Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.163
    Допаѓања:
    40.524
    Во Аеродорм од пред 4 години е вака уште големиот додека деше. Секоја година нов договор се потпишува, ама потврда за здраво дете не. Нас сега само ни кажаа за МРП дека мора да ја ставиме и незнам како да изиграм. Планот беше септември за да не му ја ставам сега на горештиниве и пред одмор, ама ќе видам како ќе се одвива се деновиве.

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Suze18992

Suze18992 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.132
    Допаѓања:
    1.597
    Колку годинки е твоето? Прашувам поради вакцината, моите се две ипол ја немаат уште примено и јас планирав некаде септември-октормври да ја примат. Во градинка немаат уште спомнато, али верувам дека ќе ја побараат и кај нив пошто се појавија некои случаи на сипаници во нивна група.

3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.199
    Допаѓања:
    111.376
    Ама тие сипаници со вакцината немаат врска. Морбили и варичела, вакцината е за морбили а моментално има варичела и кај нас во градинка, скоро цела група помина.

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Suze18992

Suze18992 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.132
    Допаѓања:
    1.597
    Епа незнам какви се не кажаа родителите :), како и да е треба да ја примат , а мене страв ми е уште иако зборат многу и навреме проодени.

5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.199
    Допаѓања:
    111.376
    Aко има морбили верувај ќе знеше цела Македонија. Веројатно се варичела, кај нас реков, цела група прележа. Не се врзани варичела и морбили да ти бараат нешто, така да уживај. Јас планирав сега да го боцнам, ама пиеше антибиотик па ќе почекам до кај 20 август, таман 1 недела ќе поседи дома после и ќе се врати во градинка.

6. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.314
    Допаѓања:
    28.097
    Во Аеродром и мрп и дтп ги бараат за да продолжат договор. Мене ми го продолжуваат договорот месец за месец како ми ја одложуваа дтп.

Ммр ми е одложена за неодредено од страна на доктор во Јане, така што ќе оди без таа со надеж дека други родители ќе имаат свест....

7. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.163
    Допаѓања:
    40.524
    2,5 е и моето, ама од декември до мај глава не кренавме од проблеми, 3 пати пневмонија ми правеше и заглавувавме во Козле. Еве сега веќе е стабилен и решив да ја ставам, ама секако одиме на одмор за 10 ден, па таман после ќе му ја ставам.

На Suze18992 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. snowwhite.24

snowwhite.24 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 декември 2023
    Пораки:
    1.209
    Допаѓања:
    667
    Мајки ве молам за совет...
    бебе во септември ќе има 9-10месеци... многу се двоумам дали да го пуштам(го запишав) или да почне покасно... би го чувале свекор и свекрва, ама пензионери се и со некои си нивни поинакви сфаќања. Се плашам дека во градинка ќе се разболува пак од друга страна. А вака се плашам како би го чувале родителите на мм, ќе си прават се по нивно и мислам би ми изгубило бебе ред.

9. lovely91

lovely91 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    1.752
    Допаѓања:
    5.812
    Нека си тргне во градинка ќе си го фати редот таму,а ако се разболува тогаш нека ти го причуваат свекорот и свекрвата нека ти се наоѓаат во такви случаи,јас мислам така дека е најдобро.

На sencuk, dromka, Cherry79 и 2 други им се допаѓа ова.
  10. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.507
    Допаѓања:
    23.380
    Во која градинка бевте вие?

Има некоја од Ѓорче/Хром , да знае или успеа да запише бебе ?

11. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.314
    Допаѓања:
    28.097
    Ќе ви ја одложат од Јане ради алергиите.

12. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.163
    Допаѓања:
    40.524
    Ама јас сакам да ја ставам. Од Козле добивме дозволо сега дека е стабилен да ја ставиме. Проблем ми е само тајмингот со жештиниве, ни препорачаа да почекаме септември, а во градинка веќе ни најавија дека ќе ја бараат, така да претпоставувам за новиот договор за од септември ќе инсистираат или боцка или потврда. Ќе одам тогаш до Јане да се консултирам и со нив дали, како, кога :drunk:

13. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.449
    Допаѓања:
    18.700
    Јас го боцнав моето пред 11 дена. Фала богу никаква реакција до денес. Очекував тт но не покачи. Нема врска жешкото,подобро стави сега ако е здраво детето отколку да те принудат па да ставаш кога не си сигурна.
    Така мене зимото со дтп ми направија,со растечен нос го вакцинирав

На Ano и Carolin. им се допаѓа ова.
  14. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.395
    Допаѓања:
    19.759

Јас го боцнав баш кога почнаа жештинити 29 или 30јуни. Ми рекоа првата недела само никако на сонце ни во базен дома да не го ставам. А секако на сонце не излегувавме тоа гореше тогаш, ептен лесно ја поминавме со минимално качување темп на 7-8ден ја спушти сам со туширање.

На Ano му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.295
    Допаѓања:
    19.103
    А што има врска одењето и зборењето со вкцината ммр?
    Син ми не збореше на 12м, за одење колку што може стабилно да оди 12мес... сега 5 ќе полни

На Cherry79, Carolin. и Cherry blossom89 им се допаѓа ова.
  16. marrisa

marrisa Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2024
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    795
    Што сте правеле кога бебињата многу ви се разболувале? Два пати лежеше моево до сега во болница, а го пуштам во градинка е болен. Незгодно ми е веќе и боледувања да земам. Дали сте направиле подолга пауза за да ви го чува некој? Немам кој освен жена да најдам.
    Не знам дали е паметно сеуште да го пуштам во градинка чим се вака се комплицира. Ќе прави 13 месеци за некој ден.

17. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.167
    Допаѓања:
    6.850
    Најдобро е да ја издржиш првата година, после нема да е така често, ќе си стекне имунитет. Јас за жал немав можност за ова и поради боледувањето ја изгубив работата. Ама поради ова искуство работам само втора смена маж само прва, иако веќе ептен ретко се разболува оваа година само 2 пати беше болен, ама и само 2 дена оди на градинка не е секој ден. Кај нас првите 4 месеци беа кризни со мноогу боледувања. Ако имаш поддршка од фирмата издржи го овој период

Последна измена: 1 август 2025
    На marrisa му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.707
    Допаѓања:
    7.691
    Како некој чие дете помина низ сито и решето првата година од разболувања, лесно е да ти кажам издржи, ќе помине ама јас си знам што се видов со тоа ќе помине.
    Предноста кај мене е што имаше со кого да остане во сите тие разболувања ама и веќе се намалуваат.
    Да требаше да отсуствувам јас од работа сигурно ќе добиев отказ и двете ќе седевме дома.
    Реалноста е дека станува полесно со тек на време.
    Би ти дала совет да се консултираш со матичниот лекар и да ти предложи витамини, имуностимулатори или што и да смета дека би ви помогнало.

Сепак зависи и од состојбата на детето. На познаници дете, од премногу воспаленија на уши доби и дупнато тапанче и други компликации и има комплетна забрана од лекар за посета на градинка барем 6 месеци.
    На други е постојано со растечен нос ама без други компликации. Освен ради температура повремено, за друго не отсуствува.

На marrisa му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.295
    Допаѓања:
    19.103
    Сама си , сакам да кажам татко нема за да се менувате да зема и он боледувања?
    Ист беше син ми ама се менувавме 3 дена ја 3 дена он истуркавме.

На dromka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. marrisa

marrisa Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2024
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    795
    Матичен ми рече да се тргне од градинка ако може на некое време.
    Во Систина уште на првата хоспитализација ми рекоа минимум 3 месеци да не оди во градинка, една докторка рече дури 6 месеци.
    Јас го пуштив после 1 месец и глава не кренавме, пак хоспитализиран беше.
    Не ми прават од фирма проблем колку што мене ми е незгодно. И маж ми го чува ама нонстоп треба да сме отсутни. Еве сега минимум месец дена со препорака за повеќе треба да е дома, не се работи за 3 дена јас, 3 дена он.
    Мене ми е жал да го гледам толку мал на инфузии. И не се работи за растечен нос и кашлање.

На WhiteCat33 му/ѝ се допаѓа ова.