Zdravo majki dali mozi da mi kazete ke gi upisuvam za prvpat moite 2 deca vo drzavna gradinka na godina i pol mi se razlika ,kalendarski 1 godina ...koi dokumenti se potrebni i dali zadolzitelno prvavevte koprokultura urinokultura ,bidejki toa neli promenlivo e ,dokdeka gi primat primer po 1 god topa moze da se promeni ...kako god poenta mi bese sto treba ke se napravi i dali krvna lsika od vena vi zemaa ili od prste ? FALAA
Zdravo majki dali mozi da mi kazete ke gi upisuvam za prvpat moite 2 deca vo drzavna gradinka na godina i pol mi se razlika ,kalendarski 1 godina ...koi dokumenti se potrebni i dali zadolzitelno prvavevte koprokultura urinokultura ,bidejki toa neli promenlivo e ,dokdeka gi primat primer po 1 god topa moze da se promeni ...kako god poenta mi bese sto treba ke se napravi i dali krvna lsika od vena vi zemaa ili od prste ? FALAA
За тргнување откако веќе имавме инфо дека е примена носевме само резултат од брис од нос и грло. Плус потврда од вакцини и документи матичен што ги пополнува. Уринокултура не ни побарал никој досега. Брис признаваат направен пред тргнување, 3-4 дена во нашава градинка важи само.
Копрокултура и уринокултура никад не би побарале. Брисеви дента кога одиме прв ден не постари од 3 дена.
Јас од Просветно дело купував една папка со повеќе страни во неа, Досие за градинка или така некако се викаше. Во него има листови што треба да ги пополни матичен лекар. Покрај тоа и потврда за здраво дете исто издадена од матичен носев на прв ден. Потврда за примени вакцини и копија од вакцинален картон од диспанзер издадена. Плус за мене и сопругот потврда дека сме вработени. Во самата градинка во главно ќе ви кажат кои документи да се носат.
Кај нас само картон од вакцинален пункт бараат и дента кога ќе тргне потврда за здраво дете. Ништо друго не се бара, ниту па смеат законски да бараат.
Ништо не ми побарале, ни копрокултура ни уринокултура ни брис. Само потврда за здраво дете, не постара од 3 дена.
Majki i uste edno prasanje ,kolku cekavte za priem ,znam individualno e sekade ama pak otprilika so vrski ,bez ili ako ima majka od Bitola neka mi kazi fala
Таа потврда се дава пред детето физички да тргне во градинка бидејќи трае 3 дена. Го носиш на лекар, го прегледуваат и ако е се ок даваат потврда. И после секое разболување се носи таква потврда. За упис се носат други документи, прашај во градинката кои се.
Едно прашање кај моето дете во градинка сите се поголеми од него ако они сега периодов полнат сите 5 години, моето дури во декември пуни 5 години, прашањето ми е како иде да се запише прваче фактички сите од кај него од група ќе бидат прво нареден септември а може и моето или ќе чека наредна година?
Da kje se zapise I toj nareden Septemvri zabaviste bidejkji do 31 Dekjemvri rodeni gji primaat samo rodeni deca vo Januari imaat moznost da biraat koja godina da odat prvo .