smenime gradinkata
I nie pocnavme vo gradinka vo ponedelnik.zasega super ni odi samo vo ponedelnikot zaplakala koga videla deka me nema.mnogu saka da odi od sabajle nema trpenie dur da stignime ama i nas ni velat Po pola sat duri denes 45 min sedese a sakase uste da sedi sama rece sakam da sedam da crtam so decata.
Aj da prasam mislenje: vo nasava gradinka se 2 grupi jasli, prvata od 9 do 18m i vtorata od 18 do 24m. Moevo e vo prvata, a ima 17 polni sto e vo red spored pravilovo. E sega ima deca sto se vo ist mesec rodeni so moevo i se vo vtorava grupa. Porano gi zapisaa. Razlikata e vo toa sto na pogoemive decinja podrugi im se igrite, site odat, se zaigruvaat itn. Vo prvata ima bebinja po 10m. Pretezno vo krevetce. Placat kutrite non stop i moevo se rastrevozuva. Dali e pametno da go prefrlam vo drugata grupa ili da ostane vaka do nareden septemvri? Kade ke se smestat sega tamu se cela godina! Inaku, nie tek sega treta nedela nagolemivme na 2-3h. Inaku samo po pola saat odese.
Јас мислам подобро ти е во втората група да го префрлиш, кај поголемите дечиња. Бидејќи веке е 17 месеци, веќе и оди и ќе се вклопи. Во првата група каде што е сега, и да сака да си игра неможе со 10 месечни бебиња. Како што кажа тие си лежат во креветчињата. Ќе се навикне, од 18 до 24 месеци не се голема разлика.
кај нас има едно дете што имало морбили ваш во група кај малиот и не го носам, не знам што да правам на два ума сум.
Во која градинка/општина сте? Синми не е вакциниран,а иде во градинка.Всушност,од понеделник ќе продолжи,неделава има/ше вирус. Три наполни месецов а ММР не ја примил.Никаков допис/опомена/покана немаме добиено Околу Велигден имаше сипаници. Колку време треба да мине од тогаш да прими следна вакцина,знае некој?!
Супер што имате две групи јасли, кај нас е една група од 6 до 24ц месеци околу 30 деца. И бебиња и проодени сите на куп. И кај мене Магде е најголема во групата а и онака покрупна и напредна во зборувањето, баш зборувавме со педагогот да ја премести во групата над 2 години но се предомисливме дека во таа група јадењето не е веќе пасирано а плус тоа и ако ја следи таа група ќе треба и за на училиште да оди најмала! Имаш ли можност да поразговараш и ти со педагог или негователките што би ти советувале!?!
И мојава не е вакцинирана уште од морбили 3 ќе прави за некој месец па си оди во градинка редовно. Ќе ја вакцинирам само сакав покасно да ја прими. @PUPICA зајакни му го убаво имунитетот дека после сипаници е опаднат а и плус сега имал друг вирус
И ние ја немаме ММР примено, а одиме во градинка. Немам слушнато да има некое од дечињата. Ние сме во Распеана младост - Карпош.
Кај моево има 3 групи јасли, моето е во најмалата, ама јас замолив бидејќи оди убаво, стабилен е и не е навикнат да седи во креветче, ме послушаа и го оставаат надвор. Си се шета, си игра со играчки, оди надвор кога некој отвара врата... Во врска со морбили, касно ви е сега да повлекувате деца, ако имало заболени тие се заразни во период на инкубација, не откако ќе избијат, така да чувале дома, не чувале, тоа е. Јас најверојатно од понеденик ќе го вратам, здрав е. Коски ми се тресат како ќе биде, ама како сака нека е, не можам да го чувам дома вечно. Десет дена дома ваљда е здрав веќе.
Ама не можеме да ги заштитиме, освен дома да ги затвориме а ни тоа не помага. Мојот не е вакциниран и не се плашам од болештини колку од тој бронхит и таа одвратна температура.
искрено, затворен дома го чувам. никогаш скроз се немала опоравено по морбилите. знам не е решение ама сега за сега вака ќе терам...
А вие кога се враќате од надвор влегувате прво да се бањате? Дома луѓе не ви влегуваат? Не можеш да го заштитиш. На 8м кога фати бронхит од дома не излегуваше, ама мм работи со колешка која има мала ќерка во градинка, она префатила, мм донесе дома вирусче, прво тт, па по два дена опструкции.
Всушност и ваму се 3 групи јасли, само прва и втора се заедно дека 16 деца се вкупно. Ваљда така им е ради бројката. Не знам! Инаку 3 негувателки се, и гледам дека секогаш е измијан, пресоблечен, јаден. Ама ги испофалив, а дете по 2.5h само оди. @Sunshine_1979 да, ќе поразговарам деновиве. Ќе видиме. Ај да допишам досието што ни го дадоа за задача на родителска.