Мене не ми наплатиле , зошто дсе знаеме лично претпоставувам , но од други сум чула дека земаат стотче Ова можеш да го пријавиш зошто они не смеат да наплаќаат претпоставувам ни фискална нема ?
Даваат, мене не ми наплаќаат ама имам видено како им даваат на други. Мене уствари ми има еднаш наплатено за во градинка прв пат кога одеше малото и толку. Тогаш ми даде и фискална и бројче имав архивско.
Вадат со сигурност, особено ако е младата сестра од Гевгелија и Цаци, Гоца може и да заборави ама после куцаат се бидејќи мора да правдаат штом имаат во архива бројче. Да ти кажам почнав паметно да играм, гледам сите прават така и јас така, пишувам во група Марио е со баба му на продолжен викенд и нема да доаѓа до понеделник/среда и оп никој не ми бара потврда. Не се глупи и они, ама ако немаат доказ дека детето е болно тогаш нема потреба од потврда. Е некаде март месец ми се јавија да ми кажат дека имал температура, го земавме дома и немаше ни т од температура, се јавив на негователката и и реков дека немал температура и дека не планирам здраво дете да носам на лекар за потврда. Ми рече во ред, донеси го, ќе си превземам јас одговорност.
Мене 450 ми зема првиот пат ,во локална педијатриска. Е сеа дали дека и тоа досието го пополнуваше тогаш не знам. Туку тие со 4 г во градинка и новороденче дома. Ги носите ли во градинка поголемите, не знам што да правам ако ја однесам ми е страв да не му донесе нешто уште непркнато а да не ја носам после кога ќе почне многу тешко почнува. Не знам што да правам...
Син ми имаше тогаш 2 год и 10 месеци кога се роди малата, и уште од прв ден оди во градинка и супер си поминавме
Јас фискална кај Паскалов не добив ама не си ни побарав. Да не ставам гревови дека немаат, одма искочив. Може и да имаат фискална и да даваат, ама јас не им дадов време да ми извадат
И да ти даделе сигурно под некоја друга шифра ќе е куцната. Не може да се наплаќа потврда за здраво дете.
Големата на 5 години не одеше во градинка околу 2 недели кога се породив, не толку за разболување, повеќе дека јас ја носев во градинка од сабајле и сега со бебе не сакав да се шетам сабајле по ладното во февруари. После редовно си одеше, освен малце мрсули, ништо не пренела на братчето. После 4 месеца кога она отиде на одмор и воопшто не беше дома, малиот ми се разболе со пертусис, појма немам од каде. Јас дома, маж ми од дома работи, само бабите и снаа ми ми биле во контакт со бебето, сите беа здрави. Да беше ќерката, ќе речам од градинка донела. Малиот е сега 15мес, еднаш се има разболено со температура, вирус 3 дена, и поминавме сите дома стомачен вирус и грип зимава. Искрено многу повеќе болести очекував да му носи сестра му, така да не е страшно. Секако најстрашното што го поминавме не го фати од неа.
Мајки има ли некаков критериум за преминување од јасли во поголема група 2-3? Синко во септември ќе прави 2, таман сакам да го префрлам. Има ли некоја администрација што треба претходно да се заврши?
Не им носам ни јас ама сега коксаки епидемија имаше, морално беше. @Трагедијаупмм мојата беше 2г и 10 мес кога се роди брат и, еден ден не ја задржав дома, си одеше цело време во градинка.
Ако ја заведуваат како документ во архивска книга, зошто не би смееле? Не е пишувана на рака, бар таа што ја земам јас секогаш е куцана како од извештај.
Е не смее ама наплаќаат дебело, пример гинеколозите нели. Мене гинекологот потврда за водење бременост, за во социјално, 500ден ми ја наплати. Без сметка.
Не ме фаќај за збор но мислам сите до септември што полнат 2 ги префрлаат во прва мала... Но можеш и негователките да ги прашаш... Пс нас матичниот не ни наплаќа за потврда... Освен да не е нова пракса деновиве?
Кај нас децата што имаат помалку од 2г во септември не ги пуштаат прва мала. Ама кај нас се 3 групи јасли, третата е со учење песнички и игри. Синко со 2г и 9м во септември ќе оди во прва мала.