1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. OneMiss

OneMiss Активен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2025
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    41
    I sovet sto da pravam?
    Mislam zemam ok plata nesakam da dadam otkaz mm nema sansi da go zema privaten biznis rab od jutra do sutra a i cesto odi na pat drug nekoj da mi pomogne nemam a privatna gradinka mi e skapa i ne sum vo moznost da plakam 24000

2. La-loca

La-loca Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.013
    Допаѓања:
    6.456
    Не е толку за персоналот, ако мора ќе го чува тоа им е. Проблемот е во тоа што детето е цел ден во градинка. После спиење немаат никаква активност, затворено на вакво убаво време. Плус последно јадење им е ручекот, ужинката во два часот не ги држи воопшто. Моето (13м )е дома во три часот и е прегладнето можам да замислам до пет ипол што би било. Пробај ќе видиш ќе се мрднеш од жал што е последно таму само седи со учителка, па и ако плаче…. Ако си финансиски стабилна да дадеш отказ и да бараш друга раб каде ќе си идеш порано или некој друг да го зима порано би било подобро него твојата опција. Извини вака директно што пишувам ама тоа е. Или да бараш жена да ка плаќаш за три саати да го зима од градинка детето да го нарани прошета и таман ќе си дојдеш од раб.

На Mother of 2boys и Spidy им се допаѓа ова.
  3. anngelique

anngelique Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.724
    Допаѓања:
    6.649
    Јас еден период 4 и 30 го зимав и меѓу последните 3-4 деца беше, ги собираат сите во една соба со се патики облечени спремни, после немав избор и организирав баби да го зимаат порано. Инаку ужинка им е околу 2-2:30 кога стануваат од спиење.

На Mihaela123456 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.519
    Допаѓања:
    108.573
    Најди некое девојче да го зима и да го причувува 2-3-4 часа додека дојдеш, нема друго. Јас лично не би оставила дете до 5ипол во градинка макар. Меѓутоа ова не е привремено, ова е трајно решение да знаеш. Потоа и во школо ќе ти треба зошто и таму е до 3, бар до кај 3-4 одделение додека седи само нели. Јас би нашла нова работа со нормално работно време. И мене не ми е сегашнава работа по ќеиф ама мора, тоа е, додека пораснат ќе работам ова, после ќе си работам тоа што сакам. Мора така.

На Mother of 2boys, Mihaela123456 и sani99 им се допаѓа ова.
  5. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.519
    Допаѓања:
    8.282
    Не знам од каде си, ама има една градинка во Центар што работи втора смена до касно, негде кај ФЗО е.
    Е сега за тука ќе ти требаат врски да го преместиш…

На dromka и Mihaela123456 им се допаѓа ова.
  6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.519
    Допаѓања:
    108.573
    Корчагин, одма до ФЗО, а мислам дека и клонот што е во ГТЦ, не знам кој е тој клон искрено, работи втора смена. Имаше барање едно враме сите градинки да работат втора смена, ама тоа мораше да се изјасниме дали ќе оди само прва или само втора смена, не можеше во две смени да оди.

На Mihaela123456 и Калатеа им се допаѓа ова.
  7. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.354
    Допаѓања:
    3.124
    Имаат ужинка и во 2, 2 ипол, а и после тоа даваат нешто ако побара дете, не ги оставаат така, бар во нашата градинка.
    Нормално работно време е и од 9 до 5. Затоа и на градинките официјално работно време им е од 06 до 18. Тоа што не се почитува кај нас е друга работа, и тоа е тоа што не е нормално.

На An-na, dromka, Mihaela123456 и 4 други им се допаѓа ова.
  8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.519
    Допаѓања:
    108.573
    Зависи каде, знам дека на места немаа ни доволно храна а камоли да им додаваат. Не би да ширам дезинформации, ама така ми имаат кажано другарки кои имаат деца по други градинки. Јас кај нас сум задоволна од храната, детето ми е секогаш сито и кога доаѓа бара само нешто благичко.

На Mihaela123456 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. andrejko82

andrejko82 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јули 2013
    Пораки:
    3.881
    Допаѓања:
    60.169
    Пред короната градинката каде одеше син ми си работеше до 18, нормално и деца и воспитачки имаше. После корона како се да се промени, одеднаш децата треба да се земат најдоцна до 17, а и ќе ти напоменат дека само ќе било. Секогаш беше додека има деца има и дежурен во градинка/школо.
    Незнам како сите можат да излезат од работа и да земат деца точно во 15 и 30.. и се чудев и малава кога одеше во целодневна абе сите деца земени таа во 15 и 50 веќе сама останата. Мора да има дежурни, дали школо дали градинка.

@OneMiss не се грижи, остави детето во градинка, што има врска што е само без други деца, ќе седи со учителката а и секако има ужинка околу 14 часот.

На dromka, Mihaela123456, Ena05 и 2 други им се допаѓа ова.
  10. anngelique

anngelique Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.724
    Допаѓања:
    6.649
    И од 8 до 4 да работи пак додека стигне 4:30 ќе и викаат дека само останува. Ја не знам како успеваат да ги зимаат сите во 3:30 без ангажирање на баби и дедовци, а ретко кој работи од 7 до 3.

На Mumoftwo30, Mihaela123456, Ena05 и 4 други им се допаѓа ова.
  11. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.354
    Допаѓања:
    3.124
    Истово се чудев. И кај нас е така, веќе 3:30 повеќето ги зимаат. Си велам што работат луѓево што во 8 ги носат а во 3 ги зимаат. Ама тоа е. Ќе се снаоѓаме.

На Mumoftwo30, dromka, lovely91 и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    1.464
    Допаѓања:
    2.690
    Клонот во ГТЦ не работи втора смена.

@OneMiss а да се договориш да работиш пола работно време?

13. OneMiss

OneMiss Активен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2025
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    41
    Nema sansi toa , po potreba odam i nadvor od rab vreme i moram da sum dostapna 24/7

На Mumoftwo30 и Mihaela123456 им се допаѓа ова.
  14. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.041
    Допаѓања:
    10.296
    Јас двајцата ги носам во 7 15, го земам во 16 20 и никој не ми рекол порано да ги земам, ниту пак некогаш сами биле.

На A.V.S 91, Mumoftwo30, dromka и 2 други им се допаѓа ова.
  15. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.082
    Допаѓања:
    29.478
    Ти сестро си среќа со градинката
    Мене од јасли ми е нагласено дека После 4 остануваат со дежурните и со деца шо не ги знаат. А ден денес сите деца шо не се од нејзина група викаат по Софија и ја застануваат на улица.. од шо не се знаат

На A.V.S 91, Mumoftwo30, Mother of 2boys и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.638
    Допаѓања:
    174.955
    Јас мојот го земам уште во 14:15 макс 14:30,
    Дома ако јаде накај 18:00 сум на коњот.
    Ужинката од градинка ќе ја апне во кола и толку е јадењето, следно е вечера у 18, некогаш и 19:00 ч.
    Во нашата градинка сите дечка ги земаат најдоцна до 15:10.
    Само две на цел спрат седат до 16:30.

17. LazaLaza

LazaLaza Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2020
    Пораки:
    1.257
    Допаѓања:
    9.198
    Ништо страшно ако седи со дежурни после 4. Таман ќе си ги научи сите па нема да има драми кога ќе бидат одмори и кога сите групи ќе се споени. Мојава ја земавме во 4:30 си седеше со 7-8 дечиња, дежурните им пуштаа песнички они се седат. Збораваме понекогаш дека не има и такви кои немаме други опции. А веруј дека градинката ти е најдобра опција.
    Дежурните мора да седат до последно предадено дете.

На Mumoftwo30, Калатеа, dromka и 5 други им се допаѓа ова.
  18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.519
    Допаѓања:
    108.573
    Јас не знам градинка после 5 што чува деца. Не е крива мајката, ама тоа е реалноста.

19. LazaLaza

LazaLaza Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2020
    Пораки:
    1.257
    Допаѓања:
    9.198
    Нашата е до 18
    Последно дете се зема накај 17и10

20. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    961
    Допаѓања:
    2.101
    Сите треба да работат до 18 ч или додека да го земат последното дете.
    Првите 2 г ја земаше баба и накај 15 ч па не сакаше веќе да ја зема и си ја зимавме ние кај 17-17:20 најкасно пошо да од 8-16 работам ама со автобус додека дошол а и гужвата Скопје во 16 ч мислам ја знаеме сите.
    После 16 ч се сите заедно со дежурна негувателка секој ден различна.
    За јадење ден денес се бориме така да глад сигурно не осетила.
    Е едната од негувателките ми е комшивка и знае дека баба и си седи дома и ми рече еднаш па шо не ја земе плачела после спиење не знам шо и викам не може да ја земе не е добра нешто. По некое време пак ама овој пат некако нападно ми го рече. И викам а ако умрела баба и како ќе праиме и заќуте веќе не ми рекла ништо :D
    Е тука баш се чудев ај да ја земам последна ок ,ама имаше уште 12 тина деца сигурно баш тој ден ,што и менува дали 10 или 12 ќе седат до 17 ч ?

Последна измена: 21 мај 2025
    На Mumoftwo30, Puffy2019 и LiquidLuna им се допаѓа ова.