Од понеделник ќерка ми се префрла во прва мала група. Многу сум возбудена мислиш прваче ќе трга Би требало да свикаат родителска деновиве и да ни објаснат околу деталите. Каква е од прилика програмата во таа група, што прават?
Носот му течеше од 2 месеци ама некое страшно разболување немало. Кога тргна он во градинка стандард си се разболуваше како сите деца на почеток.
Ранче, внатре памперс, влажни, крема за пеленска регија и резерва облека. Топлинки и шише со вода. Не ми текнува баш ама мислам и листенце со мое име и телефонски број во ранчето во случај многу да плаче.
Да е само носе течење добро ќе биде, јас се плашам да не фати нешто потешко,поголемата ко почна во градинка на 4 години, само 4 дена беше во градинка фати пнеумонија долго време се лечеше, тогаш јас бремена бев префатив од неа хаос беше, затоа се плашам сепак е доста мало за такви дијагнози
Исто и ќерка ми, ништо не знаеме се уште како ќе биде. Со лесно и убаво и кај вас Се надевам годинава ќе се разболува помалце и ќе биде посреќна во градинка
Мене двајцата ми одат од бебиња во градинка и големата имаше период од 1 ипол до 2 во кој се разболуваше. После тоа ваљда имунетот и ојача и поради тоа не носеше нешто болести многу зашто не фаќаше. Еднаш само минимално имаше он на плуќа на 6 месеци, со инхалации 3 дена се среди. Тоа беше јануари кога грип фатија цела група кај големава. Затоа синко кога тргна после 1 месец коксаки фати, па он нејзе ја зарази.
Во фирма да си прашаш. Кај нас има само за прваче слободен ден за родителите. За прв ден во градинка, не следува.
Во Скопје во повеќето општини даваат еден лист кој се пополнува од матичен и на 1ви септември се носи на прием. Потврдата не е за здраво дете, за општа здравствена состојба е, алергии, болести и слично. Пример дали детето има прележано нешто, дали има некакви алергии, дали има некои болести кои бараат посебен третман и така натаму, тоа се ажурира на годишно ниво, заради тоа што е променлива категорија. Досадно е, ама тоа е тоа. Јас шмукалчиња зимав лани, а така планирам и годинава.
Извини јас ќе се замешам неповикана. Ќе споделам искуство. Синко не направи воопшто пауза од градинка кога се роди малово, искрено никаков проблем немавме. Грип донесе дома големиов, малово не фати. Едино што знаеше да е со мрсули некогаш ама ништо страшно, нити температура ни бутур. Е сеа веројатно и од дете до дете. Али и тебе убаво ќе ти дојде мислам големото градинка, сабајле со малото ќе се гушкате, после попладне да имаш време на големото да се посветиш.
фала ти шо се умеша ме тешат многу вакви искуства. размислувавме многу што да правиме, две недели беше дома, денес ја пуштивме да си оди, 15 дена е бебе, ми останува да се надевам на најдоброто, побудале дома, се надевам ќе биде се во ред.
Како сте задоволни од градинките каде одат вашите деца? Јас искрено воопшто. Ќерка ми почна многу да тепа, да нејќе да дава работи на други деца. Се врати изгризана неколку пати. Се враќа нервозна од градинка, уште нема асално прозборено, а има веќе 2 годинки. Неколку дена кога останав со неа дома, одма куп нови зборчиња научи. Немаме никогаш родителски, ништо не знаеме што се случува. Кога ја земаме ни кажуваат само - јадена, спиена. Мислам дека и гледаат многу цртани, бидејќи се враќа со нови песни научени што никогаш не сме и ги пуштиле, бара да гледа цртани дома, а ретко и пуштаме. Немаме финансии да ја пуштиме во приватна градинка, ама веќе сме на мисла врски да фатиме, во друга градинка да ја пуштиме или да се „преселиме„ кај татко ми во стан и да оди во таа населба во градинка. ПС. одиме во карпош 4 во градинката орце николов
јас сум многу задоволна, имаме родителска два пати годишно, имаат активности цело време, во дел сме вклучени и ние родителите, учат песнички таму, ни ги праќаат и дома да ги учиме, на крајот на годината добиваме цела папка со се што работеле во текот на годината, цртани мислам дека и тука гледаат особено летен период кога се одмори и се измешани групите, тогаш е хаос. мојата оди во државна градинка, во Центар.
Ќе биде се супер. Јас и педијатар прашав таа ми рече мајка болестите мора да поминуваат, не можеш да го чуваш во стаклено ѕвоно. Од сестра ми иста ситуација, па кога тргна малото градинка помалку се разболуваше. Да е живо и здраво малото само да ве радувате паметам од труднички муабети со првата бременост мислам тука така бевме.